26.07.2007

Ko ima toaletni papir boljši dan kot ti…

Objavljeno v Solze 08:20 avtor sosed

Vse se je začelo v ponedeljek s tisto nesrečno kolesarsko turo. Ponovno sem se namreč odločil z biciklom zlesti na Rakitno. Vse skupaj pa se je končalo že par kilometrov pred vrhom. Že po kakšnih 15 ravninskih kilometrih, me je stara prijateljica tekaška poškodba opomnila, da je še vedno tu, vendar ji takrat še nisem namenjal zaslužene pozornosti.

Težave s kolenom pa so se kot vedno (res ne vem, kaj sem pričakoval!?) le stopnjevale. Nekaj kilomerov pred Rakitno sem zato razjahal, naredil par vaj za koleno in upal, da bom lahko nadaljeval do vrha, kjer bom napolnil baterije in bidon. Ko sem ponovno sedel za balanco pa sem poražen ugotovil, da zaradi bolečine ne zmorem niti enega samega obrata. Takoj sem obrnil in začel pot proti domu. In tu se je začela muka. Po klancu navzdol je šlo brez težav, ko sem prišel na ravnino pa se je ustavilo. Sonce je bilo še vedno močno in žgoče, bidon je bil prazen, jaz pa sem poganjal prekleto kolo z eno nogo nogo in prišel domov šele pozno zvečer – ubit in v bolečinah.

Bil sem žalosten in obupan. Po prvem vzponu, ki je minil rez težav, sem namreč mislil, da je koleno pripravljeno vsaj za kolo, če moram že pri teku pazit in se šparat. No, zmotil sem se. In moji cilji so se spet sesuli v prah. Sovražim to klinčevo koleno!

Kot se je izkazalo, pa je bila ponedeljkova prigoda šele uvod v čudoviti svet presenečenj, ki mi jih je prinesel ta teden. Že naslednji dan, v torek, me je dobila vročina in utrujenost. Čez dan je še nekako šlo. “Ok, to bo zaradi izčrpanosti in včerajšnje nekajurne avanture po soncu,” sem si mislil. Pa sem se spet zmotil. Sledila je neprespana noč in 39 stopinj vročine.

Naslednji dan (sreda) sem v službi izgledal kot zombi. Vseeno sem z izdatno pomočjo tablet nekako pregrizel čez dan. Tudi popoldne sem dal vse od sebe in poskrbel za Nejčka, kupil kune za dopust, šel v trgovino, na pošto … v trenutku, ko sem malemu prebral pravljico za lahko noč in zaprl vrata njegove sobe pa me je ponovno zvilo. 39,1 vročine. Juhej, še ena neprespana noč! Postelja je bila že okoli polnoči totalno premočena, ponoči sem se spet trikrat preoblekel in požrl pol paketa tablet. Sedaj komaj gledam in se sprašujem, kako bom zdržal do večera. Predvsem pa upam, da bom danes ponoči normalno spal. In da bom zdrav do sobote, ko se odpravljam na morje. No, pa si spet postavljam nerealne cilje…

Se pa zdaj, ko sem zlil ves žolč vseeno vsaj malo bolje počutim. In tudi to nekaj velja, a ne?

 • Share/Bookmark
 

15 komentarjev »

 1. chefchef pravi,

  26.07.2007 ob 08:30

  Lej, takole je, bicikel je za poškodbo kolena načeloma najboljša rehabilitacija. Kakšno poškodbo imnaš, sicer ne vem, ampak bicikel bi ti jo skoraj zagotovo moral zdraviti.

  Prva varianta je, da si najbrž pretiraval z vožnjo v klanec. To ni priporočljivo, če imaš koleno zjahano, sploh, če kot večina rekreativcev, delaš napako in poganjaš s premalo vrtljaji. Zaradi tega potrebuješ večjo moč in je koleno bolj obremenjeno.

  Priporočam vožnjo po ravnini, npr. tole.
  Ne pretiravaj, vozi na visokih obratih (absolutno nad 90 na minuto – štej število obratov v 15 sekundah in pomnoži s štiri). Na kratke klančke se pelji počasi, prav tako na obrate.

  Druga varianta bi lahko bila nepravilna nastavitev sedeža. Malo prebrskaj literaturo, ali koga vprašaj za mnenje.

  Še enkrat: govorim na pamet, ker tvoje poškodbe ne poznam. Poznam le ogromno ljudi, ki so koleno rehabilitirali s kolesom.

 2. sosedsosed pravi,

  26.07.2007 ob 08:59

  Hvala za nasvete, chef.
  Glede poškodbe sem pred časom o tem že pisal. Spodaj citiram samega sebe. Diagnozo mi je postavil fizioterapevt in bivši rokometaš, ki sedaj pomaga športnikom pri sanaciji poškodbe. Oba sta mi takrat rekla, da kolo ni najboljša varianta, ampak glede na to, da sta mi (poleg točno določenih vaj za moč) priporočila zgolj hrbtno plavanje in nordijsko hojo(WTF?), se nekako nisem mogel zadržat in sem probal še s kolesom.
  imaš pa prav v tem, da sem verjetno pretiraval. preveč in na hitro… in ja, tudi klancev se bom, tako kot predlagaš, za nekaj časa raje izogibal.
  @Grega: Če zelo poenostavim: gre za to, da sem imel povsem porušeno razmerje med mišicami (kvadriceps, notranja stegenjska in zadnja loža), verjetno še iz časov ko sem igral rokomet in smo (jasno, kot pri vseh ekipnih športih) ‘pumpali’ samo štiriglavo stegenjsko. ker vse te mišice sodelujejo pri drsenju pogačice čez koleno in ker pri daljših naporih breme pač prevzame močnejša mišica, je prišlo do rotacije in zamika pogačice ter posledično do trenja, ki pri teku povzroči vnetje in z njim močno bolečino pod pogačico…
  dokler sem tekel zmerno, mi slabo ravnovesje ni delalo težav, ko sem začel pretiravati in se lotil treh polmaratonov v dobrih dveh mesecih ter ob tem še vztrajno treniral na 20km dolgi trasi, je pa počilo…

 3. Snezinka pravi,

  26.07.2007 ob 10:07

  Ufa, zoprna stvar. Kolena so vedno u iber zoprna. Jaz sem si bolečine nakopala pred dobrimi dvemi leti (tedenska Golada varianta), posledično sem nehala hoditi na Golado – itak – in mislila, da bo to dovolj. Seveda ni bilo. Sledilo je dvoje let teka z bolečinami (sem se skušala sprijazniti, da imam pač smolo in sem takšen človek, da me bolijo kolena…). No letos pa mi je prekipelo in se naredila to, kar bi lahko že na začetku; najela sem osebnega trenerja in tri mesece (3xna teden) religiozno pod nadzorom izvajala vaje za krepitev mišic, ki držijo koleno na svojem mestu. Pobožna želja je bila, da bi me manj bolelo…in uresničila se mi je nad pričakovanji. Kar ne upam še na glas govoriti o tem, ampak mene kolena ne bolijo več!!! Za vsak slučaj sem podaljšala dogovor s trenerjem še za en mesec (safer za denarnico), da bom dejansko verjela in bila sigurna, da je to to:).
  Ma, včasih se splača ubogat:))))

 4. David Kepic pravi,

  26.07.2007 ob 10:19

  Ja čim več kolesar najprej po ravnini in nabirej kilometre in res je da je treba da je veliko obratov potrebnih. Pa čim več razgibavanj za kolena(gimnastične vaje in to) pa bo ;)
  Drgač pa upam da boš do morja zdrav ane!? Če ne boš zrav ti tut lepo vreme ne bo kej dost pomagalo(k si zanč napisal da upaš da bo lepo vreme)

 5. :-) pravi,

  26.07.2007 ob 10:38

  Hmmm, sosed, tole mi ni pa nič všeč… :-(
  Upam, da boš do morja zdrav, čeprav časovnica ni najbolj ugodna… Drži se!
  Še vedno računam na Orle, Roka in pivo!!! ;-)

 6. nada pravi,

  26.07.2007 ob 10:45

  Pismo sosed tole je pa res j…. ! Daj zdaj malo počij pa uživaj na morju z malim… Ampak tale vročina pa ni ravno za zanemarit jao, jao!

 7. NeMirnaNeMirna pravi,

  26.07.2007 ob 12:44

  sosed – bi ti namig “pretiravanje” kaj povedal ;) Mislim, da ima chef kar prav, zmerno, počasi, po pameti!
  Drugače pa ti želim expressno okrevanje, da bosta na dopustu max uživala!!

 8. polona pravi,

  26.07.2007 ob 14:54

  ‘be careful what you wish for… it might come true’ al kaj že.
  @koleno: plavanje dejansko pomaga. lahko tud mrtvaka.
  @vročina :) brez heca – jest sem jo cajtala tako, da sem si zvečer nardila vroččč čaj s šnopcem in cukrom. pol sem se pa v deko zavila. in zaspala, ker žural se mi ni… tečeteče od tebe ko zlodej, ampak ko misliš, da te ni več, se pa boljš počutiš.

 9. Alex van der VolkAlex van der Volk pravi,

  26.07.2007 ob 15:18

  Sosed, saj si slabši kot moj prijatelj Andrej, ki gre po najhujši vročini rolat do Ankarana, potem pa mu ni jasno, odkod ima dva dni vročino :) ) Po tej vročini pa res ni za se mučit, s kakšnim kolesarjenjem v hrib še prav posebej ne. Ampak pomojem si doživel le vročinski udar in bi najkasneje jutri zjutraj moral biti že v redu.

  Ajd

 10. nitkanitka pravi,

  26.07.2007 ob 17:03

  Po moje bi tudi tvoje koleno rabilo neko zdravilo…. recimo pir!! :) :)

 11. sosedsosed pravi,

  26.07.2007 ob 21:18

  @Snezinka: tudi jaz se trudim na vse pretege. delam vaje za moč, tekaške vaje, vse živo. in je bilo že zelo bolje – sem se že videl kako tečem (vsaj!) polmaratone. potem me je pa presekalo enomesečno počivanje zaradi zdravstvenih težav in evo, zdaj ko sem se skušal ponovno vrniti, je šlo očitno vse preveč na hitro…
  @David Kepic: thx! vsak od nasvetov gre v evidenco. ;)
  @:-): pojma nimaš kako zelo si želim tistega piva v cilju rokovega maratona!
  @nada: dal bom vse od sebe, da bom maximalno lenaril!
  @NeMirna: vem, vem… se posipam s pepelom… :(
  @polona: pivo za živec, šnopc za vročino, vino za gušt….ni čudno da je vsak drugi slovenc alkoholik! še malo pa bodo lekarne bolje založene s pijačo kot petrol! :)
  @Alex van der Volk: ma ne vem, malo dolgo se že vleče. vroče mi je blo v ponedeljek, danes je četrtek, zadnje merjenje pa kaže 38 stopinj (pod tabletami). se že bojim kaj bo spet ponoči. kakorkoli jutri mi bodo puščali kri, in lulat bom moral v kozarec pa da vidmo, če je kaj za skrbet. jao, kaj se grem zadnji dan pred morjem namesto, da bi pakiral!
  @nitka: hahaha bravo! za tole si pa tut ti zaslužiš enga!

 12. Darja pravi,

  26.07.2007 ob 21:44

  Bi tudi jaz kaj rekla, pa nekak se mi zdi da bi bilo odveč, zato samo free hug for you :)

 13. chefchef pravi,

  27.07.2007 ob 10:38

  Aha, aha, zdaj pa vidim! Kvadriceps imaš doteran!

  Ja, potem pa bicikel mogoče res ni najboljša varianta, hehe. Ta hudič tudi meni nenormalno ven štrli in to točno zaradi kolesarstva.
  Zato je za kolesarje pomemben tudi zikmski fitnes in tek, s katerim se vzpostavlja nekaj rasvnovesja.

  Zato ti je priporočil nordijsko hojo, ki je fajn zadeva, opiraš se na zadnjo stegensko mišico, sprednjo pa razbremeniš s palicami. Tudi to smo veselo počeli one dni.

 14. sosedsosed pravi,

  27.07.2007 ob 12:49

  ja no, ampak ta hoja mi je približno tako, kot če bi mi priporočil čips in akcijske filme.

 15. Smeh, solze in žlica vegete » Mi gremo pa na morje! pravi,

  27.07.2007 ob 14:08

  [...] včerajšnjem down-hillu in razlitju žolča, se stvari ponovno postavljajo na svoje mesto. Za mano je prva na pol prespana noč po nekaj dnevih [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !