18.03.2008

Kdo ali kaj je pi*ka?!

Objavljeno v Žlica vegete 15:45 avtor sosed

Tokratni razmislek bo povsem lingvistične narave. Ko mi je kolegica pojamrala, da jo čaka obisk pri zobozdravniku, sem jo v hecu podražil z besedami ‘A si baba al’ pi*ka’, s čimer sem jo nehote spravil v zadrego. Naposled se je odločila za ‘babo’, ampak izbira, glede na paleto pomenov, ki jih prinaša alternativa, gotovo ni bila enostavna. Poglejmo nekaj primerov uporabe te sočne, vsestransko uporabne tujke, ki jo Slovenci tako radi vlačimo po ustih.

1. ‘Kera pi*ka!’ Vulgarna beseda v tem kontekstu posredno(!) pomeni kompliment komentirani ženski. Posredno zato, ker v kolikor žensko na tak način ogovorimo direktno, lahko vse skupaj izpade žaljivo. V tem primeru se zna zgoditi, da dan zaključimo s hlajenjem obolelega lica, zdravljenjem načetega ega in spoznanjem, da naš domet osebnostnih lastnosti ne presega nivoja ‘šovinističnega prasca’. Posledično velja opozorilo, da je, z izjemo ljubiteljev adrenalinskih športov, raba tovrstne pi*ke omejena na izključno moško družbo.

2. ‘Matr si pi*ka!’ Stavek naslavlja ogovorjenega s pripisovanjem pomanjkanja poguma, odločnosti, pokončne drže in ima izrazito negativno konotacijo. Uporaba je pretežno omejena na označevanje moškega, ni pa nujno. Do sankcij z naslova šovinizma ob tej rabi običajno ne prihaja, lahko pa pride do fizičnega obračuna med izzivalcem in izzvanim. V primeru, da izzvani odreagira z nasiljem, s tem dokaže, da ni pi*ka, v kolikor je izzivalec ženska pa izzvani z napadom dokaže ravno nasprotno. Prvi zakon pretepa se namreč glasi: če napadeš pi*ko – si pi*ka!

3. ‘Pi*ka!!!’ Kletvica; znamenje obupa, jeze, besa in/ali splošnega nezadovoljstva. Posameznik s tem ubesedi notranje počutje, izgovorjeno pa lahko uporablja tudi kot svarilo okolici. Opozorilo se nanaša na njegovo razdražljivost in slabo voljo. V primeru, da okolica dotičnega posameznika ne pusti pri miru, sledi nevarnost izbruha, eksplozije ali osebne konfrontacije.

4. ‘Pi*ka’ kar tako. Skupaj z ostalimi balkanizmi pomeni predvsem mašilo. Uporabljajo ga tako moški kot ženske, otroci in starejši, pripadniki vseh slojev in veroizpovedi. Uporablja se večinoma na nezavedni ravni in nima kakšne posebno negativne konotacije. Lahko služi tudi kot medmet.

5. ‘Kje maš pi*ko?’ Tako kot pri prvi točki vulgarizem naslavlja pripadnico ženskega spola. Razlika je v tem, da v tem kontekstu beseda ne odraža njenega izgleda in označuje partnerico nagovorjenega. Ponovno velja svarilo pred uporabo v ženski družbi. Tovrstna uporaba, v kolikor ostane nekaznovana, pa s strani moškega spola izzove bodisi določeno stopnjo občudovanja in spoštovanja, bodisi zaničevanje. Tak primer bi bil denimo stavek izgovorjen ob šanku nočnega kluba: ‘Jaro, daj mi dupli viski, a za pi*ku .. kaj boš?… daj ji sok!’

6. ‘Pokaži stricu pi*ko!’ Mišljena je vulgarna različica ženskega spolnega organa. Če si naletel na zgornji stavek prosim zamenjaj program ali pa si priskrbi malo boljši pornič. Gre za tretjerazredni švabski produkt s prevajalcem brez smisla za humor. Porniči s takšnimi dialogi so precej žaljivi do nasprotnega spola in kot taki namenjeni večinoma nezadovoljenim moškim, ki so zaradi nezmožnosti zadovoljitve svojih potreb običajno precej jezni na ženske.

Toliko o tem. Naj bo to moj mali doprinos k boljšem razumevanju kompleksnosti govorjenega jezika na primeru, ki ga v leksikonih običajno ne najdemo, vsaj ne v tako polni in obsežni obliki. Če sem kogarkoli užalil ali prizadel, se opravičujem – to nikakor ni bil moj namen. V primeru, da sem karkoli spustil ali pozabil pa me prosim popravite. Če seveda niste … pi*ke!

 • Share/Bookmark
 

14 komentarjev »

 1. dabldabl pravi,

  18.03.2008 ob 16:10

  hehe taprav leksikon :) hvala za obrazložitve…včasih pridejo prav :)

 2. kinkitonekinkitone pravi,

  18.03.2008 ob 17:45

  Pikča je spolni organ, pizda je karakterna lastnost (Rambo Amadeus).

 3. mojcasmojcas pravi,

  18.03.2008 ob 18:58

  ”Pokaži stricu pi*ko.” ????
  Čudne porniče ti gledaš sosed :D

 4. sosed pravi,

  18.03.2008 ob 19:19

  @dabl: no problem, tu sem da razsvetljujem nevedne in nepoučene :)
  @kinkitone: :lol:
  @mojcas: na, zdej sem pa spet jaz frik izpadel! :lol:

 5. Špeliii! pravi,

  18.03.2008 ob 19:27

  Ma pi*ka, … če ni tole nš jaka!
  Ja, se sankam po netu in, glej, glej …sosed! in kakšne to zlaga!
  Mhm, a ni bilo včasih bolj pesništvo v igri? Ja, ja, sej štekam,…ni več tolk “in”.
  Sem prebrala še malo okol in nazaj … zanimivo branje, predvsem pa čeden slog. Se prisankam še kdaj na kakšno branje!

  LP, Špela

 6. majnica pravi,

  18.03.2008 ob 23:17

  pička -e ž (i) vulg. žensko spolovilo:
  pička in rit // ženska, zlasti mlada: kdo je
  tista pička

  tako, pa o tej temi govori sskj :-) . Priznam, bil si mnogo izčrpnejši

  lp

 7. sosedsosed pravi,

  19.03.2008 ob 07:26

  @Špeliii!: AAAAAAaaa, Špelca! :lol: Internet je očitno še manjši kot svet!
  Glede poezije – kako sploh veš, da je bila v igri!? In ja, še vedno je, nekoliko manj, a vseeno, samo na napačnem koncu si iskala. Nekaj malega najdeš tukaj! Drugače si pa dobrodošla, da kadarkoli prisankaš mimo ;) hehehe, ne morš verjamat!

  @manjica: tole je pa zelo pomanjkljivo. teli molji, ki spravljajo sskj skupi, bi morali večkrat na ulico stopit ;)

 8. Anna pravi,

  19.03.2008 ob 11:08

  aaaajmeeee :D Super, super!

 9. buba švabebuba švabe pravi,

  19.03.2008 ob 17:37

  Zelo poučno. :P

 10. strojnikstrojnik pravi,

  19.03.2008 ob 17:48

  Nekaj se spomnim, ja… :mrgreen:

 11. homerunhomerun pravi,

  19.03.2008 ob 18:10

  Pa še ena, ki omenja organ naših mam. Pi*ka ti materina! Kadar si na nekoga jezen, mu zagreniš življenje, če preklinjaš spolni organ njegove mame. Mogoče bi še kakšno našel, saj hodim v šolo v Velenje, kar mi omogoča širjenje besednega dreka.

 12. 1danica1danica pravi,

  19.03.2008 ob 22:46

  Tako širjenje bi ti omogočalo šolanje marsikje.
  Tisti, ki v razredu več stojimo kot sedimo, moramo priti pa na tvoj blog – izpopolnit svojo pomanjkljivo izobrazbo.

  A bi v vseh situacijah znal najti kakšen nadomestek?

  Pri otrocih (učencih) tako govorjenje grajam, pri odraslih mi ni všeč, a sem tiho – priznam tudi, da obstajajo hujše napake, ki jih lahko zagrešijo ljudje in so mnogi z “bogatim izrazoslovjem” sicer čisto fajn in jim ni kaj očitati.

  Mi je pa enkrat en Srb težil nekaj v zvezi z revnostjo našega jezika, ker oni seveda v primerjavi z nami premorejo celo morje kletvic in prodobnega (npr. Da te majka prepoznala u čevapu! – ta je vseeno ena hujših). Imela sem priliko videti Nikogaršnjo zemljo z angleškimi podnapisi -. da crkneš! Cel film F…K! Ker niso našli ustreznih prevodov za vse mogoče! Ha ha ha mislim, LOL!

  Joj, sem zatežila – hvala za izobraševanje,

  LP

 13. MaMlazMaMlaz pravi,

  21.03.2008 ob 08:58

  Hvala lepa za učno urico. Pol, recimo lahko rečemo: “Pi*ka, je pi*ka tista tvoja pi*ka, pi*ka ji materina” ;)

  Pred časom sem naletel na podobno obravnavo besede fuck.

  Prijetno poslušanje :lol:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZJWcwTYgF8M

 14. Chiara pravi,

  25.03.2008 ob 14:10

  Uf, s tem si pa obogatil moj besedni zaklad :P
  Sm prou pogledala, če si novo kategorijo začel… “mala šola za odrasle… XXX-rated” ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !