6.04.2007

Slon je pa še vedno na zimskih gumah…

Objavljeno v Žlica vegete 11:25 avtor sosed

zoo2.JPG

Včerajšnji lep in sončen dan sem se odločil izkoristiti za zadnjo skupno avanturo pred “vikendom pri mamici”. S tem namenom sem šel malo prej iz šihta, odbrzel v vrtec po Nejčka, domov nekaj pojest in sprehodit psa, potem pa gasa proti živalskem vrtu. Tu sem se imel vedno lepo – kot otrok in tudi sedaj, kot oče. Mogoče še lepše zdaj, ko opazujem navdušenje mojega sinka. In lepo sem se imel kljub blatnim potkam in nasploh slabim pogojem tudi za povsem nezahtevnega sprehajalca. Edina stvar, ki je res ne morem pustiti ob strani pa so neurejeni in predvsem premajhni prostori za živali.

Mimogrede, si je kdo v zadnjem času ogledal živalski vrt v Maksimiru? Ok, tudi tam ni vse popolno, ampak ljudje, to je Živalski vrt. Z velikim Ž. Ma kaj živalski vrt – životinjsko carstvo! Pustimo dejstvo, da je vstopnina trikrat manjša in park desetrkrat večji – bolj me je presenetila urejenost. Čistoča, urejenost kletk, urejnost sprehajalnih poti, celo vrtovi okoli kletk so čudoviti. Pravzaprav ne vem, če sploh lahko govorim o “kletkah” ker ne gre za dotrajane in zarjavele kovinske konstrukcije, ampak za, v nekaterih primerih, zasteklitev, spet v drugih pa za elegantne rešitve, ki te na trenutke prepričajo, da gledaš živali v njihovem naravnem okolju. In kako jim uspe financirati drago postavitev in vzdrževanje? Z marketinškim pristopom. S tem, da gredo v korak s časom. S tem da zraven nilskega konja postavijo napis Hypo in zraven krokodila namestijo nevpadljivo tablico, na kateri lahko poleg ostalih podatkov prebereš, da je nakup financiral La’coste… Recimo…

Pa pustimo Maksimir ob strani.Včeraj je bil lep dan in edina slaba stvar na njem je bila, da se je prekmalu končal. Nejc je bil še danes zjutraj poln vtisov (kot da ne bi šel skoraj vsak mesec v živalski vrt) in ko je prišel v vrtec je, še predno je odprl vrata, že vadil rutino in ponavljal, kaj vse bo povedal prijateljici Patriciji. O medvedu, ki si je ujel vrano za malico, o tjulnih, ki so se ravsali kot se on ravsa z Rogljem, o papigah, ki žvižgajo za puncami in o tistih “mičkenih opicah k se skos neki klegajo pa delejo”….

Na koncu naj samo še priložim slikico, ki sama po sebi priča o neverjetnih razmerah v katerih so se znašle uboge živali našega živalskega vrta. Slon je najboljši primer. Kljub temu da smo že globoko v aprilu in da je zunaj že precej toplo, ima revež še vedno nameščene zimske gume… Groza!

dv

Nič, lep dan vsem, jaz grem pa Jadranko poklicat, da probamo rešit krivico s temle ubogim slonom.

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev »

 1. verbatim pravi,

  24.04.2007 ob 16:50

  Zagrebški živalski vrt je en boljših v Evropi, zato ga tudi mi vsako leto obiščemo. Ljubljanski pa je ena velika žalost, slabe ograde, malo živali, čudno razvrščene poti…

 2. vvooodnarkavvooodnarka pravi,

  24.04.2007 ob 18:27

  Kolikor je meni znano so gume nameščene zato, da bi se sloni z rilcem igrali…koliko jim je do tega se pa sprašujem.

 3. sosedsosed pravi,

  24.04.2007 ob 19:09

  Mi je popolnoma jasno – tole z gumami je bila šala… :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !