22.11.2007

Monopol nad resnico

Objavljeno v Solze 11:27 avtor sosed

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste morali tako ali drugače sodelovati z osebo, ki je prej niste poznali. Poslovno ali privatno ste morali z njim ali njo preživeti nekaj minut, ur ali celo dni, ki jih je bilo treba nekako ‘ubiti’. Zato ste se zapletli v pogovor. In kar naenkrat ste se našli sredi spirale iz katere ni izhoda. Osebi se niste mogli, smeli ali želeli zameriti, ampak to kar govori meji na znanstveno fantastiko. Ne veste ali snemajo skrito kamero, ali gre za norčevanje, ali pa dejansko vse to prihaja iz ust nekoga, ki ste ga sprva ocenili kot pozitivno, prijazno, zelo razgledano in predvsem uravnoteženo osebo.

Začelo se je z nedolžnim pogovorom o ekologiji. Nadaljevalo z idejo o ‘čistem’ svetu, brez kriminala, političnih sistemov, verskih konfliktov, brez sporov in nasprotji. Na mojo pripombo, da je takšen svet, dokler po njem hodi človek, popolna utopija pa sem odprl vrata iracionalnega. Stvarnik ni utopija in njegov Božanski načrt še manj! Sledili so citati sv. pisma, napoved sodnega dne ter med drugim celo zelo svojevrsten nauk o homoseksualcih, njihovih (ne)pravicah in pogubi. Sprva sem skušal zadeve umiriti in nakazati, da me ta debata ne zanima več. Dejal sem, da ima vsaka družbena skupina in celo posameznik pravico do izbire svoje resnice in nabora prepričanj in nihče si nima pravice tega lastiti ali kako drugače posegati v njihovo integriteto. Ko sem ob tem naletel še na burnejši odziv in ugotovil, da bom prej prepričal steno kot njega, sem naredil korak nazaj in svoje odzive omejil na kimanje in občasne “a-hmm”, medtem ko so v meni govorili trije glasovi hkrati.

Lotil sem se svojega dela, medtem ko je (ne)znanec govoril naprej o armagedonu, kraljestvu na zemlji, o obuditvi tistih, ki si to zaslužijo in o obsodbi ter pogubi tistih, ki so zavili na drugo (tj. ne-njegovo) pot. Če možak ne bi bil majhen, (in vsaj na izgled) dobrodušen ter nasmejan starejši gospod, bi se ga verjetno ustrašil. To kar je govoril, mi namreč nikakor ni šlo v kontekst s sliko, ki sem si jo o njem ustvaril do tega trenutka. Vem da religija nima veze z racionalnim in prav je tako. Ne verjamemo z glavo, temveč s srcem, z dušo. Vera je lahko čudovita stvar, zato resnično spoštujem in po svoje občudujem tiste, ki so jo našli in sprejeli. Vendar to je njihova osebna odločitev.

Kakorkoli že, tipo me je spravil v slabo voljo in še cel dan sem bil zamorjen ter socialno neuporaben. Mislim ok, štekam, da nekdo močno verjame, pa naj bo to vera v ideale, boga, naravo ali predmete. Spoštujem tako verstva kot vernike (malo manj institucije, ki največkrat izhajajo iz njih, a o tem kdaj drugič), seveda pa bi si želel podobno spoštovanje prejemati tudi v zameno. Ne rabim pranja možgan, ne apostolov, ki širijo pravo vero. In zadnje kar potrebujem ta trenutek, je pridiga o tem, “kako bom pogubljen, v kolikor ne sprejmem Njegove veličine”.

Tudi, če je nekje zgoraj nekdo, ki gleda na nas, zavračam Njegovo kraljestvo, v kolikor so tja povabljeni samo tisti, ki brezglavo capljajo za njegovim naukom in obsojajo vsakega, ki razmišlja drugače. Se mi nekako zdi, da bi bil v slabi družbi…

 • Share/Bookmark
 

31 komentarjev »

 1. ŠtefanŠtefan pravi,

  22.11.2007 ob 12:55

  No namesto da bi mu bil hvaležen pa se obnašaš kot razvajen mulo ki misli da je pametnejši od celega sveta. Malo se zamisli!

 2. sosedsosed pravi,

  22.11.2007 ob 13:09

  Eh, Štefan, ko bi bilo tako simpl. Sem probal večkrat, pa me je vedno potem bolelo.

 3. buba švabebuba švabe pravi,

  22.11.2007 ob 13:10

  > The path of the righteous man is beset on all sides by the iniquities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he, who in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother’s keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.

  Bogi sosed, bogi…. :lol:

 4. katie pravi,

  22.11.2007 ob 13:12

  Bravo, bravo! Če bi bila tako “pismena” kot si ti, bi napisala zadevo do pikice enako.

  Za Štefana pa ne vem, ker nisem reden gost tu gor in ga ne poznam – najbrž se heca, a ne?

 5. sosedsosed pravi,

  22.11.2007 ob 13:13

  @buba: pulp fiction?
  @katie: štef je car. v njegovo modrost ne gre dvomiti. ;)

 6. buba švabebuba švabe pravi,

  22.11.2007 ob 13:17

  Stara zaveza. :twisted:

 7. Aleks pravi,

  22.11.2007 ob 13:17

  Štefan!

  Če se šališ v tvojem odgovoru, prav! (čeprav je tvoj humor nekoliko tog)

  Če pa misliš resno, se pa TI malo zamisli, ker je fant zadel bistvo. Namreč, citiram ga: ”

  Ne rabim pranja možgan, ne apostolov, ki širijo pravo vero. In zadnje kar potrebujem ta trenutek, je pridiga o tem, “kako bom pogubljen, v kolikor ne sprejmem Njegove veličine”. Tudi, če je nekje zgoraj nekdo, ki gleda na nas, zavračam Njegovo kraljestvo, v kolikor so tja povabljeni samo tisti, ki brezglavo capljajo za njegovim naukom in obsojajo vsakega, ki razmišlja drugače. Se mi nekako zdi, da bi bil v slabi družbi…”

  Bolje ne bi mogel napisati.

  Fanatiki vseh vrst gredo tudi meni tako na bruhanje, da niti povedati ne morem, kako. Sploh pa verski.

  Pa zameri, če hočeš!

 8. joshko pravi,

  22.11.2007 ob 13:18

  mojster, povsem te razumem. na tvojem mestu se verjetno ne bi toliko vzdrzal ampak bi se soocil s posledicami, ker je tema taprava.

  @stefan, ce se bloger ni zasmilil potem se ni nihce. seveda pa to ne sovpada z naukom, ki preprecuje raz-misljanje. eh, nima smisla.

 9. buba švabebuba švabe pravi,

  22.11.2007 ob 13:19

  @katie: Očitno si vseeno bolj pismena, kot misliš. Vsaj bolj kot nekateri. ;)

 10. sosedsosed pravi,

  22.11.2007 ob 13:21

  @buba: ti kar prcaj ja… :)

 11. sosedsosed pravi,

  22.11.2007 ob 13:25

  @joshko: uh, v igri je bilo veliko pomembnejših zadev kot prepir. Itak ne bi dosegel nič, samo še bolj bi me razpizdilo, če bi se razpištolil..

 12. dave pravi,

  22.11.2007 ob 13:32

  ah, ocitno si naletel na jehovino prico ali katero sorodno izgubljeno duso…
  Nic ne skrbi, vcasih moras napraviti ovinek, mnogo je tako ali drugace zabetoniranih. Nas stari Al je taksne z betonom metal v East river…..

 13. blaz pravi,

  22.11.2007 ob 13:38

  saj ni vazno, a je bil katolican ali pa mormon ali pa kaj drugega … mene so ucili, da je vazno da si dober clovek in da zivis po vesti, da delas in se trudis za dobro.

  razlaga je bila nekako v primeru – ekstremnem: tudi indijanci v amazoniji, ki o Jezusu niso nikoli nicesar slisali se lahko zvelicajo. saj neumno bi jim bilo odvzeti to moznost, saj niso sami krivi, da o krscanstvu ne vejo nicesar. enako je tudi za muslimane – to je vera njihovih starsev. ce vero zivijo dobro (to ni sledenje bin ladnu in kestremizmu) se trudijo za dobro, kar je v samem bistvu verjetno smisel vecine, ce ze ne vseh religij, potem bojo pravicno sojeni (pisano z vidika katolicana, kaj hocmo :) tudi oni in nagrajeni za dobro in kaznovani za slabo.
  Ce se ne motim gre v to smer tudi medverski dialog. ne da se pa zanikat ekstremizma tudi v krscanstvu oziroma domacem katolistvu.
  Sem precej veren, tudi institucijo spostujem (RKC), ampak ene stvari je pa treba videt in jih upostevat, tako v vedenju vernikov kot institucij.

  bistvo pa je, da bo vsak odgovarjal zase in za nikogar ne bo odgovarjala institucija.

 14. micamica pravi,

  22.11.2007 ob 13:39

  oni dan sta se srečala polde in Micka.
  Ona vsa objokana, ker jo je mož ravnokar pregarbal, njegovo srce pa polno usmiljenja z malo grenkobe.
  “Vidiš, draga Micka, a ti nisem pred 40 leti, ko sem te rad gledal, obljubljal raj na zemlji?
  Ti pa si se mi v brk smejala in si se raje omožila s tistim drekcem pekcem, ki je imel lepše zavihane brke kot jaz? Ja, kar jokaj se, ampak si sama kriva, da raja ne boš nikoli videla.”
  Pa se je obrnil in odšel.

 15. Jedu pravi,

  22.11.2007 ob 13:45

  Ja kakšno je bilo pa njegovo mnenje o klavirju?
  hehhehehehehe

 16. Vanja pravi,

  22.11.2007 ob 13:51

  Včeraj sem na popu gedala film Razcapanci.Duhovnik je do smrti pretepal nekega dečka. Neki drugo je spolno zlorabljal dečke in zraven bogu govoril kako ga ljubi. Kako hako ljubiš boga, nemočne ljudi poleg sebe pa tretiraš slabše kot živai in se nad njimi dobesedno izživljaš. Duhovnika potem niso kaznovali, temveč so ga poslali na misijon v Afriko-kjer si lahko mislim, da je tako ali drugače ugonobil mnoga življenja tamkajšnjih nemočnih otrok. In by the way, film je bil posnet po resničnih dogodkih. Vera ti torej ne da niti kompasa niti morale, če nisi v srcu dober človek-pravzaprav na mnoge učinkuje ravno obratno, ker se zaradi pripadnosti neki instituciji počutijo superiorne.

 17. hipson pravi,

  22.11.2007 ob 14:12

  mogoče te je pa samo testiral in uvidel, da te tolče kot tolče vera njega in bi te rad videl na kolenih kako prosiš. o bog kako si velik. ne jemlji resno ljudi, smo samo odsev boga in njegovih zmot o človekovi nezmotljivosti. kupi mu tranzistor z veliko anteno, po moje se ga boš rešil. tranzostorja mislim.
  bok.

 18. mustang pravi,

  22.11.2007 ob 14:14

  Bravo, Štefan! To je beseda.
  Buba, si plačal copyright za zgoraj spisano?
  Blaz, lepo spisano! Vseeno mislim, da bi tudi institucija morala odgovarjati vsake tolk.
  Mica, vse pohvale! Upam samo, da nisi ti ta, ki je šla s tem drekcem pekcem…

 19. micamica pravi,

  22.11.2007 ob 14:27

  :-)
  lahko greš stavit, da jaz vem, kaj je kvaliteta in kaj je šmorn

 20. blaz pravi,

  22.11.2007 ob 14:53

  @ mustang
  mislim, da bi institucijo bilo treba vsake toliko prepucat … ampak smo ljudje in je to tezko. kako to zgleda in v kaj to pelje pa si lahko pogledas na primeru Lutra. je hotel precistit institucijo, potem je pa izpadlo da ima svojo vejo …

  ampak, vsak clovek bo odgovarjal za svoja dela – in ce je sral institucijo, bo se toliko dlje trajal zagovor. (tega nas ucijo v taistih institucijah) se bodo ocitno najedli zarecenega kruha.

 21. mustang pravi,

  22.11.2007 ob 15:14

  Ja, OK, tudi tako lahko gledamo na to. Jest pa mislim, da ko se nekdo, oz. nekaj umaže do te me mere, da je to že absurd, je pa kar razpustit treba počas. In začet znova. Ker nekatere institucije so organizirane na ta način, da delajo veliko in še več pizdarij po svetu. Svojim ovčkam pa možgane perejo in jih imajo kot vago za svoj instrument moči. Posebej “krščanskih”, zadnje čase jim pa še muslimanske skušajo parirat. Samo jim tut do kolen še niso (jebi ga, le redko učenec izboljša učiteljeve nasvete)…. Tko da na konc jest celo verjamem lep del tega, o čemer je govoril sosedov “frend”, ampak sori, Jezus ni verjel v institucije, niti so zgodnji kristjani, zato begaj bre, če hočeš vsiljevat. Lahko te pa poslušam, no problem….. Ker svet res ni črno-bel!

 22. Chiara pravi,

  22.11.2007 ob 16:49

  Tole besedico zeloooo redko uporabljam, ampak evo… na vse napisano… samo še “Amen!” :)

 23. likard37likard37 pravi,

  22.11.2007 ob 20:46

  sosed,
  zanimivo , da te je pridigar napravil socialno neuporabnega ! No, saj si si zagotovo opomogel, medtem, ko ima omenjeni gospod s tovrstno funkcionalnostjo zagotovo stalno težave. Njegovo navdušenje je sicer menda krasen občutek, vendar s svojo neobvladanostjo in nezmožnostjo slišati druge verjetno težko najde kaj prida občinstva! Vsaj logično bi se mi zdelo in tudi upal bi da je tako.

 24. strojnikstrojnik pravi,

  22.11.2007 ob 22:24

  Jaz sem Ateist (z veliko začetnico). Vera me ne zanima in o njej nimam pojma, z normalnimi verniki običajno nimam težav…
  Inštitucija je brez dela postala bogata, kar mi povzroča velike sume o nepoštenosti… :?
  Če boš kdaj delal tečaje o potrpežljivosti, se prijavim… :mrgreen:

  Zanimivo, koliko anonimnih je ob takih objavah… :mrgreen:

 25. mojcasmojcas pravi,

  22.11.2007 ob 23:49

  Hahahahahaha :D tole je pa meni tako zelo znano :D pa raje ne povem od kje in kdaj in koga. Je pa isto majhen, starejši možakar, ki misli, da ve vse o religiji in bogu. In seveda ima svoj prav in jaz nimam prav…itak.

 26. bronte72bronte72 pravi,

  23.11.2007 ob 11:32

  @Strojnik, praviš da si Ateist… vidiš, po moje pa ateizem ne obstaja. Vsi verjamemo v nekaj, eni v denar, drugi v sebe, tretji v svojo družino, četrti v ljubezen, peti v ljudi, šesti v življenje… se mi zdi da to pogruntaš, ko se ti kaj hudega zgodi. Boljši izraz bi bil verjetno “brezboštvo”, torej… vera brez “izbranega boga” ali (spremljevalnih) dobro organiziranih apostolov. V tem smislu se pridružujem tako tebi, Sosedu in mnogim drugim – zavračam Njegovo kraljestvo, “v kolikor so tja povabljeni samo tisti, ki brezglavo capljajo za njegovim naukom in obsojajo vsakega, ki razmišlja drugače”. Ne glede na to, da sem bila vzgojena kot rimokatolik.

  Če je Jezus res kdaj živel, je bil po mojem mnenju hipi… in bi se uprl dobro organiziranim finančnim ustanovam in koncentriranim institucijam moči, ki jih danes poimenujemo ta ali ona cerkev. Prav tako mislim, da bi se njegovi nauki prilagodili času in prostoru. Verjetno je bil (če je kdaj bil) revolucionar svojega časa. Ne pa toga, poosebljena dogma… ki nikomur ni dopustil pomisliti drugače.

  Težko pa bi se izrekla za ateista – saj verjamem v življenje… ali recimo temu “Kraljestvo življenja”. In v ljubezen. In v mnoge fajn reči.

  blaz@ tebi pa, vsak človek za svoja dela odgovarja predvsem sebi, nikomur drugemu. Če tega ne zmore, noče, ali ne čuti… je že davno zgrešil prag zagovarjanja. Pred komerkoli ali čemerkoli.

  No, tako jaz mislim. :)

 27. strojnikstrojnik pravi,

  23.11.2007 ob 12:16

  @bronte72: Očitno imava na te reči rahlo drugačne poglede. Zame pomeni vera = verjeti = ne vedeti. Na te druge stvari, na katere opozarjaš, kot so družina, ljubezen, ljudje, imam vpliv, sem že okusil, so me že razočarali… Skratka živim s tem, na to imam vpliv in ne rabim nič verjeti. Cerkvene in druge verske reči, me dejansko ne zanimajo vse do tedaj, ko trčijo ob mojo svobodo in možnost izbire. Svoje otroke učim pač nekoliko drugačnih vrednot, nekaj njih, pa imamo seveda tudi podobnih. Otroke npr. ne želim učiti, da ima na njihovo življenje neka skrivnostna sila večji vpliv, kot ga imajo sami, ker bi to lahko bil tudi priročen izgovor. Tudi inštitut spovedi ne sprejemam, saj trdim, da je nekomu lahko oproščeno šele takrat, ko je naredil vse kar lahko, da napake popravi. Še mnogo tega bi lahko našteval, ampak smisel je, da vero in moralo prilagajam svojim vrednotam, katerih mi ne rabi nihče naštet v obliki pravil in nikomur ne mislim polagati računov.
  V tem zapisu, me je presenetila sosedova tolerantnost, da mu lahko nekdo pokvari dan, on se pa samo umakne k svojemu delu in si brunda. Pri meni, bi se zadeva v najboljšem primeru končala tako, da bi težaku najprej razložil, naj gre svojo pamet čimprej drugam prodajat, če se ne želi učiti letenja, kot kakšen mlad škrjanček, od okna do tal… :roll:
  Bom probal kaj napisat v tej smeri… :?

 28. Ni lahko biti strojnik » Objave » Sem jaz res tako netoleranten… pravi,

  23.11.2007 ob 13:11

  [...] temu zapisu me je spodbudilo razmišljanje, po prebranem zapisu našega soseda, kako mu je idiot pokvaril dan. Ravno tako, sem se spomnil na Volka, kako je pisal o vplivu [...]

 29. sosedsosed pravi,

  23.11.2007 ob 13:27

  @strojnik: zaradi določenih okoliščin se mu nisem hotel zamerit (beri: potreboval sem ga bolj kot on mene). naj ostane pri tem ;)

 30. dave pravi,

  23.11.2007 ob 17:58

  Ce smem dodati: ja, mislim da je bil Jezus podoben hipijem. ” Peace”
  A zavracal je ustanove, farizeje, zgolj duhovni razvoj. Saj je vrgel prvo zalego, ki so hoteli etablirati cerkvene zametke, prostorocno na cesto.
  ” Ven iz hise mojega oceta”! Citat iz svetega pisma….

 31. Vanja pravi,

  25.11.2007 ob 16:52

  bronte 72, mislim, da besedo ateist zamenjuješ z nihilistom.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !