26.02.2008

Čaša nesmrtnosti

Objavljeno v Žlica vegete 06:00 avtor sosed

Že od nekdaj je podaljševanje življenjske dobe eno izmed glavnih vodil napredka, znanosti in medicine. Hrepenenje po večnem življenju je inspiriralo mnoge umetnike in filozofe, medtem ko je prav obljuba večnosti tisti korenček, ki pod varno zavetje institucij ’svetega’ vabi milijone vernikov, pripadnikov najrazličnejših religij po vsem svetu. Pa je večnost res nekaj k čemur bi moral človek stremeti? Si tega sploh želimo?

Prav je, da se človek boji smrti. To je tisto kar nas žene naprej, ko pridejo težki dnevi in ko se vse skupaj zdi brez smisla. Brez želje po preživetju bi ostali oropani orožja, s katerim se branimo pred samim seboj. Ampak večno življenje?

Verjetno bi bil precej utrujen. Si predstavljaš? Da se ti vse skupaj vleče v nedogled? Da gledaš kako vse okoli tebe propada, ti pa ostajaš nespremenjen? Da si tudi sam izžet, uničen in nagnit, pa kar ne padeš dol? Da ne poznaš strahu. In ne znaš ceniti danes, ker z gotovostjo veš da pride jutri in dan po njem. Da se ne veseliš, ker veš da veselje mine, ti pa ostajaš. Večno.

Že mora biti tako kot je. Življenjski cikel. In z njim smrt. Pa čeprav nas velikokrat preseka…

Že mora biti tako…

Queen: Who wants to live forever
YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark
 

15 komentarjev »

 1. NeMirnaNeMirna pravi,

  26.02.2008 ob 10:12

  Sosed ..
  “Queen: Who wants to live forever” –> Miša M.

  ;)

  NeMirna

 2. kluka pravi,

  26.02.2008 ob 11:03

  Hehe, NeMirna ODL++ asociacija… :) Miša res vsakič “mlajša” (plastikfantastik) izgleda.

  Mene je še zvezde pojejo minilo gledat zaradi nje :(

 3. Ana pravi,

  26.02.2008 ob 12:09

  verjetno je, da po daljšem premisleku skoraj vsak pride do mišljenja, da si ne želi večnega življenja…tako kot si opisal, kako bi to zgledalo…mislim pa, da se skrajno civilizirani narodi, predvsem zahodnjaški še nismo najbolj sprijaznili z besedo in pojavom smrt – v kakršnikoli obliki oz. slučaju…nismo ne pripravljeni nanjo, niti je ne jemljemo bolj ” lahkotno”, neglede na emocionalni del tega “problema”.
  jaz se zaenkrat še zelo bojim smrti, spoznanja, da me enkrat več ne bo…če bi želela opisat ta strah, bi porabla preveč besed za prazn nič heh Sicer pa – če dobro živiš, če si aktivn in ostalo, potem take misli odpadejo…ker enostavno ni časa zanje :)

 4. sosedsosed pravi,

  26.02.2008 ob 12:28

  @NeMirna: :lol: Za nasledji poseg si bo menda dala silikonska jetra inštalirat. Pa kahlco namest mehurja. Al smo žleht…
  @kluka: Jaz razen redkih izjem, še naše taprave pevce težko poslušam, kaj šele, da bi poslušal nepevce, ki jih oponašajo. sploh če ima Miša ‘forever young’ Molk prste vmes.
  @Ana: uh, za strah se vedno najde čas :)

 5. dabldabl pravi,

  26.02.2008 ob 12:45

  vsako poseganje znanosti,medicine in vseh ostalih stvari v življenje (v ekstra razsežnosti) je brca v temo. Res je ko si napisal…si predstavljate da ste stari 200 let, ne morte več stat, še na vozičku sedite komaj in še skos živite…in mislite kako boste še 200 let živel…
  mene bi blo groza na to pomislt. pa še vere bi ble brez smisla…zdj se fajn vid da vera res nekj pomen…

 6. Ana pravi,

  26.02.2008 ob 14:28

  daj ne straši zdaj dodatno s tem komentarjem heh…sonce sije :mrgreen:

 7. daredare pravi,

  26.02.2008 ob 14:36

  Če kdaj poslušaš stare nonote pri njihovi debati, ti postane jasno, da ne le večno, tudi že samo dolgo življenje je jako vprašljiva zadeva. Najprej si vsi želimo dolgega življenja, kdor pa ta željeni uspeh doseže ni niti slučajno vesel zaradi tega. “Pa tega ne morem več , pa unga tud ne, na ono še pomislim ne več, pa apetita nimam, pa prostata…..jebenti život, ko si enkrat star…..! Če pa si mislil , da bi bil forever young….ma, ja , če bi se vsi in vse ostalo okoli tebe normalno staralo, bi bilo pa spet zelo čudno!

 8. strojnikstrojnik pravi,

  26.02.2008 ob 19:29

  Dokler so cilji, je zanimivo iti naprej. Če jih zmanjka, mora biti dolgčas. Če imaš v življenju pravi tempo, se ne utegneš postarati. Sigurno se pa s časom boljša okus za glasbo… ;)

 9. Tamara pravi,

  26.02.2008 ob 21:22

  @strojnik: boljša okus za glasbo? Potem na EMI glasujejo samo otroci :)

 10. sosedsosed pravi,

  27.02.2008 ob 08:41

  @dabl: kaj pa vem, to da bi večini institucij, ki se okoriščajo na račun vernikov zmanjkalo argumentov, mi je pravzaprav še edina pozitivna plat nesmrtnosti :)
  @dare: ja, večne težave z inkontinenco, erekcijo in slabo prebavo se tudi meni ne slišijo ravno privlačno. :lol: forever young mi pa tudi ne diši preveč. si predstavljaš večno puberteto?
  @strojnik: ko gledam kavbojeve vrstnike, kako prepevajo tisto tinky-binky telebasek song, se lahko kar strinjam. Uf, kakšen okus bo imel potem moj mali – že zdaj posluša Dan D in Coldplay! :lol:
  @Tamara: ti lahko tudi jaz odgovorim: ja ;)

 11. Morska pravi,

  1.03.2008 ob 11:44

  Odvisno za koga… nekateri se namreč tako bojijo smrti, da bi jim mogoče zavedanje tega, da ne bodo nikoli umrli, bil pravi balzam.
  Sicer pa zagovarjam dejstvo, da bi bila nesmrnost nesmiselna že zaradi samega fiziološkega razvoja človeka. Oziroma bi bilo na mestu vprašanje, na kateri točki bi se življenje podaljševalo? Če bi se podaljšalo samo starost, bi bilo to kvečjemu mučenje, ker telesene in umske funkcije propadajo. Če bi pa se dalo telesni “propad” nekako zaustaviti, potem mogoče… a dvomim, da bo to kdaj mogoče. Razen če bo res prišlo do ogromnih mutacij in se bo človeška zasnova povsem spremenila.

 12. naivna pravi,

  4.03.2008 ob 23:32

  Sosed, zakaj je prav, da se človek smrti boji?

 13. sosedsosed pravi,

  5.03.2008 ob 07:31

  @Morska: ko pogledam nekatere ljudi, ki jih poznam imam občutek, da se mutacije že dogajajo… :/
  @naivna: pa saj sem takoj v naslednjem stavku utemeljil: “To je tisto kar nas žene naprej, ko pridejo težki dnevi in ko se vse skupaj zdi brez smisla. Brez želje po preživetju bi ostali oropani orožja, s katerim se branimo pred samim seboj…” Drugače pa ne mislim (nujno) na strah v smislu preplašenosti in skrivanja pod mizo, ampak na nek obči strah pred končnostjo, izbrisom, prenehanjem bivanja in na drugi strani željo po življenju.

 14. naivna pravi,

  5.03.2008 ob 13:29

  Se mi zdi, sosed, da je tisto, kar nas žene naprej želja po življenju in ne strah pred smrtjo. Ali pa ti gledaš na način pol prazen kozarec, jaz pa pol poln? Želja po preživetju se mi ne zdi čisto strah pred smrtjo. Strah dejansko ohromi človeka, želja po preživetju je pa čista akcija. Mislim, da je tu glavna razlika in mislim, da se smrti ne bi smeli bati. Ali je pa to samo strah pred neznanim in preprosto ne maramo sprememb?

 15. naivna pravi,

  5.03.2008 ob 13:30

  Se mi zdi, sosed, da je tisto, kar nas žene naprej, želja po življenju in ne strah pred smrtjo. Ali pa ti gledaš na način pol prazen kozarec, jaz pa pol poln? Želja po preživetju se mi ne zdi čisto strah pred smrtjo. Strah dejansko ohromi človeka, želja po preživetju je pa čista akcija. Mislim, da je tu glavna razlika in mislim, da se smrti ne bi smeli bati. Ali je pa to samo strah pred neznanim in preprosto ne maramo sprememb?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !