15.01.2009

Shod za ustavitev nasilja v Gazi

Objavljeno v Žlica vegete 10:00 avtor sosed

V soboto, 17.1.2009,  ob 13. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Gaza, ki je naokoli obdana z zidom, je največji zapor na svetu. Na majhnem območju, malo večjem kot mestna občina Ljubljana, živi 1,5 milijona ljudi, od tega polovica otrok. Prebivalci Gaze imajo za sabo že več travmatičnih izkušenj. 80 % prebivalcev Gaze je beguncev, ki so v Gazo bili prisiljeni pobegniti med in po vojni leta 1948. Po letu 1967, ko je Izrael zmagal v šest dnevni vojni, so bili pod Izraelsko okupacijo. Tudi po umiku izraelske vojske leta 2005 se jim ne godi mnogo boljše. Po zmagi Hamasa na demokratičnih volitvah je mednarodna skupnost z ZDA in EU uvedla sankcije proti Hamasu in s tem celotni Gazi.

Posebni poročevalec ZN, John Dugard, je dejal, da se je prvič zgodilo, da bi ekonomske sankcije veljale za okupirano prebivalstvo. Četudi se je izraelska vojska umaknila iz Gaze, je ohranila ključ do zapora. Izrael nadzoruje pretok blaga, tudi najosnovnejših življenjskih potrebščin. Po poročilih ZN je v Gazi je že pred napadom Izraela vladala humanitarna kriza. Primanjkovalo je hrane, vode, elektrike in bencina. Tako več kot 70 % ljudi v Gazi živi pod pragom revščine. V tem kontekstu se zdi izjava izraelske zunanje ministrice, Cipi Livni, povsem neumestna, ko je sredi bombardiranja Gaze trdila, da v slednji ne vlada humanitarna kriza.

V 20 dnevnem napadu na Gazo je umrlo že 1000 njenih prebivalcev, od tega več kot polovica civilistov in tretjina otrok. Žrtev med otroki je tako veliko, ker se prebivalci ne morejo nikamor umakniti, saj zaklonišč v Gazi ni. Zaradi izraelskih napadov na vozila OZN s humanitarno pomočjo in rešilna vozila, je oskrba ranjenih in dostava pomoči otežena. V medijih so se začele pojavljati tudi ocene, da Izrael uporablja fosforne bombe, ki povzročajo hude opekline, saj zažgejo človeško meso do kosti. Na izraelski strani je umrlo 13 ljudi, od tega 3 civilisti. Shod ne podpira nasilja na nobeni strani, ne izraelski, ne Hamasovi, in se zavzema za mir med obema sprtima stranema.

Skupaj prekinimo molk in apatičnost politikov ter obsodimo nasilje v Gazi.

13:00 Prihod na prizorišče protesta.
13:15 Pozdrav udeležencem in uvodni nagovor moderatorja
13:30 dr. Zdenka Čebašek – Travnik  (Varuhinja človekovih pravic v R Sloveniji)
13:40 Osman ef. Đogić (Slovenska muslimanska skupnost)
13:50 Janez Kozamernik (Amnesty International Slovenija)
14:00 Faila Pašić Bišić (Človekoljubno dobrodelno društvo UP)
14:10 Zaključni govor moderatorja
14:30 Zaključek

V kolikor se bo javil še kakšen govornik, si pridružujemo pravico do spremembe programa.

Opozarjamo, da gre za miren in nenasilen shod, zato je nezaželeno spodbujanje k rasnemu in verskemu sovraštvu. Uporaba pirotehničnih sredstev je prepovedana.

Vsi, ki želite, lahko preko internetne strani Amnesty International pozovete slovenskega zunanjega ministra k ukrepanju!

http://www.amnesty.si/

 • Share/Bookmark
 

32 komentarjev »

 1. pet-in-g-sekspet-in-g-seks pravi,

  15.01.2009 ob 20:21

  http://www.siol.net/svet/novice/2009/01/hamas_postavil_pogoje_za_prekinitev_ognja_v_gazi.aspx

 2. Kritik pravi,

  15.01.2009 ob 20:29

  Večina prebivalcev Gaze je potomcev beguncev iz let 1948 in 1967.

 3. lordwales pravi,

  15.01.2009 ob 20:49

  Pa bo kaj pomagalo?
  Izrael: ne čujem dobro!
  Hamas: Do bridkega konca, civilisti niso pomembni.
  United nothing: Don Kihot in Sančo Pansa

  Hamas nima kaj postavljat razen da se razoroži.
  Če še ne veste, tudi v Sloveniji velja kot treroristična organizacija.

  Če oni ne bi začeli, bi Izraelci dali mir.
  Dovolj imajo lastnih težav.

  Psi lajajo, karavana gre dalje.

  Pa brez zamere!

 4. jakob kranz pravi,

  15.01.2009 ob 21:15

  »demokratični pacifisti«

  Bila pa je v tistem kraju čreda svinj,
  ki so se pasle na gori …
  Lk 8, 32-33

  Mirovniki, protiglobalisti, borci za človeške pravice ipd. aktivisti v zahodni Evropi pa tudi v Sloveniji, ste slepi in gluhi za politični teror v arabskem delu Bližnjega vzhoda. Vpijete in hujskate le proti ZDA in Izraelu, pri tem pa mirno prezrete, da je večina arabskih držav vzor, kako se krši najosnovnejše človekove pravice in svoboščine. Mirovniški aktivisti, ki da vasjih skrbi za mir v svetu in ste »seveda« proti širjenju jedrske oborožitve, se zgražate le nad ZDA in njenimi zaveznicami, niste pa se oglasili, ko je Severna Koreja oznanila, da ne bo spoštovala mednarodnih sporazumov o neširjenju orožja za masovno uničevanje. Da to pomeni grožnjo z jedrskim orožjem, jih očitno ne zanima. Kakor tudi borce za človeške pravice ne zanima trpljenje in preganjanje kristjanov v arabskih državah (Sudan, Libanon, Saudska Arabija, Egipt, Nigerija). O tem, da je LR Kitajska naperila večsto raket proti malemu Tajvanu, ni nihče še nič slišal. Masovni pogromi, ki jim v črni Afriki ni videti konca, so nepomembna in medijsko nezanimiva epizoda. Kako bi bilo, če bi vsaj enkrat povzdignili glas in demonstrirali ali protestirali proti pobijanju Judov, s strani Hamasovih morilcev in samomorilcev? Pa ne! Bolj odmevno je, če skupaj z Hamasom in Hizbollahom, na mirovnih marših po evropskih mestih rjovete »smrt Judom« in ponavljate Arafatovo parolo »Jude v morje«. Pa 11. september? Več tisoč mrtvih in ranjenih! Nič. Kje ste bili? Ukali in peli ste od veselja, vi človekoljubi. V Sloveniji smo tiste dni na Valu 202 poslušali radijskega govorca, ki je ob vsaki priliki trosil abote, kot: »nič jim ne morejo, ne bodo jih dobili, pa še prav jim je«. Verjetno je to blebetal z dovoljenjem nadrejenih. Očitno je, da problem ni v tem, da se ljudje, narodi, države med seboj uničujejo, to je v redu, važno je kdo koga. Krogla, ki jo izstreli ameriški ali izraelski vojak, je pri mirovnikih nezaslišano odmevnejša kot bomba, ki jo raznese v Jeruzalemu, v avtobusu polnem medicinskih sester, na poti domov iz nočnega šihta. Itd.
  Zakaj v začetku omenjena gibanja, ne priredite množičnih zborovanj za demokracijo in človekove pravice v arabskem in islamskem svetu? Zakaj molčijo vlade večine evropskih držav? Ali Arabci in muslimani ne zaslužijo teh pravic? V odgovor apologeti evropske politike, tipa Solana vijejo roke in zavijajo z očmi: Destabilizirali bi ves Bližnji vzhod, napetosti bi se prenesle v Evropo, cena nafte bi porasla. Aha, cena nafte je torej pomembna, ne pa človekove pravice. Torej tudi njim, ne samo Američanom, diši poceni nafta. Ali kdo protestira proti temu očitnemu oportunizmu?
  Evropski pa tudi naši diplomati, ki potujejo po Bližnjem vzhodu govorijo, da bo prišlo do pozitivnih sprememb v regiji, le z rešitvijo problemov Palestincev. S to enostransko opredelitvijo, blokirajo vsakeršen napredek na poti k miru. To dobro vedo. Oklepajo se Palestincev in jih brezkompromisno zagovarjao, ker vedo, da bi rešitev izraelsko–palestinskega konflikta, pomenila izgubo njihovega vpliva v regiji. Za vse neuspehe pri iskanju poti k miru je kriv Izrael, njegova trmoglavost in destruktivnost. Kot je bilo, tako je še vedno: Judje so vsega krivi.
  Zakaj ne bi tudi Arabci okusili demokracije? Je v Evropi ali pa pri nas kdo demonstriral za demokracijo v arabskem in islamskem svetu. Za pravice žensk naprimer? Kje ste bile sufražetke, ko so v Afganistanu harali talibi in ženske niso smele hoditi niti v šolo, kaj šele, da bi imele volilno pravico. Po drugi strani pa kažete velik pogum in gorečnost, ko se napr. potegujete za pravice žensk do duhovništva v »reakcionarni« katoliški cerkvi. Kakšna diskriminacija da je to! Pa tako hrepenite po tem poklicu. Smešno. Kje so velika mirovna zborovanja proti okupaciji Libanona in vmešavanju Sirije in Irana v tej državi?
  In zdaj, ko so Izraelci izgubili potrpljenje ob nenehnem izzivanju Hamasa in njegovih komplicev in so končno udarili po mizi, ste zopet prilezli iz svojih lukenj, ker ste začutili svojo priložnost, da pokažete svoje folklorne običaje.Briga vas za uboge civiliste, ki res trpijo pod Hamasovo tiranijo in izkoriščanjem. Pomembno vam je le, da se javno afirmirate kot pacifisti in mirovniki, ker je to svetovno in “in”, ker morate biti zraven, saj ste levičarji, komunisti, antisionisti, antisemiti in pa seveda tudi mali antikristi.
  Če bi mirovna in njim podobna gibanja res predstavljala tisto za kar se deklarirate, bi vsa ta scena zgledala precej drugače. Gorele bi tudi druge zastave, ne samo ameriške in izraelske. Tako pa je vse skupaj cenena predstava, modni trend, hinavščina, sprenevedanje, oportunizem. Predvsem pa lakajstvo neki politični opciji. Ve se kateri!

  Johnny B. Goode toninigt

 5. strojnikstrojnik pravi,

  15.01.2009 ob 21:25

  @lordwales: Ne pozabit, da je bila med prvimi (verjetno tudi prva) omenjenimi terorističnimi organitacijami TIGR. Moji predniki, primorci so se tudi s terorizmom borili proti italijanskemu okupatorju. Načrtovan je bil tudi atentat na Musolinija. Danes, jih častimo…

 6. Tomaz B pravi,

  15.01.2009 ob 21:35

  http://www.liveleak.com/view?i=27d_1231547833

 7. s_p pravi,

  15.01.2009 ob 22:21

  če ne bi bilo 6 dnevne vojne in posledično izraelske okupacije arabskih ozemelj tega vprašanja danes sploh ne bi bilo. za hamas si pa lahko tudi zahod pripiše lepo mero odgovornosti, saj so hoteli na vsako silo izvesti demokratične volitve. legitimno pa je bil izvoljen hamas. smola

 8. Vanja pravi,

  15.01.2009 ob 22:23

  Če smo čisto natančni so začeli Izraelci. Svojo državo so ustanovili tako, da so provtne prebivalc e Palestince izgnali, zasužnili inj pobili. med vojaki, ki so zverinsko pobijali civile, so bili tudi nekdanji preživeli iz koncentracijskih taborišč-. Podivjana banda. Pred dnevi je izraelski vojak strljal na voznika Zn in ga ubil. Terorist?

 9. sosedsosed pravi,

  16.01.2009 ob 07:46

  @lordwales: Zanima me, kako bi lajal, če bi šlo za tvoj kos zemlje, tvoje rojake ali truplo tvojega otroka.. Zatiskaj si oči, mogoče jih boš odprl, ko pride nasilje do tvojega praga.

 10. MatoSi pravi,

  16.01.2009 ob 09:10

  In kaj mislite, da boste dosegli??

 11. Yest pravi,

  16.01.2009 ob 10:09

  Terorizem tudi v Slovenijo!! Se je začelo…

 12. locx pravi,

  16.01.2009 ob 10:24

  Strojnik.
  Ne veš kaj govoriš. Tigr je bila gverilska organizacija, frakcija partizanov. Kakšni teroristi?!?!?!

  Lordwales: teroristi so postali zaradi Izraelcev. Shod ni podpora Hamasu ampak ljudem v Gazi, tebe itak boli k…

 13. sosedsosed pravi,

  16.01.2009 ob 11:05

  @MatoSi: Javno bomo izrazili svoje stališče!

 14. Matej pravi,

  16.01.2009 ob 11:06

  no pa pejmo na shod

 15. PrisPris pravi,

  16.01.2009 ob 11:11

  Predlog za slogan. ;)

 16. Yest pravi,

  16.01.2009 ob 11:14

  Tekst, ki ga je priobčil”jakob kranz” je seveda predolg in prezahteven za tukajšnje levičarske komentatorje. Z njim se v celoti strinjam, ampak našim opranim možgančkom ni pomoči. Lepo se imejte jutri, jaz grem smučat.

 17. GSH pravi,

  16.01.2009 ob 11:20

  “Krogla, ki jo izstreli ameriški ali izraelski vojak, je pri mirovnikih nezaslišano odmevnejša kot bomba, ki jo raznese v Jeruzalemu, v avtobusu polnem medicinskih sester, na poti domov iz nočnega šihta. Itd.”
  Zanimivo kajneda. Dvojni standard?-Ne, nikakor.

 18. celjeceljeceljecelje pravi,

  16.01.2009 ob 11:20

  Shod za ustavitev nasilja v GUZI

 19. PrisPris pravi,

  16.01.2009 ob 11:20

  Kontrapropaganda? :lol:

 20. GSH pravi,

  16.01.2009 ob 11:31

  Organizator slovenska muslimanska skupnost. Juhuhu, podpora slovenskih državljanov Hamasu! :thubmsup:

 21. strojnikstrojnik pravi,

  16.01.2009 ob 11:40

  @locx: A si to v stripih prebral, pa si zdaj tukaj pameten. Malo bolj se informiraj, preden nakladaš neumnosti: http://sl.wikipedia.org/wiki/TIGR

  TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bil ustanovljen v dvajsetih letih, po prvi vojni, ko so slovenska in hrvaška ozemlja po mednarodni pogodbi pripadla Italiji. Domoljubi, ki se s to mednarodno odločitvijo niso strinjali, so tedanji fašistični oblasti nagajali, kakor so vedli in znali. Če se je dalo kakšnega fentat, niso izbirali sredstev… :cool:
  Za mene so tudi zdaj domoljubi in junaki, za tedanjo mednarodno priznano oblast so bili pa čisto navadni teroristi… ;)

 22. robertinho pravi,

  16.01.2009 ob 11:42

  Vsi ste strašno pametni, ko gre za vprašanje Gaze in Palestine. Dejansko večina sploh nima realne slike razen te, ki jo dobi s strani medijev. Vprašanje: kdo daje podatke? Ste se kdaj vprašali od kod podobe iz Gaze? Ste se kdaj vprašali kaj je želja Palestincev? Dve državi ali izbris Izraela s lica zemlje?
  Nekdo je v enem od komentarjev zapisal, da so Izraelci državo dobili z masakrom. Res? A to je preverjen podatek? Potemtakem smo Slovenci tudi z ozemlja nasilno pregnali ostale jugoslovane in jih pri tem še masakrirali? Dajte se malo zresnit!
  Servirana vam je zrežirana politika Palywooda,ki s svojo Hamas propagando uničuje vse, kar jim pride pod roke. To so ljudje, ki nimajo stika z realnostjo, ki mislijo, da lahko počnejo kar želijo. To so ljudje, ki mentalitetno gledano živijo v srednjem veku. A si vi mislite, da bi vas jebali pet posto, da ste v Gazi? Postavili bi vas za živi ščit in vas žrtvovali kot so dolsej žrtvovali vse. Če pa ste toliko navdušeni nad ZN pa naj vam povem, da ZN ni drugega kot banda, ki se skriva za besedami. Spomnite se Srebrenice, Ruande…to je bil genocid, ne pa Gaza. Ko bodo tuji novinarji prispeli v Gazo, verjemite, da bo komaj takrat dobljena realna slika o tem kar se dogaja. In ne pozabite. Vaš shod je dejansko podpora Hamasu, saj je Hamas zmagal na volitvah v Gazi. Ne si mazat oči in ne trobit s temi hipijevskimi parolami, ker dejansko nikomur ni mar. Verjamem pa, da vam bo fino.
  Sicer pa, knjige v roke in predsodke na stran. Učit se je treba malo o zgodovini, malo postavit v kontekst in pomislit, da ste dejansko del tega. To ni več “tam nekje”.

 23. strojnikstrojnik pravi,

  16.01.2009 ob 11:45

  Še to, da ne bo kdo mislil, da je termin terorist nekaj novega:

  Vladimir Gortan iz Berama pri Pazinu je bil kot »vodja slovanskih teroristov« aretiran in nato obsojen na smrt. Ustreljen je bil 17. oktobra 1929 pri Pulju.

 24. kinkitonekinkitone pravi,

  16.01.2009 ob 11:47

  Jaz sem za naše.

 25. GSH pravi,

  16.01.2009 ob 11:49

  Zanimivo da se oni niso razstreljevali na šolskih avtobusih in pilotirali lete v Svetovni trgovski center (nepovratne).

 26. Gusti pravi,

  16.01.2009 ob 11:59

  Za nasilje niso krivi Izraelci in ne Palestinci, za nasilje so odgovorni in Izraelci in Palestinci, le da je premoča zaradi orožja na strani izraelcev! Res ne vem zakaj Eu nemudoma ne pošlje na teren svoje vojske, kot na Kosovo in v Bosnso, čakajo da bo 8000 poklanih kot v Srebrenici pol bo pa mogoče dovolj

 27. MatoSi pravi,

  16.01.2009 ob 13:53

  A se nebi raje organizirali za kak shod proti visokim davkom al pa kaj podobnega?
  Bi bilo veliko bolj produktivno.

 28. ... pravi,

  16.01.2009 ob 14:53

  Če izraelski vojaško-politični vrh ne bi bil teroristična organizacija bi privolili v ustanovitev mednarodnega sodišča, kjer bi se sodilo vsem odgovornim za zločine. Mednarodno pravo obstaja, pravila vojskovanja in okupacije tudi. Vendar očitno za ene zakoni ne veljajo.(btw, vsakič, ko rečete “Gaza” in spustite “Palestina” /mogoče nehote/ sodelujete v cionistični propagandi)

 29. 1danica pravi,

  16.01.2009 ob 16:50

  Miru tam ni in ga ne bo, dokler bodo vsi prepričani, da imajo prav, in dokler bo toliko ljudi, ki nimajo prav ničesar izgubiti.

  Kar nekaj komentatorjev, se mi zdi, je popolnoma zgrešilo bistvo zapisa: če protestiraš proti enemu primeru nasilja, še ne pomeni, da ti za nobenega drugega ni mar. In kar se dogaja v Gazi, je skrajno nasilje nad nedolžnimi. Niso vsi člani Hamasa. In zgodovina… zahod je kriv za marsikaj, kar se tam godi danes. Vsaj kakšen dokumetarec poglejte včasih, saj ni treba, da bi ravno knjige brali.

 30. sosedsosed pravi,

  16.01.2009 ob 18:22

  @MatoSi: ti kar organiziraj – te z veseljem podprem. Imam pa občutek, da si tip človeka, ki raje iz zavetja pljuva po produktivnosti drugih…

 31. daredare pravi,

  17.01.2009 ob 13:24

  Komentarje sem le na hitro preletel, tako da verjetno ne bom povedal nič novega. Sicer pa je tudi vsebina komentarjev čisto pričakovana. Eni in drugi. Pacifisti in človekoljubi proti tistim, ki bi bando arabsko pohodila do konca. Jaz se nimam za kakšnega ljubitelja arabske in muslimanske kulture (ne vem zakaj bi to bil) ampak imam glede tega čisto preprosto logiko.
  Mislim, čeprav se tudi Palestincem z lahkoto očita marsikaj, moramo priznati preprosto dejstvo. ONI so tam doma!

 32. 1danica pravi,

  17.01.2009 ob 13:49

  Točno to sem mislila, ko sem zapisala tisto o zgodovini. Mislim, da bi to moral biti edini merodajni kriterij.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !