5.12.2009

Odrešitev

Objavljeno v Poezija 23:15 avtor sosed

Kot vernik slep bi rad živel življenje,
ki nauku sledil bi spisov svetih,
nikdár podvomil ne bi v vseh teh letih,
Božji poklon bi prejemal – trpljenje.

Bi voljo vedno spoštoval Njegovo,
ki le ponižnosti uči človeka,
in polnost življenja vztrajno odreka -
upanje v smrt in katarzo gotovo.

Sam pa ne vidim rešitve iz ječe,
veter v neznano odnaša mi klice,
nihče ne sliši ko jočem proseče.

Ko vernik nastavil drugo bi lice,
mene usoda do golega sleče,
dušo prebode skalpel mi nesreče.

sosed

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev »

 1. nevenkanevenka pravi,

  6.12.2009 ob 06:39

  Bog se usmili takih želja, le kdo si želi toliko nesreče in to zaradi vere. Opusti take misli čim prej in sprejmi resničnost, vzemi jo v svoje roke in spremeni. To je edini recpet za življenje. Kakšna odrešitev neki?!!
  Kot bi se kar sam na križ pribil.

 2. sosedsosed pravi,

  6.12.2009 ob 10:36

  Ne, saj ne gre za to, da bi si nesreče želel. Gre samo za misel, da je vernikom v nesreči lažje, ker najdejo opravičilo za trpljenje in tudi upanje v kasnejše povačilo. Nauk je: skloni glavo in trpi, nastavi drugo lice, bodi ponižen in pusti, da te teptajo. Kar je v bistvu grozen nauk, AMPAK za nekoga, ki ima tak deal v vsakem primeru pa je gotovo lažje živeti, če verjame v neko božansko, kozmično (ali kakršnokoli že) pravico in retribucijo na koncu. “Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali…” Tako pravi evangelij. Seveda gre za manipulacijo, ampak ima pa gotovo nekaj pozitivnih posledic.

  Če ne verjameš v nič in živiš brez takšne vere namreč v nesreči ostaneš sam. Brez razlage in brez smisla. Samo boli te in to je vse.

 3. nevenkanevenka pravi,

  6.12.2009 ob 10:46

  Malo več samozavesti ne bi škodilo, vera je slaba bergla v življenju, izberejo jo le slabiči, ki v sebi ne morejo najti dovolj moči in vedno iščejo izgovore.
  Včasih sem tudi jaz mislila, da je vernikom lažje, kot je meni. A živeli bodo točno toliko časa kot jaz in niti minute dlje in točno toliko dobro, kot se bodo zavedali resničnih kvalitet življenja in niti za odtenek bolje. Bog jim bo toliko pomagal kot meni, to je nič. duša ne bo nikoli odrešena drugače kot s svojo minljivostjo hkrati s telesom. Amen. Človek si mora srečo zaslužiti na zemlji za časa bivanja. To je njegova odgovornost.
  Trpljenje je zlo, ki nima dobrih posledic. Nikoli in nikjer. Uniči zdravje in skrajšuje življenje in s tem našo sposobnost ustvariti kaj dobrega v življenju in zapustiti kaj vrednega drugim, ki nam sledijo.
  Včasih ne morem verjeti, da človek tako potrebuje slepila iz raznih strahov, da goji tako veliko laž že tisočletja. Morda je pa to največja beda človeka, da nikakor ne sprejeme odgovornosti zase in svoja dejanja.

 4. sosedsosed pravi,

  6.12.2009 ob 11:00

  Uf, na tole pa ne morem ugovarjati. Verjetno gre do neke mere res za odraz stanja duha in mentalne trdnosti, čeprav se po drugi strani ne bi mogel strinjati, da je vsak, ki veruje šibek ali pa psihično labilen.

  Sicer pa ja, zgornje vrstice sem zložil v trenutku šibkosti, jeze in frustracije, sporočilo, ki iz njih sledi pa je seveda temu primerno – patetično in polno samopomilovanja, ki je v takšnih trenutkih pravzaprav moja specialiteta, na kar pa seveda nisem ravno ponosen.

 5. nevenkanevenka pravi,

  6.12.2009 ob 11:16

  Saj tudi jaz ne mislim, da je vsak vernik šibek, samo zato, ker je tako vzgojen. Še posebej, ker si pri nas malo ljudi v resnici izbira svoja verska prepričanja.
  A odraslost in zrelost bi morali opraviti svoje delo in stvari postaviti na svoje mesto. Tako si mislim.

 6. nevenkanevenka pravi,

  6.12.2009 ob 11:21

  Saj razumem, da se v bistvu človeku življenje malce zafržmaga, še posebno, če se človek v bistvu trudi, pa si ne izpolni pričakovanj. Potrpljenje je božja mast.
  Vztrajnost je zlata vredna.

 7. sosedsosed pravi,

  6.12.2009 ob 12:06

  “Potrpljenje je božja mast.” … Na, pa sva spet tam :)

 8. nevenkanevenka pravi,

  6.12.2009 ob 12:10

  Resnica in vera imata vendarle nekaj skupnih točk, če se skupaj znajdeta v pregovoru, he, he :-)

 9. pika pravi,

  8.12.2009 ob 17:08

  Sosed :-) , jaz te lahko direkt, ne rabiš nastavljat drugo lice ;-) !!!
  Najbrž je ta filing že odšel in tudi moje grožnje niso več potrebne… Lahko pa vseeno pozdravim STARE KOSTI preko spleta in čestitam za tiste, ki so trenutno še mehke :) , juhu! Lepo se imejte in počasi skozi nori december! In prav nič ne bomo o “kdaj se pa vidmo”, ker smo vsi ene se…nje ;-) .

  no, zdaj pa razmišljanje na Nevenkin komentar:

  Težko verjamem, da so si vero izmislili slabiči. Slabiči so jo obrnili v svoj prav in jo izkoristili, da jim “ovčice” sledijo.
  Še težje verjamem, da je toliko različnih verovanj, verskih zapisov,fakultet,”svetišč” v vseh oblikah, ritualov itn.,itn.,itn… zgolj-naključje??? Pred nosom najlažje ocenjujemo krščansko vero, in če smo sposobni odmisliti vso svinjarijo, ki se je nalepila nanjo (ali imamo srečo, da nam kdo prevede), lahko najdemo v njej (in v vseh ostalih, da ne bo pomote) dosti globje odgovore, kot smo jih kdarkoli pričakovali. In kup takšnih, ki jih ne bomo nikoli doumeli.
  Zanašati se na Boga,je izgovor, ki nima veze z vero. Prevzeti polno odgovornost za svoja dejanja nima nobene veze z vero, ampak osebno zrelostjo, moralnimi vrednotami itd. In ja-srečo si moramo zaslužiti/priboriti/pridobiti ali preprosto vzeti sami.
  Trpljenje je lahko zlo, lahko je pa zgolj učni pripomoček. Kako naj se naučim pobrati, če ne padem? Kako naj se naučim izogniti bolečini, če je nisem doživela?? Zdravje uničuje VDANOST (=lastna odločitev) v trpljenje.

 10. sosedsosed pravi,

  10.12.2009 ob 14:15

  Glej jo, glej, tak mala pa tok agresivna.. :D
  hehe, stare kosti je rekla, ženske pa res ne pozabite takih stvari zlahka, a? :)

 11. pikapika pravi,

  11.12.2009 ob 09:19

  Eh, Sosed, flaške so sicer že zguljene, so pa še vedno majhne in hude ;-) !Pravi verski fanatik, le da cerkve že dooooooolgooooo nisem videla.

  Te stare kosti so pa že davno izgubile robove, nč bat!

 12. David Santos pravi,

  4.02.2010 ob 14:42

  Excellent poem.
  This poem in Portugal has name of “Soneto”

  2 = 4ª quadras
  2 = 3ª terçetos

  Thank you.

 13. nevenkanevenka pravi,

  4.02.2010 ob 14:47

  Pri nas tudi David. Sonet.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !