12.03.2008

Ne vrag, le sosed!

Objavljeno v Žlica vegete 16:00 avtor sosed

V svojem kratkem življenju sem se že kar nekajkrat selil – iz hiše v stolpnico, iz stolpnice v blok in iz bloka nazaj v hišo. Na svoji poti okrog Ljubljane sem bil sosed veliko ljudem. Sploh v letih preživetih v Štepanjskem naselju in na Bratovševi ploščadi. Imel sem celo stolpnico sosedov, takšnih in drugačnih. Še takrat, ko sem prišel nazaj v hišo in se ustalil, sem sosede menjal po tekočem traku, le da so se tokrat selili oni. In ne, tega niso počeli zaradi mene. No, vsaj upam…

V relativno bogati karieri ’sosedovanja’ sem prišel do zaključka, da so v veliki meri prav sosedje tisti, ki pomembno, včasih celo odločilno, vplivajo na naše počutje v okolju, ki smo si ga izbrali za svoje domovanje. Nekateri nam ustrezajo bolj, drugi manj. Nekateri zelo, drugi nikakor. Nekateri nam življenje polepšajo, spet drugi ga z relativno malo vloženega truda lahko naredijo neznosnega. In na srečo lahko rečem, da imam več izkušenj s tistimi prvimi. Obstajajo pa tudi tisti nevtralni. Neopredeljeni. Sosedje, ki so to zgolj formalno. Držijo se zase in nimajo stika s svojo okolico, niti si ga ne želijo. To željo seveda spoštujem, čeprav ne razumem povsem.

Dobri odnosi z ljudmi, ki živijo v moji neposredni bližini, so zame precej pomembni. Rad jim pomagam, ko potrebujejo pomoč, če le lahko. Tudi sam sem znal večkrat potrkati na sosedova vrata in prositi za šalico mleka, pecilni prašek ali ščepec soli. Da ne omenjam pomoči pri nakupu nove sedežne ali recimo selitvi njegovega visočanstva – klavirja. Ne gre zanemariti tudi tiste druge, bolj zabavne plati – druženje, skupni pikniki, pivo na vrtu in ostale dejavnosti, ki dobrega soseda počasi spremenijo v prijatelja.

Vendar vedno ni tako. Včasih beseda sosed dobi negativen prizvok. Včasih sosed razbija po skupnih stenah in včasih iz gole maščevalnosti sredi noči prižge radio in mu do konca navije jakost. Na javno oglasno desko prilepi protestno pismo, ker menda seksaš preveč na glas. Zna te zaparkirati in celo preluknjati gume na avtu parkiranem pred blokom. Mogoče ti ob prazovanju rojstnega dne na vrata prikliče policijo ali pa zalije najlepšo jablano z bencinom, ker ena od vej visi nad njegovo parcelo. In to počne kljub temu, da bi to isto vejo sam brez zadržka odrezal, se veselil ali seksal bolj potiho in parkiral kako drugače – če bi mi sosed le dejal, naj to storim… To bi storil za voljo dobrih odnosov in brez kakršnekoli zamere.

Ja, sosedje nam lahko pošteno zagrenijo življenje. Lahko pa ga polepšajo. Bodite med slednjimi in svet okoli vas bo bolj barvit ter prijaznejši. Ko vam bo naslednjič zmanjkalo moke za kolač, ko boste imeli pivo viška, ko si boste zaželeli dobre družbe ali pa nekoga, ki bo pohvalil vaše čevapčiče z domačega žara, se pa le spomnite vašega … Soseda.

 • Share/Bookmark
 

10 komentarjev »

 1. buzzbee pravi,

  12.03.2008 ob 18:51

  kaj pa če nimaš sosedov, no vsaj bližnjih?

  sicer se pa povsem strinjam, ker dober sosed je (lahko) boljši kot vsaka žlahta ;)

 2. homerunhomerun pravi,

  12.03.2008 ob 19:59

  Res so pomembni medsosedski odnosi. Sam sem že imel slabo izkušnjo. Pred približno 7 leti(star sem bil 10) smo se s prijatelji igrali na vasi. In je prišel sosed(star okrog 30 let) do nas in nas okaral, da smo preglasni, ko njegova hči spi. Seveda se z njim ni dobro razumela nobena izmed družin mojih prijateljev. A spoznali so, da so storili napako in se opravičili. Sedaj se pozdravimo in spregovorimo kakšno besedo. A to je vse. Z ostalimi sosedi pa na srečo nimamo težav.

 3. dabldabl pravi,

  12.03.2008 ob 20:06

  ja to je res pomembno da so sosedski odnosi perfektni. pomoč vedno pride prav, družba pa je prav tako dobrodošla vsako sekundo.

 4. siničicasiničica pravi,

  13.03.2008 ob 08:11

  Dragi sosed, potem ko smo včeraj stolkli litrco modre frankinje kar tako stoje med tremi parcelami, ti povem, da ga ni čez dobrega soseda. Najstniška hči enih je občasna dog-sitterca in sprehajalka, ko nam urniki ne dovolijo povsem poglobljenega sprehoda z našima pesjankama, med seboj se dogovarjamo o prevozih v prestolnico, ker vsi delamo tukaj, živimo pa na deželi; poletja so polna klepetov ob dobri hrani in vinu in sosedske pomoči, če je kriza, vem, poleg moje družine, na koga se lahko obrnem. Po drugi strani imamo nepisan kodeks – nedelje so tihe, takrat ne brnijo kosilnice, aparati, bagri in podobna strašila; vsi skrbimo za urejeno okolico, pazimo na cesti v dolino, ker se igrajo na njej otroci … A ni to kul? To ne pride samo od sebe, treba se je potruditi in predsem zavedati, da so dobri sosedski odnosi eni pomembnejših. Kajti dober sosed prav pride, slab ti lahko tudi uniči življenje.

 5. Tamara pravi,

  13.03.2008 ob 14:22

  Uf blagor… mi pa mamo vse sosede razen enih superca. Tisti eni pa te včasih prav prisilijo, da začneš premišljevati, da bi se preselil… Ampak… saj se oni počasi selijo. So menda pogruntali, da so skregani čisto z vsemi in je verjetno njim postalo mučno.

 6. pikapika pravi,

  13.03.2008 ob 21:06

  Sosed, zadel si žebljico na glavico.
  Na žalost so vsi naši sosedje precej ostareli, kar je samo po sebi najmanjši problem. Morda včasih celo prednost. Večino teh ljudi je precej apatičnih.
  Zaprtih vase in za svojo živo mejo.

 7. sosedsosed pravi,

  14.03.2008 ob 13:06

  @buzzbee: v mojem slovarju je tvoj sosed prva bajta od tvoje – pa tut če je 100km daleč ;)
  @homerun: nas je v otroštvu lastnik sosednjega travnika z vilami preganjal, ko smo na njegovi travi fuzbal igral…
  @dabl: točna tak je in nič drugač.
  @siničica: modra frankinja praviš? a je tam pri vas še kaka parcela naprodaj? :D
  @Tamara: jup, ni lahko živet, ko si sam na sovražnem teritoriju :)
  @pika: taki vsaj ne delajo škode. fajn je, če so še mal naglušni zraven. saj veš: see, no evil, hear no evil… :lol:

 8. oomoooomoo pravi,

  14.03.2008 ob 13:17

  Res ga ni čez dobrega soseda.
  Ampak žal jaz nimam take sreče.
  Z leti sem spoznal, da pregovor da “je sosed tako dober, kot je dobra ograja ki vaju loči” še kako drži.

 9. sosedsosed pravi,

  14.03.2008 ob 13:52

  ampak takega pregovora se pa samo Slovenc lahko spomni :)

 10. rabarbara pravi,

  14.03.2008 ob 14:59

  Kakšni so tvoji sosedje je zelo pomembno, da se dobro
  počutiš v okolju, v katerem živiš. Vsi moji sosedje so super.
  Res imamo srečo. Upam, da tudi oni.:)
  Sicer živim v hiši in sem “obsojena” na manj sosedov, kot če bi
  živela v bloku. Tam bi se mi po moje hitreje lahko zgodil
  kakšen manj super sosed.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !