21.09.2007

Kdo ‘ma koga rad?

Objavljeno v Žlica vegete 12:03 avtor sosed

Jutri bo minilo pol leta od moje prve objave na teh straneh. Ampak ne bom pisal o tem – to sem pravzaprav odkril čisto mimogrede, ko sem razmišljal, koliko časa vam že delam družbo na blogosu. Danes bi rad pisal o nečem drugem.

Včasih dobim občutek, da je pisanje bloga in celotna blogerska scena pravzaprav mala šola lobiranja in trženja. Šola trženja lastnih prispevkov in dvigovanja naklade svoje strani. Vsak bloger k temu pristopa na svoj način, verjetno pa ga med nami ni takšnega, ki bi bil nad borbo za bralci. Na koncu koncev smo tukaj predvsem zato, da smo brani.

Ko sem vstopil v vaš, oz. naš svet, me je obremenjenost s številkami, ki sem jo opazil pri ostalih, precej presenetila. Ja, bil sem eden od tistih, ki “pišejo zase”. Sicer tega v svoji prvi objavi nisem napisal (kot to počne velika večina gušterjev), vseeno pa je bila ta misel nekje v ozadju. Dokler me istega dne ni doletelo razočaranje ob spoznanju, da je to prelomno objavo prebralo vsega 10 ljudi. Pa čeprav objava ni bila tipa “Hello world, tukaj sem!”. Niti slučajno. Bila je bolj “jaz to delam zase” objava, ne da bi slednje eksplicitno poudarjal. S svojim prvim prispevkom sem pri sebi marsikaj razčistil. Čeprav ga ni nihče bral. Ampak kot rečeno, vmes se je marsikaj spremenilo. In sedaj ga linkam že cel prispevek, da kljub vsemu malo dvignem promet (šala!).

Številka obiskanosti se je seveda povečevala z vsako prihodnjo obavo in z njo želja po branosti ter prepoznavnosti. Hkrati pa je raslo tudi zavedanje, da imam v rokah medij, s katerim lahko hkrati dosežem več ljudi kot kadarkoli poprej. In to rajca!

Verjetno zato včasih izpade, da je blog zgolj želja po pozornosti. Združevanje v kartele med ljudmi, ki se med sabo berejo, se komentirajo in si dvigujejo priljubljenost po principu roka-roko. Zdi se, kot da je najpomembnejša stvar pri tej igri ‘kdo koga bere’ ali še bolje ‘kdo ima koga rad’. Kdo pri kom komentira, koga ima v blogroli, komu posreduje ‘verižni blog’ o petih predmetih in seveda koga predlaga za hišnega blogerja.

Po drugi strani pa je to seveda glavni smisel našega druženja, ne? Da zbereš okoli sebe ekipo, ki jo rad bereš. In oni tebe. Posameznike, s katerimi se rad meniš prek komentarjev. In naenkrat ti za njih ni več vseeno. Čeprav jih morda še nikoli nisi srečal v živo, te zanima kaj počnejo in kaj se jim dogaja, zato jih bereš še z večjim užitkom.

In koga ima rad sosed? Zelo redno spremljam vse iz ‘prve ekipe’ na desni strani, še par deset blogov spremljam prek rss feedov. Tudi take, ki jih morda nikoli nisem komentiral. Rad pa imam predvsem vse tiste, ki pišejo iskreno in iz srca, ne glede na njihov motiv ter tematiko in na srečo nam takšnih še ni zmanjkalo…

 • Share/Bookmark
 

30 komentarjev »

 1. buba švabebuba švabe pravi,

  21.09.2007 ob 12:18

  Zanimivo, da slej ko prej vsi pridemo do istih zaključkov. :)

  Jaz tudi pišem blog približno isto časa (kakšen mesec več) in v tem času se mi zdi, da sem se kar naučil, kaj in kako napisati, da si opažen in kaj in kako napisati, če hočeš samo nekaj spravit gor brez pretiranega zbujanja pozornosti. Me pa še vedno preseneti, ko včasih na kakšno popolnoma brezvezno objavo dobim morje komentarjev… :P

  Zanimivo bi bilo naredit kakšno grafično predstavitev te naše mreže. Kdo je s kom. Verjetno bi bilo polno nekakšnih krogov, ki bi se med seboj bolj ali manj sekali. Na koncu smo pa vsi posredno povezani. :)

 2. mojcasmojcas pravi,

  21.09.2007 ob 12:29

  Dejansko res vsak naredi svoj ‘blogerski socialni krog’. Jaz večinoma berem bloge iz moje blogrolle. Ne pogldam vsakega vsak dan, prečekiram pa skoraj vse enkrat tedensko, odvisno tudi od tega, kako pogosto avtorji objavljajo, saj jih hitro poštekaš.

  In se razume, da bo pri takih in drugačnih glasovanju za hišne blogerje zmagal tisti z največjo socialno mrežo. Kar me sploh ne moti, če bre za dobrega blogerja. Ampak je to kriterij za izbiro najboljših? Kaj pa vem.

  Sosed, tebe rada prebiram, pa brez kake velike teorije zadaj, všeč so mi tvoji zapisi. Simpl.

 3. Katarina pravi,

  21.09.2007 ob 12:29

  Čao Jakec!

  Jaz te ful rada berem in razlagam vsem, ki jih poznam kako dobro pišeš. :) Pa všeč mi je, kadar prilepiš tud kako slikco (sploh od tamauga bonbončka, ki ga tko mal vidim, in je tolk kjut).

  Tko, da kar tako naprej!

  p.s. Danes sem spet poslala bodočega svaka v iskanje avta in ti sporočim, če bo kej. Nism (čist) pozabla nate… :D

 4. sosedsosed pravi,

  21.09.2007 ob 12:40

  Opa, katarinca.. Hvala za urgenco pri svaku! In evo.. samo zate … KLIK! :D

 5. sosedsosed pravi,

  21.09.2007 ob 12:42

  buba, bi se sam spravil k delu, ampak tole je potencialna bomba, ki bi mi eksplodirala v obraz – bi kak krog pozabil vrisat na zemljevid in bi blo prec hudo!

  mojca, hvala, sicer pa tudi ti boš vedno na moji listi! :)

 6. Katarina pravi,

  21.09.2007 ob 12:47

  smotko :D

 7. DajanaDajana pravi,

  21.09.2007 ob 12:48

  Jasno, da si vsakdo naredi svojo socialno mrežo. Ja, kam pa bi prišli, če bi vsi komentirali pri vseh, če bi vsakdo hodil k meni razlagat, da mu to pa to ni všeč pri meni. Že tako jih imam preveč, ki jim nisem všeč in samo zato pridejo k meni – razlagat – kaj vse jim ni všeč na meni. :evil: To je čisto normalno, selekcija podatkov, komentiraš tam, kjer imaš somišljenike, kjer ljudje mislijo podobno kot ti, so ti všeč podobne stvari. Včasih pogledaš še kam prek plota in… te potem udarijo po g…u, da kaj pa hodiš tja, tam je prepovedano zate, ki nisi iz istega filma, pojdi nazaj v svoj predal in adios.

 8. likard37likard37 pravi,

  21.09.2007 ob 12:49

  Evo sosed, točno tako. Jaz npr. niti slučajno ne trdim, da mi ne prija, če vidim, da je kakšen obisk več, posebno če sam pri sebi domnevam, da mi je post še kar ratal in tudi tisto je bila dobra fora, ko se mi je en dan preko linka s tvoje strani povečal obisk za 3-4x. Saj pravim, če bi res hotel vse te svoje traparije imeti čisto samo zase, bi jih lahko printnil na papir in v zapečku bral ob mrzlih zimskih večerih. Aja, malo sem tudi presenečen, da si tukaj šele pol leta. Kar nekako sem mislil, da si na blogu že veteran. Žio!

 9. nitkanitka pravi,

  21.09.2007 ob 17:36

  Un tvoj prispevek: oči pimp my ride.. je kriv, da sem najprej začela brat tvoj blog.. potem od ostalih… in zdej mam že kr svoj blog :D ( čeprav se mi ne da neki pisat, raje berem! :D )

 10. Ana pravi,

  22.09.2007 ob 00:06

  Začela sem brat tvoj blog, ko je neka ženska sprožila dilemo na forumu ali naj bi se zapletali s sodelavci ali ne – in je prilepila naslov tvojega bloga, kjer si naredil objavo “Nikoli s sodelavko?”. Skratka, zdaj si med tistimi stranmi, ki jih vsakodnevno pogledam (ja, med Favorites si). Mene zanima predvsem ena stvar: glede na to, da si objavil svoje slike, ali se ne bojiš, da bodo sedaj vsi tvoji sodelavci zvedli za to tvojo ljubezen s sodelavko?
  Lp.

 11. dmashinadmashina pravi,

  22.09.2007 ob 08:33

  ej sosed, jaz sem med tistimi desetimi, ki je prebral tvojo prvo objavo (evo še en link ;) )… dej me pohvali, ker te berem from day one :D

 12. sosed pravi,

  22.09.2007 ob 09:12

  @dajana: kadarkoli lahko prideš pogledat iz svojega predala, veš. čeprav se v mnogočem morda ne bi strinjala, to ni razlog, da ne bi želel prebrati tvojega mnenja na teh (ali katerih povsem tretjih) straneh.
  @likard37: danes je pol leta ja. in čeprav je minilo v trenutki, bi bilo kar precej printanja, če bi hotel vse prebrat ‘zapeček-style’
  @nitka: vem, da ga imaš, velikokrat zatavam na tvoje strani. ti samo piši naprej, tukaj si pa itak vedno dobrodošla
  @ana: ma, naj zvejo – prej ali slej bodo. na nek način oba želiva, da pride ven, po drugi strani pa… trust me, čudna situacija… sva pa ravno včeraj ob šopingu v leclercu srečala enega sodelavca. hehe, moral bi ga posnet, kako je zrak lovil…
  @dmashina: pohvaljen! svaka čast, evo ruke! pravkar si mi dal super idejo. bom probal najt vseh deset in vam dodeliti titulo častnih obiskovalcev, ki bi imeli poseben tretma. ne vem, recimo čajček ob vsakem obisku domače strani.. ali nekaj no! ;)

 13. DajanaDajana pravi,

  22.09.2007 ob 09:24

  Ah, saj ni bilo mišljeno tako, sosed. Gre za to, kako na splošno predalčkamo ljudi. To je čisto normalna selekcija, ker imamo pač preveč informacij. Jaz tebe berem, tako kot berem še nekaj drugih, ki so mi zanimivi. Ne komentiram pa veliko pri tebi. Tako kot pri Fetaliju ne, pri mojcis ne, pri Ireni ne itd. itd. Ne moreš povsod komentirat in včsih tudi nimaš kaj dodat. ;)

 14. Morska pravi,

  22.09.2007 ob 13:45

  V prvi vrsti se z blogom vsi izpostavimo in to nekako terja opaženost. Če bi kdo rekel, da mu je prav vseeno, ako kdo prebere njegov prispevek ali ne, bi lagal sebi in drugim. Kakšna je intenziteta te želje in potrebe po opaženosti, pa je drugo vprašanje.
  Osebno mi je pri blogih najbolj všeč to, kar mi je pri vsej internetni množici možnosti… to, da lahko na ta način uvidim zanimive ljudi. In jih kdaj morda vključim v realno življenje. Potreba po kaki “slavi” pa je poniknila tam nekje v najstništvu, ko smo bili zvezde razreda, ko smo nabirali črtice pri nasprotnem spolu in nam je bila priljubljenost nekako na prvih mestih želja.

 15. poison pravi,

  22.09.2007 ob 20:02

  evo, to je pa prednost brezdomcev (brezblogcev): ni ubadanja s tem, kdo te (ne) bere :)

 16. katarinakatarina pravi,

  22.09.2007 ob 20:23

  jaz pa nič ne predalčkam in nimam svoje mreže. sem tko dolgočasna, da imam od začetka isti izgled bloga, nobenega števca. pišem zato, ker mi to gre, ker raje pišem kot vodim monologe sama s sabo.
  berem vsevprek, ni enačbe, po kateri bi rekla ,da berem druge bloge. tiste, npr. ki ne pišejo osebno, ne berem. za to imam časopise. in tistih, ki objavljajo vsake kvatre tudi ne. je pa res, da malo komentiram, pa se potem zdi, da me ni nikjer. če imam kaj povedat, dodat (tako kot recimo zdaj) napišem, sicer pa ne.

  sploh pa nisem obremenjena s tem, kdo me bere in koliko ljudi me bere. :)

 17. strojnikstrojnik pravi,

  22.09.2007 ob 20:48

  Najbrž neumno vpsašanje, ampak vseeno. Kako veš, koliko ljudi je kaj bralo.
  Mimogrede: tvojo prvo objavo sem prebral pred kakšnim mesecem

 18. likard37likard37 pravi,

  22.09.2007 ob 21:09

  @strojnik,
  ker sem ravno tukaj , si bom dovolil odgovoriti na tvoje vprašanje.Jaz vidim število, trajanje ipd. obiskov na Google analytics. Navodila za zadevo sem dobil na:
  http://piroman.blog.siol.net/nasveti-za-bloganje/

 19. mojcasmojcas pravi,

  22.09.2007 ob 21:24

  Sosed tisto z listo si bom pa zapomnila in te držala za besedo :D

 20. strojnikstrojnik pravi,

  22.09.2007 ob 22:22

  @likard37: hvala. Če ti kdaj pralni stroj ali kar koli doma crkne, kar pokliči. Da uslugo vrnem.

 21. dmashinadmashina pravi,

  23.09.2007 ob 12:22

  pa zdaj sem videl, da sva ob istem času začela pisat blog. generacija marec ‘07 je res carska. :cool:

 22. sosedsosed pravi,

  23.09.2007 ob 12:45

  absolutno! marčevski model se je res posrečil – takih ne delajo več! :) )

 23. mojcasmojcas pravi,

  23.09.2007 ob 13:31

  :lol: tut september 06 ni bil slab :P

 24. pet-in-g-sekspet-in-g-seks pravi,

  24.09.2007 ob 10:36

  jaz imam tebe rad, sosed (ampak ne na “tisti način”, da si ne bi kaj mislil). res pa je, da mislim, da to ni zaradi “prelomnega teksta”.

 25. sosedsosed pravi,

  24.09.2007 ob 10:58

  iiiii, kok lepo… vidiš, vse kar rabim je lepa beseda in malo nežnosti… :lol:

 26. :-) pravi,

  25.09.2007 ob 19:50

  Tudi pri meni si No. 1 (moški blogger! ;-) )

 27. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi,

  26.09.2007 ob 06:46

  sosed, ali vi ljudje sploh dopuščate, da nekdo blogira brez posebnih pretenzij? sam recimo nikoli nisem študiral, kako bi bile objave bolj brane, nikoli nisem (vsaj zavestno ne, če je kej kriva podzavest, ne vem) komentiral prav zaradi nekih razlogov, da bi ljudje od tam drli k meni… samo prebral sem in podal mnenje, ker imam večinoma mnenje o svemu i svačemu, če ga pa nimam, se pa hitro opredelim do nečesa in imam seveda vedno kaj povedati… tako da se meni sploh ne zdi, da bi hote zgradil kakšno socialno mrežo okoli sebe… pač naletaval sem na različne bloge, nekatere sem začel brati redno, branje nekaterih sem opustil že po prvi prebrani objavi, ker mi ni bil všeč stil pisanja… take stvari… sam pa sem vedno gonil svoje… čeprav sem hotel, da bi bile objave čim bolj brane, se nisem posluževal nikakršnih metod, kalkuliranja in ne vem česa… pisal sem, začeli so padati komentarji, ljudje so kar prihajali na blog in sčasoma se je zadeva povečala…

  tako da še vedno ostajam pri trditvi, da samo blogam oz. pišem, brez kalkuliranja in ne vem česa še vse. dolgo časa sem imel blog celo nastavljen na “zasebno”, tako da se naslovi objav sploh niso pojavljali na siolovih straneh, ampak so me hodili brat ljudje, ki so me poznali že od prej ter nekateri, ki so do mene prihajali preko “priporočil” in podobno…

  toliko o tem.

  tebe pa berem, ker si zabaven. komentar pa vedno pustim, saj vem, kako je prejeti komentar, čeprav v njemu piše zgolj “nasmejal sem se kot nor, haahahah”… ker je lepo prebrat tud kaj takega. ali se pač motim? ne gre pa za to, da bi zdaj hotel zgolj pustiti link do svojega bloga. that’s it.

  aja, zakaj imam vedno toliko za pripomniti okoli te tematike… ker se mi zdi, da nihče ne dopušča možnosti, da nekateri pač samo pišemo in se ne oziramo na druge stvari – čeprav je pohvale in to, da si bran, lepo slišati in videti.

 28. buba švabebuba švabe pravi,

  26.09.2007 ob 07:07

  @fetalij: Saj ne gre za to, da bi hoté si delal neko mrežo “prijateljev”. Mislim, da velika večina (z nekaj izjemami) niti pomisli ne na to. Ravno to se mi zdi zanimivo, da kar tako skoraj sama od sebe se vzpostavi ena takšna po različnih kanalih povezana skupnost. In zanimivo se mi zdi to opazovat. Hmmm, mogoče sm pa js faks falil in bi moral it študirat mešanje megle… :P

 29. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi,

  26.09.2007 ob 07:32

  švabe, tale odstavek sem mislil

  “Včasih dobim občutek, da je pisanje bloga in celotna blogerska scena pravzaprav mala šola lobiranja in trženja. Šola trženja lastnih prispevkov in dvigovanja naklade svoje strani. Vsak bloger k temu pristopa na svoj način, verjetno pa ga med nami ni takšnega, ki bi bil nad borbo za bralci.”

  in

  “Zdi se, kot da je najpomembnejša stvar pri tej igri ‘kdo koga bere’ ali še bolje ‘kdo ima koga rad’. Kdo pri kom komentira, koga ima v blogroli, komu posreduje ‘verižni blog’ o petih predmetih in seveda koga predlaga za hišnega blogerja.”

  že samo dejstvo, da se pojavlja tak način razmišljanja, me malo zmoti, kljub temu, da sosed v isti sapi uporablja besedici “verjetno” in “včasih”…

  ampak okej, verjetno spet samo jaz tripiram in izpadam tu zagrenjen ali nekaj. pa nisem :) samo povem.

  ustvari pa se mreža ljudi, ki jih veselijo podobne stvari in ki delijo približno enaka mnenja oz. so jim všeč mnenja drugih v tej “skupini”… socializacija pač. osnove.

 30. sosedsosed pravi,

  26.09.2007 ob 10:20

  Fetalij, preveč dobesedno si me vzel. citirani stavki se začnejo z “Včasih dobim občutek” in “Zdi se, kot da”… Že v naslednjem odstavku sem “udaril kontra” tem trditvam.
  Seveda dopuščam možnost, kaj možnost, verjamem in prepričan sem, da pišeš brez pretenzij. Tudi jaz – a vseeno je lepo dobiti kak komentar in vedeti, da še nekdo bere te strani. Če bi pisal samo in zgolj zase, bi lahko ostal na My documents folderju.
  Glej, deliš z nami, ker imaš nekaj za povedati in hvala bogu, da je tako. tudi jaz namreč z veseljem prebiram tvoje prispevke – včasih pokomentiram, še večkrat ne, berem pa te zato, ker si zabaven, duhovit, imaš zelo specifičen slog in si predvsem iskren.pa brez zamere. ;)

  p.s. čestitke za izbor med tri. zaslužiš si ga. in nikakor ne mislim, da si do njega prišel s preračunljivostjo. moj post niti slučajno ni bil uperjen proti izboru ali načinu glasovanja – vse to se mi namreč zdi zelo pozitivno. končno hišni blogerji, ki jih bom z veseljem in redno bral! :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !