21.05.2007

Zakaj življenje v Benetkah sucks … in to big time!

Objavljeno v Žlica vegete 14:59 avtor sosed

img_3668.JPG

V soboto sem ponovno videl Benetke. Tokrat brez gužve in v poletnem vremenu. Bile so lepše kot kadarkoli. Čeprav za noben denar ne bi postal njihov prebivalec. Zakaj? Hmmm… Pa poglejmo s kakšnimi nadlogami bi se spopadal kot povprečen prebivalec Benetk.

Ker bi živel nad vodo, bi imel neprestano in vse letne čase gromozanske težave z vlago. Odpadanje ometa, napihovanje in propadanje vsega kar je leseno, rjavenje vsega, kar je železno… Če skrajšam: stroški vzdrževanja so enormni in neprimerljivi s tistimi na kopnem – medtem ko jo popravljaš, ti bajta počasi gnije in propada.

Moral bi se navaditi na dejstvo, da je ‘moje mesto’ kar precej časa delno (če imam srečo) pod vodo zaradi visokih voda. Če bi živel v pritličju, bi mi vsake toliko zaradi teh voda poplavilo stanovanje. Prepričan sem, da bi Nejko užival v izobilju vode v stanovanju. In hkrati prepričan, da bi jaz užival nekoliko manj…

Sprejeti bi moral dejstvo, da se mesto poseda (samo v zadnjih 20 letih za 80 cm) in zna se zgodili, da bi nekoč živel pod gladino. Hja, ne pozabimo še tega, da se gladina morja počasi, a vztrajno dviga. Če ima Al Gore in njegovi sponzorji prav, bi bil torej med prvimi, ki bi imel streho namesto nad glavo – pod vodo…

Ne pozabimo na onesnaženje. Odkar je Mussolini zgradil pristaišče in poglobil Beneški zaliv za tankerje ter s tem spremenil vodne tokove, je zaliv veliko slabše pretočen, voda pa je zato umazana, motna in smrdeča.

Turisti. Groza… Mislim, da ta točka ne potrebuje dodatnih obrazložitev.

Cene so enomne. Kava 6,5€! Kako prosim? 2 kapućina 13€… Emmmm, a dobim še pizzo zraven? Pustimo dejstvo, da razen mask in steklinene ne moreš kupit skoraj nič. Ni Merkatorja, Spara, Hofferja ali Tuša. Ah kje, ni šoping centrov, niti malih delikatesnih trgovinic. Tiste trgovine, ki so, so namenjene turistom, ne domačinom. Turisti pa ne kupujejo kruha in mleka.

In za konec mora vseh mor – pozabiti bi moral na rekreacijo, športne površine, igrišča in parke. Tega tu nimajo.. Žal… Imajo pa gondole in taxije, ki te pripeljejo čez kanal za simboličnih 100 eurov.

Če potegnem črto – lepo sem se imel v Benetkah. Zelo lepo. Ampak tam ne bi ostal. Srečen sem tu, kjer sem. Kjer hodim po zemlji, kjer si bom vesoljni potop (če bo do njega prišlo) lahko delil s preostalim svetom in kjer ne bom padel v vodo, če bom naredil več kot 10 korakov v isto smer!

 • Share/Bookmark
 

20 komentarjev »

 1. ninamalinaninamalina pravi,

  21.05.2007 ob 15:21

  meni se je v benetkah zdelo, kot da nihče dejansko ne živi tam.. da je mesto polno turistov, prebivalci pa so že zdavnaj pobegnili.

 2. laury pravi,

  21.05.2007 ob 15:48

  benetke so dejansko,res zelo lepo mesto in pouhno turistov,res pa je da bo ze cez 15 let pod vodo,ker vse stoji na lesu,ki se bo tudi sesedu.tudi sama sem bila tam in morem rect da je res lepo,za povrh pa se prevec drago. Lep dan se naprej!

 3. gaspr pravi,

  21.05.2007 ob 16:16

  vienna sucks too, i checked yesterday :P

 4. gaspr pravi,

  21.05.2007 ob 16:17

  aja… p.s. LONODN RULZ :D checked last week

 5. gaspr pravi,

  21.05.2007 ob 16:17

  *LONDON :P

 6. dr. h.c. Peter Legiša pravi,

  21.05.2007 ob 16:18

  Benetke sux, to pa res – big time, of course!

  Ampak ne veš pa tega, da za domačine niso enake cene kot za turiste…
  tak infantilni pa tudi niso…

 7. laury pravi,

  21.05.2007 ob 16:24

  zakaj pa london.sej london je pa se drazji kokr benetke,pa se ni tok zelo lepo kokr v bentkah:).papa

 8. ostrzek pravi,

  21.05.2007 ob 16:32

  S soboto sem pa tudi jaz bil v Benetkah. Vreme je bilo res enkratno, pa se pretirane guzve ni bilo. Sam tudi ne bi zivel tam, ceprav so mi Benetke zelo vsec. Vedno se rad vracam, ker je vedno nekaj novega. Pa tudi jesti in piti se da po normalnih in ne po beneskih cenah. Samo treba je biti dovolj vstrajen da najdes.

 9. teooteoo pravi,

  21.05.2007 ob 16:35

  poznam folk, ki tam študira, pa pravjo, da se da čist lepo shajat.

 10. ostrzek pravi,

  21.05.2007 ob 16:36

  teoo, se strinjam. preverjeno.

 11. chefchef pravi,

  21.05.2007 ob 17:08

  Ja, sem pred kratkim pisal o Benetkah tukaj.

  Sicer bolj z vidika turista, ki noče biti povprečen turist, a z grenkobo ugotovi, da je prav to. No ja, tudi jaz sem se spraševal, kako bi bilo živet tam… jebeno. Prav nič me ne bi motilo, da ni Hoferja in Spara. Najbolj bi me motili turisti.

 12. tine pravi,

  21.05.2007 ob 17:19

  Se bom kar strinjal z gornjimi komentarji, da se da v Benetkah tudi cenovno prav lepo shajati, le malo se je potrebno posvetiti raziskovanju in se oddaljiti od par glavnih “prometnic”. Tam tudi turisti čudežno poniknejo – sicer se tako ali tako gibljejo samo po par ulicah, ki so jim jih označili in se nasploh obnašajo kot “ovce”.
  Kar pa se vode in vlage tiče, hja, to je res križ, ampak mislim, da bi imel podobne težave (v manjšem obsegu sicer) kjerkoli ob vodi, ne samo v Benetkah. Onesnaženje je pa tako ali tako že povsod problem, da ne omenjam, kako se imamo lepo s smetmi tu doli….
  V končni fazi, po dolgem času preživetem na tujem, človek res ugotovi, da je pri nas doma pravzaprav zelo fajn…

 13. Dajana pravi,

  21.05.2007 ob 17:45

  Joj, Benetke so prelepe. Problem je ravno v tem, da so ljudje nori na estetiko in to najdejo tu. In potem pridejo vsi naenkrat tja Jaz sem hodila tja velikokrat v letu 1980 in že takrat je bila strahotna gužva. Spominjam se tistih avtobusov iz Anglije in Avstralije, ki jih je bilo takrat največ. Takrat še ni bilo toliko Američanov. Kadarkoli pridem tja, ne morem verjeti, da je res tako. Glede slabih strani pa… turisti so povsod, ob nedeljah jih je tudi v Ljubljani ogromno – Italijanov. Upam, da bodo pogruntali kakšno zaščito za te hiše na stebrih, ker je to naša skupna, svetovna dediščina. :)

 14. Letanca pravi,

  21.05.2007 ob 18:35

  Jaz bom samo zapisal, da je to eno brezvezno nakladanje.

  Če bi se rodil tam, živel tam, imel plačo kot jo imajo oni, potem bi bil zaljubljen v Benetke kljub vsem slabostim. Pa saj po naših mestih tudi smrdi izpod ceste, pa parki so posejani s huligani zvečer in polno igel vsepovsod, če pa imaš kolo, pa itak ni problem pobegniti iz “velikih” Benetk.

  Na žalost je to gledano s strani turista, ki se ne zna niti malo vživeti v tisto kar Benetke nudijo. (pssst.. mimogrede, da ti zaupam.. najde se tudi kafič, kjer je kapučino 2€.. je pa res, da ni v bližini Markovega trga :D )

 15. Aglaja pravi,

  21.05.2007 ob 18:39

  Skratka, odkril si toplo vodo.
  Benetke so že nekaj časa mesto duhov. Kot skrajno neustrezne za moderno življenje jih je večina prebivalcev zapustila že nekaj časa nazaj. Italijanska vlada tako že jamra, koliko jo stane vzdrževanje, saj je večina stavb zapuščenih in zanje nihče ne skrbi.
  Sprehodi se kdaj po Benetkah zvečer v temi. Vsaj 80% oken ne bo razsvetljenih.
  Nenazadnje se da marsikaj sklepati tudi iz dejstva, ki ga navajaš, da skoraj ni “normalih” delikatesnih trgovin, kajne?

 16. teooteoo pravi,

  21.05.2007 ob 18:41

  jp, to pa je res. večina živi na kopnem pred mostom.

 17. sosedsosed pravi,

  21.05.2007 ob 19:12

  dejstvo 1: v Benetkah še vedno živi cca. 60.000 stalnega prebivalstva
  (za primerjavo: v največjem razcvetu, je tu živelo 200.000 glav)

  dejstvo 2: vzdrževanje je sicer res drago, vendar po drugi strani nepremičnine dosegajo vrtoglave zneske, ergo: finančni vložki s strani države se hitro povrnejo, predvsem na račun množičnega turizma in trgovanja z nepremičninami. zato tudi lokalni skupnosti ni težko vlagati v razvoj, obnovo etc….

  dejstvo 3: domačini se ne vozijo s kolesi!

  dejstvo 4: res je, rojen sem v Ljubljani. če bi bil Benečan,bi bilo moje mnenje morda drugačno. kot Slovenec (čeprav žabar), navajen življenja s huligani v parku in smrdečimi cestami, pa si bom vseeno dovolil imeti svoje mnenje o Benetkah. če dovolite… ;)

  lep dan še naprej … kjerkoli že ste

 18. ostrzek pravi,

  21.05.2007 ob 19:34

  sosed, bravo.:)

 19. ah pravi,

  21.05.2007 ob 20:01

  kar nekaj blodiš po par urnem obisku, no saj hvala bogu bojo vsaj domačini ostali taki kot so, sicer pa espreso dobiš že za 80 centov in to blizu markovega trga, gre pa tam do 10evrov, če hočeš trpeti zraven ob zvokih zlajnajnih violin..

 20. sosedsosed pravi,

  21.05.2007 ob 20:10

  joj, kok ste se obesli na ceno kofeta, kot da je to edina stvar, ki sem jo napisal v zgornjem postu… naj vam bo, priznam zmoto – gostinjska ponudba v Benetkah je za poznavalce precej bolj ugodna kot recimo v Ljubljani in naslednjič ko pičim na tisti konec se bom na blogu pozanimal, kje se da za par centov spiti kavo in nekaj eurov dobiti večerjo. tokrat mi to žal ni uspelo… pač sem samo zblojen turist! ;)

  pa ko ravno spet pišem – naj spisku dodam še golobe… po zadnjih raziskavah cca. 15% beneških golobov prenaša salmonelo. s tem v glavi človek potem malo drugače gleda na starše, ki svoje froce posipajo z golob-futrom zato da pridejo do dobre fotke…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !