29.03.2011

Beli prehodi

Objavljeno v alpinizem, Žlica vegete 12:00 avtor sosed

Zadnjič sem pisal o vzponu na Brano in post naslovil s ‘Top shit!‘. Zaradi vsega, kar se je zgodilo v zadnjih dneh, sem v zvezi s tem želel objaviti dodatek, aneks k objavi in iskal skovanko, ki bi ponazorila nadgradnjo občutenj tudi v samem naslovu. Edina ideja, ki sem jo dobil je bila Topless shit!, ampak se bojim, da bi bil naslov popolnoma napačno razumljen.

Ja, bluzim, vem.

Torej, zadnje poročilo vzpona zahteva kratek dodatek. Dolžan sem vam ime smeri po kateri smo lezli. Po vztrajnem brskanju po netu in klicanju za to pristojnih ljudi (priznam, da sam s tem nisem imel nič), smo ‘Trio fantastikus’ ugotovili, da nismo splezali nič. Ker tam, kjer smo lezli pač nič ni. Okej, ja, je hrib. Je severna stena Brane. Ta stena ima tudi štiri vrisane smeri, ampak ta, ki smo jo lezli… Te smeri pač ni. Ta je … nova. Nova?

Včeraj me je klical nedeljski soplezalec: “Sosed, imaš kako idejo za ime smeri, zgleda da smo prvenstveno zlezli.”

Nekaj minut kasneje sem že tipkal mail z idejami – obveljali so ‘Beli prehodi’. Smer bo menda vrisana v ponatis vodnika Kamniška Bistrica, ki je ravno v pripravi.

Seveda se ne farbam, da je vse skupaj nek hud alpinistični dosežek. Smer je lahka, začetniška. Prepričan sem tudi, da je, ne glede na to, da smer ni bila vrisana, stena Brane že tako prečesana, da so se pred nami tod potikali že številni, bolj ali manj izkušeni alpinisti. Res je tudi to, da nedeljski tovariš tod naokoli leze že od pamtiveka, a se do tega, skupnega vzpona, ni spravil zadeve opisati in vrisati. Zato bi bilo bolj kot o prvenstveni smeri smiselno govoriti o prvem zabeleženem vzponu.

Pa vseeno se mi vse skupaj zdi nekako fajn. Naj smo prvi ali ne, prej smeri ni bilo. Zdaj je. In imenuje se Beli prehodi. In če bi mi lansko zimo, ko sem v podobnih razmerah obračal pred prečenjem S stene, nekdo dejal, da bom čez dobro leto dni v tej isti steni poimenoval novo smer, bi … Ma nič ne bi, tip bi se mi smilil.

Beli prehodi. Hehe, kul, a?

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev »

 1. M pravi,

  29.03.2011 ob 13:13

  Kul ja :) čestitam …
  za žlico Vegete in žličko najbolj žlahtnega čilija :)

 2. Soseda pravi,

  29.03.2011 ob 13:39

  Bravo :-*

 3. piskec pravi,

  29.03.2011 ob 14:35

  Na, pa ma že svojo smer…

  Naslednjič bo pa že v Patagoniji al kje!

 4. :-) pravi,

  30.03.2011 ob 21:08

  Smrkavec!
  :-) :-)
  Čestitam!!!!!

 5. Tomaž pravi,

  5.04.2011 ob 08:42

  Ha. Ko sem začel brati, sem upal, da ste jo poimenovali Topless shit. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !