21.02.2011

Izprazni glavo in napolni baterije

Objavljeno v alpinizem, Žlica vegete 15:04 avtor sosed

Ugotavljam, da je v teh norih časih velik fizični in psihološki napor resnično edini vzvod, da izklopiš in pozabiš na vse ostalo. Pa še to ne kar katerikoli napor. Tek denimo sem vedno dojemal kot neko vrsto psihoterapije. Podobno je s kolesom, celo plavanjem. Monotoni, ponavljajoči se gibi ne zahtevajo neke velike koncentracije in ti dovolijo, da odtavaš drugam. Premlevaš stvari, ki te težijo, predeluješ težave, skrbi, zamere… Ko sem bil psihološko na najnižji točki v življenju, sem najbolje in najraje tekel. Tek zagotovo ima svoje prednosti.

S hribi in plezarijo pa je stvar nekoliko drugačna. Gore zahtevajo koncenracijo. Plezanje še večjo. Vsak korak, vsak gib mora biti premišljen, načrtovan … zavesten. Ne smeš in ne moreš odtavati drugam. Posvetiti se moraš samo in zgolj temu, kar počneš ta trenutek. Celo telo je usmerjeno zgolj v en cilj in to je tisti poseben čar, ki ti ga da ta šport.  Nezmožnost mišljenja. Skrbi ne predeluješ, ampak jih čisto zares odmisliš. Tiste skrbi, ki te v dolini spremljajo na vsakem koraku. In zato sem se (še toliko bolj) zaljubil v ta šport. Ker edino takrat, ko premagujem samega sebe resnično lahko pozabim na vse ostalo.

Verjetno je to razlog zakaj nekateri pijejo, se zakajajo ali zadevajo na kakšen drug način – na ta način pač bežijo pred svojimi mislimi. Meni hvalabogu ni treba. Poznam dosti boljši način!

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev »

 1. sparkica pravi,

  21.02.2011 ob 17:31

  Ave Ledeni mož, tvoja beseda je modra beseda. Ledna plezarija… zadevanje z ledom glede na fotke ni tako švoh stvar :)

 2. sosedsosed pravi,

  21.02.2011 ob 17:37

  V resnici je še mnogo bolje kot zgleda na sliki. :) Le še ena malenkost: letenje pri tej vrsti zadevanja ni tako zelo zaželjeno :D

 3. piskec pravi,

  22.02.2011 ob 08:48

  Oooooo, ne, ne, ni šans. Na tako ledeno grdobo me pa ne spraviš nikoli! :) Zdaj točno vem, zakaj se pozimi potikam le po gričkih – da slučajno ne srečam kakega takega… :)

 4. sosedsosed pravi,

  22.02.2011 ob 09:08

  Pojma nimaš, kako zelo bi užival! :)

 5. Soseda pravi,

  22.02.2011 ob 14:04

  Jaz bom, dragi moj možek, ostala kar pri navadnem plezanju :-D

 6. sosedsosed pravi,

  22.02.2011 ob 21:19

  uf, še dobro. veš kok koštajo cepini, pa dereze, pa gore-tex, lavinska oprema, čelada, pa dobre rokavice, zimski čevelj, pa aktivno perilo, topel flis … pa nahrbtnik, špaga, kompleti, vrvice, zanke, reverso, matičarke… AAAAAAaaaAAA …

  ja, ostani raje pri letni plezariji, pasu in plazalkah, drugače bomo čisto zares bankrotirali :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !