9.06.2007

Po koncertu zapele še pesti… in kosti

Objavljeno v Solze 11:16 avtor sosed

Sedim za računalnikom in gledam v monitor z enim očesom. Hladim si lice, ki je zraslo do velikosti ritnice ter mažem modrice z neko smrdečo kremo, ki bojda pomaga. Če resnično deluje, se sprašujem, kakšen bi bil šele brez nje. Vsake toliko letim v kopalnico, ker mi iz nosa ponovno priteče kri. Že od četrtka nisem jedel nič drugega kot tekoče hrane. Zob si ne umivam, ampak samo spiram. In še to zelo nežno. Da malo skrajšam: dobil sem po pi..i.! In to konkretno!

Začelo se je kot lep četrtkov večer v družbi dveh prijateljev. Ko sem Nejca spravil za spat in ga predal v varstvo babice, sem bil prepričan, da mi bo vse kar sledi, vsaj deloma pomagalo pozabiti na vse težave, ki so se nagrmadile čez teden. Kar mi je dejansko tudi uspelo… Vendar precej drugače kot sem imel v mislih.

Po pivu v baru na Pop-u, smo se ‘trio fantastikus’ odpravili v Cvetličarno na koncert Zabranjenog pušenja, sarajevskega benda, ki nas je za dve uri nostalgično popeljal nazaj v gimnazijska leta. Res odličen koncert. O njem sem mislil napisati še kakšno vrstico več, vendar takrat si niti slučajno nisem mislil, da to tudi pomotoma ne bo glavna blog-novica dneva. (Nekaj malega o koncertu si lahko preberete tukaj.)

Po svirki je sledil ples ter pijača ali dve, potem pa smo se odločili, da zaključimo večer in se odpravimo domov. Na parkirišču pa… Uh, še vedno ne vem, kaj se je pravzaprav zgodilo. Obstopila nas je gruča posameznikov sumljivega porekla. Pojma nimam koliko jih je bilo. 10? 15? Ne vem. Veliko. Preveč… Hoteli so, iskali so in dobili so. No, dobili smo v glavnem mi trije… Po nekaj neuspelih poizkusih umiritve situacije in parih napačnih odgovorih je začelo pokati. Najprej po kolegu, ki je na vprašanje kako mu je ime, odgovori s ‘preveč srbskim imenom’. “Mamicu ti j… srbsku,” v hipu jih je nekaj skočilo nanj. Še preden sem storil drugi korak proti njemu in gruči njegovih ‘krvnikov’, sem bil prliman na avto. Dva sta me z vso močjo držala naslonjenega na avto, ko je tretji vzel zalet. Tema… Nekako sem se iztrgal iz objema dvojice in z robom očesa opazil prijatelja, ki ga brcajo, medtem ko nemočen leži na tleh in drugega, ki leži v luži na hrbtu nekaj metrov stran. Tema… Obrnem se, vrnem udarec. Tema… Ležim na tleh in skušam zavarovati glavo. Tema… Tema… …

Redarji so si ogledali predstavo. Stali so nekaj metrov stran. Storili niso ničesar. Pa saj jih razumem. Če bi se vmešali, bi dobili tudi oni. Napadalcev je bilo enostavno preveč. Ko smo se pobrali s tal, smo se usedli v avto in se odpeljali domov. Razbiti in krvavi. Pozabili smo že, da smo bili ta večer na enem boljših koncertov v zadnjem času. Ukvarjali smo se z drugimi težavami. “Imaš vse zobe?” “Mislim da ja, pa ti?”

Naslednje jutro sem ostal doma. Na bolniški. Nisem se mogel niti premakniti. Od kljuvanja v glavi nisem slišal lastnih misli. Iz nosa mi je cel dan pomalem kapljalo. V natečeni ustnici je neprestano kljuvalo. Bil sem bulast in natečen. Ampak nisem je odnesel najslabše. Prijatelj “s srbskim imenom” je prestajal bistveno hujše muke.

- “Halo? Ne razumem te dobro, a sploh lahko govoriš?”
- “Težko… Na urgenci sem.”
- “Fak, kaj je narobe!?”
- “Operirali me bodo… Zlomljena čeljust… Ploščice bom dobil… Kako si ti?”

Tej zgodbi ne bom pisal zaključka ali moralnega nauka. Naj si ga napiše vsak sam. Tu so pač dejstva. Jaz osebno pa v teh dneh iščem predvsem odgovore na dve vprašanji.

Kako lahko kdorkoli tako zelo sovraži drugega, da ga nemočnega in na tleh skupaj s prijatelji brca v glavo? Nekoga, ki ga sploh ne pozna in ga vidi prvič v življenju… ?

in

Ali je to res svet v katerega sem se odločil vzgojiti otroka?

LP, vaš rahlo zdrmani sosed..

 • Share/Bookmark
 

34 komentarjev »

 1. :-) pravi,

  9.06.2007 ob 14:09

  Zdajle mi pride na misel samo: kreteni!
  Kot da ni že dost druzga sranja!

  Naj krema “prime”! ;-)

 2. zloba77 pravi,

  9.06.2007 ob 16:53

  o fak … je narod bolan:(

  prinesem mrzlo union?

 3. feniks pravi,

  9.06.2007 ob 19:47

  Sem doživel nekaj podobnega 25 let nazaj in vem kako se počutiš. Vseeno bi lahko varnostniki poklicali policijo, kolikor vem je praktično v isti ulici. Sploh pa mislim, da neko “mednarodno” obračunavanje ni motiv. Mislim, da gre preprosto za agresivneže, ki iščejo priložnost, da nekoga razbijejo in pokažejo kako znajo učinkovito rešiti vse svoje življenjske težave. Toleranca varnostnikov v nekaterih primerih pa lenobno interveniranje organov pa bosta pripeljala samo do tega, da bo več ljudi začelo nositi hladno in strelno orožje.
  Ne verjamem, da bodo potem njihove službe kaj lažje. Pozdravi se

 4. sosedsosed pravi,

  9.06.2007 ob 21:49

  @feniks: Se strinjam. Pogumneži so iskali pretep, še predno so izvedeli za prijateljevo poreklo. Do sranja pa bi itak prišlo v vsakem primeru. To je bilo jasno vsem v trenutku, ko so nas obstopili. Samo ni mi jasno v čem je fora, da se celo leglo spravi na 3 modele. Pričakoval bi, da taki ‘frajerji’ iščejo rush, adrenalin… Pa v čem ti je izziv, da lemaš nekoga, medtem ko ga tvoji frendi držijo, da se ne more branit? Go figure…

  @zloba77: Kadarkoli!

  @:-): Mah, krema je postranskega pomena. Važno da so ‘painkillerji’ prijeli. ;)

 5. p0kip0ki pravi,

  9.06.2007 ob 22:45

  sočustvujem z vami… Včeri sem doživel podobno situacijo z kolegom v enem izmed celjskih lokalov

 6. feniks pravi,

  10.06.2007 ob 02:22

  Eh, ne vem. Sem pa enkrat gledal dokumentarec o primatih. V določenih obdobjih se tudi pri njih zbere skupina spolno dozorelih mladcev, ki s svojo agresijo terorizira okolico. Vse od mladičev do samic in posameznih samcev, skratka banda. Seveda se jim tam postavijo po robu starejši samci. So pa okoliščine tam manj zahrbtne. Morda bi zaradi neposredovanja kazalo tožiti organizatorja, pa ne zaradi denarja, ampak zato, ker se takšni dogodki sčasoma lahko izrodijo. Če bi namesto vas naleteli na nekoga, ki je že bil žrtev in zaradi strahu nosi orožje… ali pa na nekoga, ki bi skočil po orožje domov in ob povratku “prepoznal” napadalce… . Sliši se pretirano tam pa, kjer se je kaj podobnega že zgodilo pa je najpogostejša izjava:”Kdo bi si pa mislil, da se bo to zgodilo?”

 7. pet-in-g-sekspet-in-g-seks pravi,

  10.06.2007 ob 03:35

  fak, tale je pa kar kruta …

 8. mojcasmojcas pravi,

  10.06.2007 ob 11:13

  ojojoj! sem slišala, kaj se je zgodilo. upam, da se rane celijo.
  Ne morem verjet, da se to dogaja pri nas. Malce naivno razmišljam, kar se tega tiče. Verjetno.

 9. kandelakandela pravi,

  10.06.2007 ob 12:50

  Človek kar ne more verjet …
  SREČNO in čimhitrejše okrevanje!

 10. Pi.RomanPi.Roman pravi,

  10.06.2007 ob 12:59

  Ostajam brez besed. Ne znam opisati kako zelo sem ogorčen in zgrožen nad takimi primitivnimi dejanji. Poleg trpljenja, ki ga prenašate žrtve, najbolj boli občutek nemoči. Kako bi lahko jaz pomagal. Vam trem sicer težko, kaj pa za naprej. Lahko kaj spremenimo?

 11. dmashinadmashina pravi,

  10.06.2007 ob 13:24

  mater… to pa ni najboljše

 12. nikja pravi,

  10.06.2007 ob 17:55

  pa saj ta svet je šel v k… in potem svojega sina učim, naj bo miroljuben pacifist … je z mano kaj narobe?! očitno vse poteka v na-gobec komunikaciji ..
  čimprejšnje okrevanje želim … n

 13. sosedsosed pravi,

  10.06.2007 ob 19:33

  Iskrena hvala vsem za lepe želje!

  Hmm, kaj lahko storimo? Ne vem. Ali lahko kaj?
  Lahko volimo radikalne desničarje (ne, hvala), lahko povišamo kazni in dodelimo več pooblasil represivnim organom (ja, potem me bo pa res strah zvečer na ulico), lahko vzgajamo otroke v duhu pacifizma (in ko bodo ti otroci zrastli bodo – tako kot jaz – dobivali po p…), lahko pa se vsi skupaj vpišemo na tečaje đu-đi-tsu-al-kako-se-že-reče-ja (in se potem fajtamo do smrti)… ne vem, jaz nimam idej. folku se očitno trga. najbolje, da se med sabo pobijemo in prepustimo planet opicam.

 14. zloba77 pravi,

  10.06.2007 ob 19:50

  a je že kej boljše? pa se ti je včeraj kaj kolcalo?

 15. sosedsosed pravi,

  10.06.2007 ob 20:25

  mogoče za odtenek bolje. iz nosa ne teče več, usta tudi ne bolijo. je pa cela leva stran obraza še zmer total razštelana. ko hočem stisnit skup zobe me zaboli cela čeljust in kost okrog očesa, ko se s prstom dotaknem lica, čutim mravljince v zobeh… ma, da ne razlagam… želim si samo, da bi oteklina čez noč vsaj malo splahnela, ker me jutri čaka služba. modrice lahko skrijem za gigantskimi očali, oteklino malo težje.

  hočeš rečt, da se mi je zarad tebe zaletelo na kašici? :)

 16. zloba77 pravi,

  10.06.2007 ob 20:52

  priporočam ena babja očala … sej veš … una ful velika, ki pokrijejo pol obraza;)
  nič nočem rečt … smo pa na ‘tvoj račun’ sklenili par zanimivih poznanstev;)

 17. sosedsosed pravi,

  10.06.2007 ob 20:58

  sem si že v soboto sposodil mamina očala, točno taka kot praviš! :D
  poznanstva na moj račun? če mi gredo zasluge, mi prosim vsaj povej kaj več (no, očitno so vsaj za nekaj dobre tele šljive!).

 18. zloba77 pravi,

  10.06.2007 ob 21:03

  kolk smo pa radovedni;) ampak dobro … ker ravno trpiš …
  spoznala sem par zanimivih siolovih blogerjev … ker sem ‘una, k pr sosedu komentira’ … na ta račun dobila dobro družbo za pivo, fajn reklamo za blog … pa prevoz na kodeljevo. ni da ni;) sam … vseen … a se lahko drugič pretepaš v bolj primernih terminih?
  (upam, da ti smisla za humor niso ‘izbili’ iz glave;)

 19. sosedsosed pravi,

  10.06.2007 ob 21:08

  jah, kaj naj rečem, z dobrimi referencami se daleč pride. včasih tudi dlje kot do kodeljevega :)
  Brez skrbi, bi morali do jutra udrihat, če bi hoteli humor iz mene zbit. Ne dam se tako zlahka! Ampak sem ravno prejle razmišljal – naslednjič mogoče lahko celo zmagam, sem se par super trikov v četrtek naučil. ;)

 20. Alex Remus BlackAlex Remus Black pravi,

  10.06.2007 ob 21:13

  Stari, grozen si videti, upam da bo vse v redu, ker konec koncev te bo tudi Nejc vprašal kaj se ti je zgodilo… V glavnem, verjamem, da nisi poceni prodal svoje kože. Pa hitro okrevaj!

 21. Morska pravi,

  10.06.2007 ob 21:20

  Ob takih prigodah ti res pade vsako zaupanje v ljudi. Nekatere bi morali hladnokrvno stlačiti v prisilne jopiče in jih spraviti iz družbe, saj si njihove sredine ne zaslužijo.
  Nasilja ne bom nikoli razumela. Ob njem se namreč v meni nakopiči oblak jeze, jeze nad tem, da se ponavadi ne najde nihče, ki bi take nepridiprave omejil v svojem delovanju, ker se to da. Le da je za večino preveč tvegano in zahtevno, zato se tega ne lotevajo. Svet raje požira žrtve kot da bi se postavil zanje in jih tako prej ko slej preprečil.
  Na srečo ljudje niso samo taki. Naj bo tvoje lice hitro čimmanj podobno riti (malo heca).

 22. sosedsosed pravi,

  10.06.2007 ob 21:23

  Alex: No, roko na srce, tudi brez šljiv nisem dosti lepši! :) Nejcu sem pa že razložil o strmih in spolzkih stopnicah po katerih večinoma sicer padajo Slovenke… Vseeno je še malo premajhen, da bi mu razlagal, kako je bil oči tepen, čeprav ni bil poreden…

  Morska: hvala ;)

 23. Kobrowsky pravi,

  11.06.2007 ob 00:49

  Katére komade sopa igrali?

  (ajekdó klical policijo sploh?)

 24. sosedsosed pravi,

  11.06.2007 ob 08:09

  Kaj so igrali? Par novejših komadov, drugače pa v glavnem stare hite – še iz časov, ko je band vodil Nele Karajlić.

  Na after party-ju se je pa v glavnem vrtel instrumental (z vmesnimi bojnimi medklici) ;)

 25. p0kip0ki pravi,

  11.06.2007 ob 16:50

  In je bolše? pri meni se že celijo brazgotine :) me pa zanima kaj boš oziroma kaj bote naredili? Midva sva zvedela imena pa podatke od unih in nevem kaj naj z njimi. Za policijo je prepozno, payback ni vreden ker potem se to nikoli nebo končalo, pozabiti pa tudi nemorem tako da sem v dilemi :)

 26. sosedsosed pravi,

  11.06.2007 ob 21:26

  Ne, ni bolje. Žal. danes sem bil na urgenci, ker se je vse skupaj poslabšalo. Slikali so glavo in me poslali na maksilo-facialno. Jutri moram nazaj in v prihodnjih dneh me čaka operacija – zlom ličnice. Še danes bom napisal krajši prispevek (če ne bo zmanjkalo časa).

  Kaj storiti?
  Ne se it maščevanja, ker lahko še globje zabredeš in boš na koncu ti moralno (in kazensko) odgovoren. Ne bit trapast! Sicer pa itak ti tipi najbolj občutijo, če jih usekaš po žepu. NI prepozno za policijo. Prijavi in zahtevaj da raziščejo. Glede na to, da je bil lokal poln in da imaš poškodbe poslikane ne bi smeli imeti težav z zbiranjem dokazov… Po pravni poti jih boš najbolje zjebal. Samo ukrepaj čim prej in bodi vztrajen!!!

  Srečno in LP, sosed

 27. Smeh, solze in žlica vegete » Štacuna zaprta, grem na operacijo... pravi,

  11.06.2007 ob 22:06

  [...] Četrtkova zgodba žal še ni zaključena. Fantje so me res dobro razbili. Ker se je blečina danes stopnjevala, sem se kljub dejstvu, da so od incidenta minili že štirje dnevi, po posvetu z zdravnico odločil za obisk urgence. Dobri dve uri kasneje sem bil skupaj s sliko glave (na kateri si btw nisem čisto nič podoben!) napoten na oddelek za maksilo-facialno kirurgijo na Zaloški 2, drugi štuk desno. Čaki, čaki, a nisem šel tja obiskat ‘kolega s srbskim imenom‘? Ma ne no… [...]

 28. feniks pravi,

  11.06.2007 ob 23:00

  Ah, sranje. Sicer te ne poznam ampak, če boš rabil kakšno pomoč ni problem.
  Sicer pa upam, da boš okreval nenormalno hitro.

 29. Smeh, solze in žlica vegete » Razneslo mi bo obraz! pravi,

  15.06.2007 ob 11:56

  [...] Iskrena hvala tudi vam, kolegom blogerjem – za lepe želje v prejšnjih dveh prispevkih (tukaj in tukaj). Ah, grem počivat … Tudi pissanje bloga je težko opravilo z motno glavo… [...]

 30. tomitomi pravi,

  15.06.2007 ob 17:05

  Hmm malo sem razmišljal ob tvojih dveh zadnjih vprašanjih. Pa mislim, da je dogodek tolko banalen, da bi bilo škoda (za tvoj pogled na svet), da bi delal neke zaključke. Imel si pač nesrečo, da si naletel na ‘klasično’ bando, ki si ni vedela kaj začet. Lahko bi bil kdorkoli namesto tebe. Podobno sem jih dobil sam pred 20 leti pri svojih takratnih petnajstih, kljub temu, da sem predhodno kupil od njih snežno kepo, kot so zahtevali. :o )

  Definitivno pa taki omejenci niso vredni, da bi krojili tvoj pogled na svet. Ne dovoli jim tega.

 31. ajena pravi,

  15.06.2007 ob 17:08

  Upam, da ste prašiče prijavili policiji. Vsak naj kakšen miljonček plača, pa bo za nov avto.

  Drži se

 32. jebiveter pravi,

  15.06.2007 ob 17:47

  Prijavili policiji? In kaj bo potem? Itak ne vedo, kdo so bili, če jih bodo pa že po naključju našli, jih bodo pa popisali in spustili.

  Če bi vlada dala večja pooblastila policajem, grem pa stavit, da boste vsi pametni, da se omejuje svoboda in da se gremo policijsko državo.

  Kaj je potem sploh sprejemljiva rešitev?

 33. Lucija pravi,

  28.06.2007 ob 14:01

  Moj sin je v 30. letu starosti. Na jutrišnji dan pred 11. leti je doživel enako zgodbo. Vzgojen v prepričanju, da je svet dober, da je v vsakomur dobro, pacifist, ki ni nikoli nikogar udaril, je naletel na “skupino”. Pristal je v bolnici z zlomljenim nosom, pretresom možgan, sumom na zlomljeno hrbtenico… in kar je po moje najhuje, z “razbitim zaupanjem v ljudi”.
  Kot njegovi mami, se je tisto jutro ustavil svet. Še nikoli se nisem počutila tako nemočno kot tisto jutro… in tekom dneva srečna, da ne bo ostal hrom.
  Še dandanašnji ne vem, kaj bi bila sprejemljiva rešitev…

 34. Tomaz pravi,

  6.06.2008 ob 14:48

  Kar se pretepov tiče sem jaz prišel do zaključka, da je boljš biti tepen (no ne preveč) kot pa koga pretepst. Upam, da si vse prijavil policiji in da jih boš fino tožil in iztožil. Če njihove indenentitete ni moč ugotoviti pa varnostno službo, organizatorja……… (seveda, če za pretep niste vi krivi)

  Drugače pa sem jaz v svojem skoraj dvanajstletnem delu v diskoteki prišel do zaključka da so čefurji (njihovi rojaki, ki živijo v bivših Jugoslovanskih republikah, bi se jih sramovali) zelo boječi. Če prideš v kofnikt z njim jim nikakor ne smeš pokazati, da se jih bojiš. Če vidiš, da je situacija zelo zakomplicirana (da so številčno v veliki premoči) moraš kar ti prvi udariti.
  Če pa le vidiš, da ni šans za zmago, pa pot pod noge.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !