8.05.2010

Ko mazohizem dobi novo dimenzijo

Objavljeno v Žlica vegete 12:04 avtor sosed

Od porodov, otrok, gospodinjskih del in tamponov za moške domaćice, k malo bolj testosteronskim temam. Govora bo o t.i. ‘3oo workout planu’… Tisti med vami, ki ste se kdaj ukvarjali s fitnesom, zadevo verjetno že poznate, zame osebno pa je nekaj novega in zanimivega. Popestritev enoličnemu premetavanju uteži za takrat, ko je vreme prekislo ali pa je premalo časa za dober kardio, bicikel, izlet v hribe…

Ok, korak nazaj. Za film 300 ste že slišali, ne? Gre za precej brutalni prikaz mita o 300 špartanskih vojščakih, ki so se brez možnosti za končno zmago, pri Termopilah uprli močnejši in številčnejši perzijski vojski. Epski prikaz junaštva, poguma, predanosti … skratka testosterona, ki (poleg krvi) šprica po platnu vseh 90 in nekaj minut filma.

Kar se zgodbe tiče, izdelek ni prinesel nekega presežka, zanimiva je predvsem njegova ‘estetska’ vrednost, režija, fotografija… In v ta ‘paket’ spada tudi 300 izklesanih igralcev, ki vsi po vrsti izgledajo, kot bi se že od zibke dalje ukvarjali z bodybuildingom. Ja, toliko Arnoldov na kupu ne premore noben drug akcijski film.

Kmalu po izzidu filma je Men’s Health objavil ’skrivnost’ izklesanih bojevnikov. Igralci naj bi nekaj mesecev pred snemanjem več ur dnevno preživljali v telovadnicah, delali pa naj bi po posebnem programu imenovanem ‘300′. Prikladno, ne?

Kar se mene tiče, je ‘300′ bolj test kot pravi trening. Test vzdržljivosti, moči in kondicije. Kljub temu da je sestavljen iz vaj za moč, gre pravzaprav za kardio trening.

300 trening:
(klikni na link za sliko)

Skupno 300 ponovitev

Pravilo je pravzaprav smo eno: končati vse vaje eno za drugo v čim krajšem času.

Če ne moreš narediti denimo 25 dvigov trupa v kosu, si lahko razdeliš na dva ali tri sete in vmes počivaš. Cilj je čim manj počitka med seti in med posameznimi vajami. Končni rezultat je torej čas od prve do zadnje uspešno zaključene ponovitve. To omogoča, da je vaja (ali bolje rečeno test) primerna ne glede na pripravljenost posameznika, hkrati pa ti tak način treninga ne dopušča niti malo počitka, če si le dovolj predan in odločen (beri: trmast).

Je pa ta program totalen boom – popolnoma te odpihne, zato nikakor ni primeren za začetnike. Pred treningom se tudi dobro ogrejte, ker obremenitve gredo od 0 do 100 v sekundi, ostane komaj dovolj časa za dihanje!

Za ’slabše’ pripravljene predlagam naslednjo variacijo. Vse vaje so na osnovi premagovanja lastne teže, vaj je več, ponovitev manj, cilj pa enak: zaključiti vse ponovitve v čim krajšem času. Moj rezultat po precej napornem tednu je bil 23:55. Pojma nimam ali je to dober ali slab rezultat, sem bil pa po 24 minutnem treningu bolj izčrpan, kot če bi tekel dve uri.

300 Version 1

 • 30 Pull Ups
 • 30 Jump Squats
 • 30 Explosive Push Ups
 • 30 Bicycle Crunches
 • 30 Chin Ups
 • 30 Jumping Splut Squats
 • 30 Hanging Knees to chest
 • 30 Diamond Push Ups
 • 30 Calf raises
 • 30 Bent Over Mornings

Prikaz zgornjih vaj:
YouTube slika preogleda

Nič, grem telovadit! Srečno vsem, ki se boste lotili vaj – obljubim, da vam ne bo žal.

 • Share/Bookmark
 

7 komentarjev »

 1. Tjasa pravi,

  8.05.2010 ob 15:25

  Temu se zadnjih nekaj let reče CrossFit (je pa obstajalo že prej, itak).
  Kr u redu te izmuči, ja. :)

 2. sosedsosed pravi,

  8.05.2010 ob 17:36

  CrossFit … huh, tole bo nov futer za strica Gugla ;)

 3. Marin pravi,

  8.05.2010 ob 19:28

  Super vaja, ampak ni pa pravilen recept do telesa kot ga imajo v “300″.
  Po domače povedano boš s takim treningom postal hudičevo žilav in vzdržljiv, nikakor pa ne boš imel toliko mišic kot tisti bojevniki :) .

 4. sosedsosed pravi,

  8.05.2010 ob 20:34

  Marin, bi se kar strinjal. Tudi zato sem napisal, da je tole bolj test, kot pravi trening. Roko na srce, tole tudi ni način, na katerega bi želel trenirati vsak dan ;)

 5. Pika pravi,

  8.05.2010 ob 20:52

  Ja, DeadLift = mrtvi dvig.
  In vse skupaj dejansko deluje! Na mnogo načinov!!!

 6. Tjasa pravi,

  9.05.2010 ob 21:02

  Tole je kar v redu trening za teleščke kot v 300. Mišice dela hrana, zmenjena s treningom.

 7. sosedsosed pravi,

  9.05.2010 ob 21:11

  @Pika: Koliko deluje bom še videl, vsekakor pa tega treninga ne mislim ponavljati prepogosto. Vsake toliko pa je zagotovo dober pokazatelj trenutne forme.
  @Tjaša: Ne puščaš mi nobene druge možnosti, kot da se strinjam s tabo ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !