25.08.2010

Človeška krutost in vesolje

Objavljeno v Solze 12:00 avtor sosed

… sta brezmejna.  Za vesolje nisem prepričan.

Ja, dovolil sem si parafrazirati Einsteinovo misel. Nekaj podobnega je s svojim kratkim filmom storil polski režiser Tomek Baginski.

Ta odličen, simbolike poln tekst na zelo direkten način ponazarja stanje duha v današnji družbi. Od instant “bla-bla” ideologije, ki jo elita ponuja množici, prek brezpredmetnih ‘nagrad’ in drobtinic z mize, ki jih pobira raja.  Od slepe vere v puhlice kot so čast, zvestoba in pogum, do žrtvovanja, ki smo ga prisiljeni sprejeti smrtniki oz. pol-ljudje. Od sprevrženih “gospodarjev lutk”, ki delujejo v zakulisju, do opravičevanja svojega početja z nekimi višjimi (a v resnici banalnimi) cilji, v tistih redkih trenutkih zavedanja, da pot, ki jo ubirajo ne more biti prava.

Podobne filme in zgodbe gledamo vsak dan. Ste si ogledali zadnje čase katero od informativnih oddaj? Sporočilo je isto v katerokoli smer se obrneš: drug drugemu smo volkovi. Ali kot je pred tristo in nekaj leti zapisal Thomas Hobbes: “Every man is Enemy to every man.” Radikalna trditev, s katero pa bi se v teh dneh lahko strinjali bolj kot kadarkoli prej…

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev »

 1. Pika pravi,

  25.08.2010 ob 12:58

  Zanimivo .. dopoldan sem pa to v Readerju brala
  http://www.izpovedizapravljivke.com/2010/08/24/quo-vadis-slovenija/

 2. igo pravi,

  25.08.2010 ob 21:07

  Če so ljudje skregani med seboj, jim je lažje vladati.
  Vse se začne tam, kjer so naši bolj naši, kot so vaši vaši.
  Jaz sem naš in mi je povsem vseeno za vaše, dokler ste tiho in me pustite pri miru. Obstaja pa “višji interes”, da mi vaši ves čas težite, saj če bi bili mi brez problemov (ki nam jih povzročate vi), bi se mi utegnili spraviti na višji splošni družbeni nivo in ogroziti interese od trenutno “tazgornjih”, ki se s sejanjem prepirov na prefinjen način otepajo konkurence.

  V svetu “tazgornjih” se vrtijo milijarde, surovine, nafta in rudnine, hrana, zdravila, nepremičnine in zemljišča, delnice in finančna izčrpavanja, … s takimi stvarmi pa se “ne sme” vsakdo ukvarjati.
  LP,
  Igor

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !