19.10.2007

Policaji v službi državljanov? Kaj takega pa še ne!

Objavljeno v Smeh 10:24 avtor sosed

S Policijo imam precej slabe izkušnje. Ne, nisem kak hud prestopnik in razen nekaj manjših prekrškov in khm, no ja “napada in žaljenja uradne osebe” nisem prišel navzkriž z zakonom. Seveda tudi takrat nisem napadel policajev – halo, bil sem mulc, policaji so bili pa trije – priznam pa, da je bilo nekaj ‘težkih’ besed po tem, ko so brez razloga vklenili pol leta mlajšega bratranca. Razplet zgodbe? Par udarcev po hrbtu, solzilec v obraz in nagradna vožnja z marico. Vse skupaj je bilo potrebno opravičiti s prijavo sodniku, v kateri je med drugim pisalo, da sem s policaji fizično obračunaval. Jaz z njimi? Ta je pa dobra…

Ampak pravzaprav nisem hotel pisati o tem. To je samo ena od prigod, ki sem jih imel sicer s policaji kar nekaj, iz vsake od njih pa sem odkorakal jezen in obupan. V gimnazijskih letih sem pač veliko žural, ogromno noči preživel v mestu, po parkih v družbi kitare in prijateljev, hodil po koncertih, z navijači sem se potikal po tribunah slovenskih in evropskih športnih objektov in tako videl marsikaj. Včasih hočeš-nočeš padeš v spiralo nasilja, ne da bi si tega želel ali to kakorkoli priklical in v veliko primerih so se kot bad guyi pojavljali mladi, živčni in neizkušeni policaji.

Pa naj bo dovolj o tem. Dejstvo je, da med policaji pač nimam najboljših prijateljev. Danes pa bi rad (ja, vsaka stvar je enkrat prvič) policaje pohvalil.

Včeraj sem med hudim nalivom z zamudo drvel iz službe proti vrtcu po kavboja in ko me je ravno ustavila rdeča luč, sem nedaleč stran ob cesti opazil nesrečneža, ki ga je avto pustil na cedilu. Zato je stopil iz avta in ga poizkušal odstraniti sam, kar je seveda precej težko, če moraš ob tem še držati za volan. Da ne omenjam kako se je moral revež počutiti v takšnem nalivu ‘porivati crknjen avto’ proti pločniku.

In ko sem tako na hitro skušal razrešiti moralno dilemo (pomagati nesrečnežu, ali šibati naprej proti vrtcu), se je ob njem pojavil policijski avto. ‘Na, zdaj pa še to,’ sem si mislil. Ampak na moje presenečenje sta iz avta stopila dva policaja, se naslonila na golfa ob cesti ter ga potisnila proti robu vozišča. Ko sem že pričakoval, da bo eden od njih prijel za svoj blokec in revežu prilimal kazen za karkoli že, so si pomahali v pozdrav in se razšli.

Zdaj sem pa res videl vse. Dva policaja (ne samo en!), ki dejansko pomagata državljanu. Ok, mogoče so se poznali in mogoče bo revež naknadno dobil položnico za oviranje prometa, ampak tokrat ne bom predvideval najslabšega. Koristni policaji, ne morem verjet…

In ko sem še vedno na pol v šoku nadaljeval svojo pot, se nisem mogel znebiti misli na to, kako bi se odzval, če bi se sam znašel v podobni situaciji kot možak, ki sem ga opazoval. Verjetno bi bilo presenečenje še toliko večje, ampak žleht kot sem, bi gotovo izkoristil priložnost za vsaj delno ‘povračilo stroškov’. Brez dvoma bi na tistem dežju in vetru, sredi ene izmed najbolj prometnih cest v Ljubljani z nedolžnim izrazom na licu čisto malo in povsem neočitno … zategnil ročno.

 • Share/Bookmark
 

23 komentarjev »

 1. chefchef pravi,

  19.10.2007 ob 10:48

  Vau! Šokiran sem. Kaj takega v Sloveniji še nisem videl. Drugod pač, tam so policisti namenjeni pomoči civilistom. Vsa čast.

  Ampak ti si pa lump, hehehe.

  BTW: s sošolcem sva enkrat dejansko porivala avto z zategnjeno ročno. Teta je pa notri sedela in naju vzpodbujala, haha. Ko sva po parih metrih ugotovila, da ne zalaufa, sva skoraj crknila od smeha, mama je pa blesavo ven gledala.

 2. likard37likard37 pravi,

  19.10.2007 ob 11:15

  Pitam se samo: Ali je tip v golfu: A) tudi policaj B) brat od enga tistih dveh C) sin od komandirja D) broj jedan s črno knjižico
  Če ni nič od tega , potem je pa res vse pohvale vredno.

 3. strojnikstrojnik pravi,

  19.10.2007 ob 12:12

  Pred leti sem ostal brez bencina na autocesti. Policaji so me peljali do pumpe, zrihtali “kantico” in ustavili reveža, ki me je nazaj peljal.
  No ja. Fasal sem pa tudi jaz kot najstnik. Pa z marico po portoroških ovinkih… :mrgreen:
  @likard37: Broj jedan s črno knjižico… :lol:

 4. sosedsosed pravi,

  19.10.2007 ob 12:34

  likard37, to bi razložilo tudi avto ob robu ceste – očitno Grunf spet ni opravil svojega dela ;)

  strojnik, sigurno so imeli kake skrite namene (hodi, da ti čiko nešto da press) :)

 5. Težak pravi,

  19.10.2007 ob 12:35

  Ena lastovka še ne prinese pomladi in na koncu lahko mirno zaključimo,da je večina od njih sodrga(bo in tudi ostala)! ;)

  A.C.A.B.

  lp

 6. dabldabl pravi,

  19.10.2007 ob 13:52

  ja tud čudeži se dogajajo :P

 7. mojcasmojcas pravi,

  19.10.2007 ob 17:08

  wau, pohvalno.

  samo zaključek posta je pa fenomenalen :D hahaha :D

 8. sosedsosed pravi,

  20.10.2007 ob 00:48

  Težak & dabl: ob vajinih postih, bi lahko ugotovil, da bloganje združuje. Na eni strani imamo ljubljansko legendo tribun, na drugi pa, po prikazni sliki sodeč fana, simpatizerja, navijača (??) iz totega konca. In to eden pod drugem (pustimo sedaj simboliko v tem, da je štajerc pod ljubljančanom :D ) Skoraj romantično je tole. Drugače pa ne verjamem v čudeže. ACAB!

  mojcas, dvomim da bi se lahko uprl skušnjavi. ;)

 9. dabldabl pravi,

  20.10.2007 ob 07:55

  jao sosed kake ti strelaš :) dokler dragonsi meni osebno ne težijo(kljub nicku :P ), smo loh kolegi ;)

 10. C..C..C pravi,

  20.10.2007 ob 08:33

  Mislim, ta prispevek je pa res dober. Kdo bi si mislil, da kaj takega obstaja. To bi bilo treba objaviti v kakšnem časopisu, še najbolje v kakšnem rumenem, mislim v tistem, ki objavlja novičke v rumenih okenčkih. Bravo, dva policaja potistkata avtomobil v okvari, ostali folk pa butasto gleda in privošči človeku v stiski in policajem, da se namakajo v dežju in potiskajo avtomobil s ceste na pločnik. Hvalabogu, da se kaj takega zgodi in da nas nekdo lahko razsvetli s takšnimi zgodbicami.
  Aja še nekaj, prejšnjič mi mestni redar ni napisal listka za parkiranje, kaj je bilo narobe z njim? Ali pa je le človek v uniformi?

 11. sosedsosed pravi,

  20.10.2007 ob 11:33

  @C..C..C: hvala za pohvalo, tukaj sem itak izključno zato, da z ‘zgodbicami’ razveseljujem in razsvetljujem naključne bralce. eni jih razumejo, drugi pač ne.
  kaj je bilo narobe z redarjem? usmiljenje je močno čustvo… ;)

 12. pet-in-g-sekspet-in-g-seks pravi,

  21.10.2007 ob 00:55

  to je reklamno sporočilo: na seks-blogu potekajo volitve. kdo bo zmagal? blondinke ali črnolaske?!

 13. C..C..C pravi,

  21.10.2007 ob 15:25

  @sosed: Hmmmm, usmiljenje? Čustvo?

 14. sosedsosed pravi,

  21.10.2007 ob 18:49

  pretežka beseda? oprosti, mogoče ti lahko pomagajo tule. Če angleščina ne gre pa lahko lahko probava z malo bolj enostavno in domačo razlago. Recimo: “Čústvo je duševni proces, s katerim izražamo odnos do vsega, kar nas obdaja.” V kolikor ti lahko še kako pomagam ali pa dodatno razsvetlim pa kar povej. ;)

 15. strojnikstrojnik pravi,

  21.10.2007 ob 18:53

  Sosed zna biti tudi žleht??? :shock:

 16. C..C..C pravi,

  21.10.2007 ob 20:30

  @sosed, he he he, to sem želel, ljudje pokažejo svoj pravi obraz, če so izzvani in to tudi dojamejo…

 17. Chiara pravi,

  21.10.2007 ob 20:50

  ročna… :lol: baraba ;)

 18. sosedsosed pravi,

  21.10.2007 ob 20:54

  pravi obraz? kolega, mislim, da sem v obeh odgovorih precej prijazen in sem, kljub temu, da si bil brez potrebe povsem nasikan, pokazal veliko mero porpljenja. ampak razumem tudi tebe – zdaj ko sem pobrskal po tvojem blogu. stari, pa nisem ti jaz kriv, da si policaj! :lol:

  ampak si pa tudi ti po svoje dokaz, da se mi s policaji vedno uspe zakačit! naj bo vsaj enkrat mal drugače (’sovražnikov’ v uniformah imam dosti, mogoče bi prav prišel tudi kak zaveznik)… kiss and make up?

 19. Fetalij W. TyschewFetalij W. Tyschew pravi,

  21.10.2007 ob 21:23

  acab :lol:

  sam si pa zlobno zaključu to hahahah

  pa ja, očitno se tud med policaji najdejo kul osebki :D

 20. wantykawantyka pravi,

  21.10.2007 ob 21:40

  prijazni policaji….. si ziher da si prav vidu? ok…pa saj je možno:)
  sam ročna….ta bi bla podla:)

 21. MukiMuki pravi,

  22.10.2007 ob 09:18

  Edini stik s pulcaji ki sem ga imel je bil dobesedno fizičen.Sicer še za časa juge ampak vseeno.
  Par klubas ke čez šimbas pa paranoja ob zvoku sirene sta mi pustila nepozabne spomine.

 22. C...C...C pravi,

  23.10.2007 ob 15:55

  Dear Neighbour, I am not offended and I am not blaming You, that I’m a Police Officer, and FYI, I actually like this job. I am also aware, that the best topics to talk about, are the problems of which common people are thinking the Police created for them.

  Oh, about kiss and making it up, let’s rather say, no hard fellings, just be friends :-) .

 23. sosedsosed pravi,

  23.10.2007 ob 17:37

  :lol: evo ruke!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !