28.08.2007

Pijevo življenje

Objavljeno v Žlica vegete 14:45 avtor sosed

Včeraj sem brskal po svoji knjižni zbirki in iskal knjige, ki sem jih dobil, kupil ali si jih sposodil, a nikoli prebral. Med drugim mi je v roke priletel tudi prvenec Yann Martela: ‘Self”. Gre za prvo delo tega avtorja, ki me je s svojo drugo knjigo ‘Life of Pi‘, za katero je mimogrede prejel tudi Bookerjevo nagrado, tako navdušil, da sem njegov prvi roman enostavno MORAL dobiti v roke. Ko ni šlo drugače, sem zabičal znanki, ki se je potepala po Londonu, da naj se ne vrača brez omenjene knjige. Knjige, ki mi je kasneje sicer razočarala, ampak s tem zgolj potrdila, da se takšna mojstrovina kot je Pijevo žvljenje rodi sila redko in da avtor (pa naj bo še tako dober) ne zagotavlja nujno kvalitetnega branja.

Zdi se mi fascinantno, da prvega romana po vsej borbi, da sem do njega prišel, nisem niti prebral do konca, medtem ko mi je drugo delo istega avtorja porušilo svet in še vedno ostaja nekaj najboljšega, kar sem kadarkoli prebral. Pijevo življenje… Edina knjiga, o kateri sem premišljeval še več dni po tem, ko sem jo odložil iz rok.

Predno sem pospravil razmetane knjige in zaprl omaro, me je prijelo da bi šel v šoping – po ‘Pija’. Prejšnjič mi je roman v branje posodil prijatelj, ampak tega moram imeti v svoji zbirki. Nujno! Komaj čakam, da ga še enkrat preberem. Ja, tudi to se je zgodilo prvič – še nikoli doslej namreč nisem imel želje poseči dvakrat po istem romanu. Martel, bravo še enkrat!

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev »

 1. buba švabebuba švabe pravi,

  28.08.2007 ob 18:39

  Ha, celo v knjižnici imajo! Grem vzet ob prvi priliki. :)

 2. sosedsosed pravi,

  28.08.2007 ob 18:53

  naj te od branja ne odvrne relativno dolg uvod (cca. 100 strani). zgodba se začne, ko Pi odpotuje iz Indije – dolg začetek je le priprava na zgodbo, medtem ko konec … konec te bo pa odpihnil! ;)

 3. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi,

  29.08.2007 ob 10:38

  no ja, zdej si v men zbudu zanimanje za to. če je ne bodo imeli v knjigarni, bom pa vztrajal toliko časa, dokler je ne najdem. life of pi namreč. knjige si ne maram sposojat… je vedno tisti nelagoden občutek, ko jih moram vrniti :D

  hvala

 4. sosedsosed pravi,

  29.08.2007 ob 11:07

  ma sej Pijevo življenje se da dobit brez težav, pa še zelo poceni je (borih 8€), probleme sem imel z avtorjevo prvo knjigo.
  klik!

 5. buba švabebuba švabe pravi,

  29.08.2007 ob 11:14

  Men se zdi, da bom jst tut kr nabavu, če že ti tko hvališ. Ni šans, da v dveh tednih preberem knjigo ki ma 100 strani uvoda…. :P

 6. sosedsosed pravi,

  29.08.2007 ob 11:26

  hehe, sej knjiga ni tako dolga, samo avtor si je vzel čas predno je prešel k stvari. ko prebereš pa prosim poročaj (upam, da me ne boš preveč popljuval)! :) )

 7. sailysaily pravi,

  30.08.2007 ob 19:47

  tole se pa strinjam, tud mene je pijevo življenje navdušilo… zelo lepo spisana knjiga :)

 8. bralec pravi,

  11.09.2007 ob 14:54

  life of pi je zakon!
  spoilers :: prvo poglavje je v bistvu cisto zadnje poglavje!
  ko preberes knjigo, jo kar lepo prelistaj na zacetek in se enkrat preberi prvo poglavje – bo imelo vecji smisel vse skup..

  btw: kmalu, no ja-drug let, pride se film!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !