28.04.2011

Ma dejta se že poročit, da bomo imeli vsi skupaj mir!

Objavljeno v Žlica vegete 19:49 avtor sosed

A se je res vsem skupaj strgalo? Ljudje, vas res zanima, katere klinčeve rože in koliko njih bo venelo na jutrišnji poroki, s katerim nebuloznim nazivom bodo navadni smrtniki po novem klicali nevesto in ali bo po poroki lahko imela profil na fejsbuku? Ker če to nikogar ne zanima, zakaj za vraga zadnje dni poslušamo samo še o tem?

Že cel teden mi gre na bruhanje, ne, na kozlanje(!) ob gledanju večernih poročil. Vsi skupaj gremo v maloro, cela klinčeva država razpada, politiki so že davno izgubili kompas, novinarji pa se ukvarjajo s poroko največjih snobov na obličju zemlje, kot da bi se iz nas delali norca.

OOOhhh ja, ta zdajle je bila ena izmed boljših: ’sprehodila se bosta pod javorji, simbolom skromnosti …’ Hmmmm, a to pride pred malico s kaviarjem z zlatim posipom ali po njej? Ker s praznim želodcem se je malo tečno igrati skromnost, se vam ne zdi?

Ma ne, no. A da je slaba vremenska napoved? Fak! Ubogi princ in njegova sneguljka. In ubogih tisočdvestopetinštirideset akreditiranih novinarjev, ki jim bo prisotnost na kraljevi poroki usmislilo njihovo bedno kariero in patetično življenje. Upam, da bodo deževali najmanj roza plišasti slončki z modrimi naramnicami. Mislim, je to res zgodba, ki jo plačujemo? Vsak dan znova se sprašujem, kot da bo stopetdesetič, ko se vprašam isto, odgovor kaj drugačen. Patetika.

Pa pusti ljudem, da za trenutek živijo pravljico. Ja, itak, čigavo pravljico pa živijo? Svojo zagotovo ne. In če že, kateri lik povprečen Janez (ali pa John) odigra v tej pravljici? Srečni konci so za prince in v najboljšem primeru za male snobe, ki jih bo povrgla njegova princeska, ne za rajo. Za rajo ostanejo umetne zgodbe, zlagane ideje o časti, ponosu in modri krvi, ki pa je – pazi zdaj to – popolnoma iste barve kot moja ali tvoja. Razlika je le v glavah. V potrebi streči in biti ‘(po)strežen’. Razlika med življenjem in neskončnim festivalom perverzije. Med poroko in cirkusom. Med plebejci in princi, bedaki in konji…

Torej, dahnita svoj jebeni ‘ja’, da bo žiljenje lahko teklo dalje. Ti isti ljudje, kvazi novinarji, ki še danes v metuljčkih ‘poročajo’ o vrstah zelenjave, ki jo bodo jutri postregli na ‘zakuski’, pa bodo že pojutrišnjem, nič manj atraktivno poročali o družbenih krivicah, nesorazmerni porazdelitvi bogatstva, mreženju in skorumpiranih elitah … Svet pa se bo neprizadeto vrtel naprej. Bogatejši za gala kraljevo poroko.

p.s.: Srčno upam, da bo med ločitvijo čez kakšno leto ali dve manj pompa.

 • Share/Bookmark
 

50 komentarjev »

 1. Žogca pravi,

  28.04.2011 ob 19:54

  Ni res, da nikogar ne zanima. Mene fejst zanima, že od nekdaj. Drugače ne maram teh rumenih zadev, me ne zanimajo trači o pevcih, igralcih in podobni druščini, ampak kraljeve zadeve sem imela pa od nekdaj rada.

  Srčno upam, da tokrat ne bo ločitve.

 2. NoMercyNoMercy pravi,

  28.04.2011 ob 20:32

  mah – ti fantje imajo smolo … najdejo babnice, ki so povsem nasprotne od Elizabete II. – neodgovorne, lačne rumenih medijev, gonijo se huje kot profesionalke … skratka top_šit :)

 3. (Š)pelca pravi,

  28.04.2011 ob 20:56

  O, mene tudi NE zanima. Mediji že tako pretiravajo s tem, da je groza. vse skupaj je dobro organiziran PR, ljudje pa nasedajo.

 4. DajanaDajana pravi,

  28.04.2011 ob 20:59

  Mene pa zanima samo toliko, kot piše na Siolu. Televizije ne gledam že pet let, odkar imam internet. Če pa bi gledala, pa niti slučajno ne bi gledala nekaj, kar me ne zanima. :roll:

 5. PepiPepi pravi,

  28.04.2011 ob 21:23

  Preživel sem prihod Esmeralde. Preživel sem norijo RBD. Utrjen sem kot ščurek, ki lahko preživi jedrsko vojno. Ena ohcet me že ne bo vrgla iz tira.

 6. šuši pravi,

  28.04.2011 ob 21:32

  heheh, sem se izognila pompu tam nekje brez tv in interneta. Moram pa priznati, da poroko bom pa najbrž gledala. Za pravljice ;)

 7. chefchef pravi,

  28.04.2011 ob 21:44

  Slovenci ne razumemo kraljevine.

  Mene je zadeva začela resno zanimat in če bi imel TV, bi verjetno spremljal ves cirkus, hehe.

 8. M pravi,

  28.04.2011 ob 22:03

  A ti slučajno bereš moje misli?
  Za posilstvo s kraljevo poroko ne rabiš TV-ja. Dost je že, da imaš v avtu radio … in da je vsaka druga beseda “Kejt”, ki po novem tud na sekret ne bo več smela (ampak na lavatory) … ma ja, mir nej nam dajo.

 9. ani pravi,

  28.04.2011 ob 22:07

  Vsi ki jim je poroka W&K odveč, naj spremenijo program na TV, saj ni na vseh programih. Tako malo je danes veselih in srečnih zgodb, da prav uživam v tej “pravljici”.
  Vi negativci in zagrenjenci pa se prosim vprašajte, kaj je narobe z vašimi življenji in zdravjem, glede na vaše komentarje je očitno(predvsem mislim na avtorja:sosed), da potrebujete že strokovno pomoč. Ogrožate sebe in ostale.

 10. janezek pravi,

  28.04.2011 ob 22:15

  Sploh ne vem, v čem je problem?! Dva človeka se bosta pač poročila, nista pa sama kriva, da je večina angleškega (in očitno vsesplošnega) prebivalstva pač taka, da jih to zanima. Z drugimi besedami; saj se morata vklopit in poštekat glup in idiotski folk, ki v takšnih malenkostih najdejo smisel. Bottom line – people are idiots and you can’t blame just two persons for people being idiotic.

 11. Tomaz pravi,

  28.04.2011 ob 22:27

  Napaka v zapisu. Danes sem slišal, da je novinarjev, ki bodo spremljali veleporoko kar 8000 in ne samo “tisočdvestopetinštirideset” ;)
  Nič, jutri je običajni delovni dan, s poroko ali brez nje :)

 12. Mati Matilda pravi,

  28.04.2011 ob 22:39

  Še dobro, da mi je pod noge padel ta blog, sicer sploh ne bi bila na tekočem. Eni res živimo za devetimi plankami. :D

 13. malea pravi,

  28.04.2011 ob 22:41

  Se ne bi mogla bolj strinjati! Tudi meni že pošteno najeda živce to nabijanje, Kejt levo, pa desno pa gor pa dol….naj mine, da bo mir! Zame ne bo življenje nič drugačno, tisti ki pa taborijo tam ob ograji, se mi pa pošteno smilijo, se mi zdi da so res izgubili stik z realnostjo…

  Še sreča da imam dovolj drugega dela, da se mi ni treba ukvarjat s tem in še sreča za cd-je v avtu.. Na tv pa poročil že davno ne gledam več in moje življenje je veliko bolj mirno…

 14. Mare1000 pravi,

  29.04.2011 ob 01:15

  Kdo pa nas sili da gledamo?
  V času ko so novice sestavljene izključni iz vojn, porpadov podjetji in političnih prepirov se mi zdi tak dogodek kar dobrodošel. Naj bo še tako prenapihnjen, ljudje potrebujemo malo sprostitve in lahkih, pocukranih vsebin.

  Velik delež ljudi poroka do neke mere vseeno zanima, zato mediji o njej radi in veliko pišejo. In če o stvari veliko pišeš se začneš ponavljat ali pa rineš v podrobnosti, kot so rože, javori in fb profil.

 15. Andrej pravi,

  29.04.2011 ob 06:39

  Bravo za konkreten komentar. Ljudem se je utrgalo, pa kaj moramo biti tudi mi nori, če se to dogaja Angležem, ki pretiravajo. Res ni normalno, da POP TV včeraj o tem poroča kar 20 minut, danes pričakujem kar 1 uro. Res, od danes naprej te komercialne TV ne gledam več, ker vidim, da nimajo “filtra”, izgubili pa so tudi “meter”. Pa brez zamere !!!! Ljudje bodite ja normalni !

 16. Žogca pravi,

  29.04.2011 ob 07:21

  Andrej, saj smo normalni, samo dovolili si bomo uživati ob tem dogodku. Ko mene kdo kaj čudno pogleda, samo rečem … Eni buljijo v telenovele, drugi v trapaste nanizanke in nadaljevanke, jaz nič od tega ne gledam, imam najraje Sky News in CNN, na katerem se ponavadi vrtijo same slabe stvari, zdaj pa se nekaj pozitivnega in zabavnega.

 17. sosedsosed pravi,

  29.04.2011 ob 07:52

  sem prebral vse komentarje, eni so me nasmejali, drugi preplašili, ampak odgovoril bom le na enega – aninega, saj je v enem samem odgovoru izčrpala vse načine (ali pa vsaj večino njih), kako napačno razumet določen tekst…

  @ani: kot prvič, ni poanta v tem, kaj jaz hočem, nočem ali zmorem gledati. ja, lahko ugasnem tv, v avtu namesto radia poslušam mp3, neham brat cajtenge in izklopim internet, ampak družbena situacija se zaradi mene ne bo spremenila. uredniki, ki določajo prioritete, novinarji, ki ustvarjajo zapise, medijske hiše, ki jih financirajo in mi, ki jih kot končni potrošniki plačamo, bodo še vedno nadaljevali s karavano. in to je poanta zapisa, ne to, da sem jaz nesrečen, ker moram to spremljat. če se kateri del zapisa bere na ta način, prosim vklopi senzorje za sarkazem, ti bodo pomagali pri razumevanju napisanega.

  “Tako malo je danes veselih in srečnih zgodb, da prav uživam v tej “pravljici”.”

  Srečnih zgodb? Od kje to? Ker je tako rekla Petra Kerčmar na 24ur? Ker si prebrala v Lady? Tudi to se mi zdi svojevrsten fenomen – da so ljudje tako zelo prepričani v idiličnost neke zveze ob tem, da ne poznajo ne nje ne njega. Še en v seriji absurdov. Ne rečem – mogoče sta najbolj zajubljen par na planetu, ampak z isto verjetnostjo lahko špekuliram, da je poroka zlažirana, Kate pa dobro premišljena poteza PRovcev kraljeve družine. Celotna zgodba je res na moč podobna zgodbi izpred nekaj let in osebi, ki je ogromno storila za dvig priljubljenosti ‘familije’. Je Kate umetno obujena Lady Di?

  Pravljica, ja… Zbudi se iz svoje naivnosti! 80.000.000 evrov bo koštala ta propagandna monarhična pravljica. 20.000.000 evrov iz državne blagajne. In koliko bo davkoplačevalce koštalo 5000 policajev in specialcev, ki bodo princesko varovali pred teroristi? Je morda to merilo ljubezni, ki ga iščem? Je to tisti element pravljičnosti?

  60 milijonov bo prispevala kraljeva družina. Pa saj je njihov denar. Ja, je. Denar, ki ga niso zaslužili. Denar, ki so ga, tako kot svoj nadčloveški status, prejeli z rojstvom v eno največjih ‘firm’ na svetu. Ne gre za nedolžne zgodbice o princih in princeskah… Kraljeva družina je, ne glede na njeno formalno (ne)moč še vedno pripadnica setovne elite, in soodgovorna za to, da se svet vrti kot se. Najbolj pa me boli, ko ob dejstvu, da krojijo svetovno politiko, soodločajo o najpomembnejših globalnih odločitvah, razpolagajo z nešteto nepremičninami in ogromnim bogatstvom, občasno razdelijo drobtinice med reveže, ustanovijo sklad ali dva in izpadejo kot največji dobrotniki in humanitarni delavci. Sprevržena logika! Kot mama, ki poškoduje svojega lastnega otroka, da mu lahko nato pomaga in se ob tem počuti dobro…

  Ne vem, zakaj bi bilo kaj narobe z mojim življenjem, če se mi zdi banaliziranje poročne zgodbe sporno z več vidikov… Prej bi dejal, da je tvoje življenje tisto, ki je hudo prazno in brez smisla, da s pomočjo rumenega tiska iščeš pravljice v Londonu. Ozri se okoli sebe, morda pa kje obstaja tudi manj premožen par, ki se zato nič manj ne ljubi, ali pa je ravno zato v svojem početju toliko bolj iskren. Naj ti bo to tista inspiracija, ki jo morda iščeš v ‘W&K’ – o hudiča, zdaj sta že W&K … kot M&M, samo še malo bolj sladka?

  kakorkoli že, od celotnega komentarja, se morda še najbolj strinjam s tvojo ugotovitvijo, da potrebujem strokovno pomoč. Verjetno jo res. Ko opazujem svet, nelogičnost in norijo okoli sebe, vse bolj ugotavljam, da mora biti z mano nekaj narobe. To, da nekaj ne štima z večino ostalih, se mi zdi preprosto nesprejemljivo.

 18. Rado pravi,

  29.04.2011 ob 08:35

  Mene je najbolj zaskrbelo za Kejt, ki bo morala nehati jesti, ko bo kraljica odložila pribor.
  Ob vsem tem bogastvu se ji bo lahko zgodilo, da bo šla lačna od mize.
  Upam, da ji princ ne bo enako odtegoval pri opravljanju zakonskih dolžnosti.
  Saj potem bi bila že kot princesa Diana – lačna in nepotešena!

 19. nejc pravi,

  29.04.2011 ob 08:46

  in to sam zarad NAZIVA! sam zato ker je to kraljeva poroka! ker se bo poročil PRINC. ka koji kurac mene briga kir je ta princ pa kdo je una bejba?! prejšni mesec sta se poročila moj dolgoletni prijatelj in stara znanka, to je BIL ŽUR! bejbe so mele neverjetno dekliščino, da si par dni niso opomogle! mi pa fantovščino da smo na koncu bli kot v filmu HANGOVER! pa nismo bli nikjer v medijih! poroka je bila veličastna! okrašeno kot v pravljici, 180gostov,… pa nismo bli v medijih. KURC GLEDA TO POROKO SAM ZATO KER JE PAČ KRALJEVA! mediji kurčevi!

 20. Bor pravi,

  29.04.2011 ob 08:49

  Edina novica(komentar) na temo te poroke dosedaj, ki sem jo prebral.
  Se strinjam, na bruhanje mi gre vse skupaj.
  Dejte aldem za jest ne pa da se vn mečete s “kraljevskim” porokam

 21. majki pravi,

  29.04.2011 ob 10:21

  čist vsako stvar morajo zaplankani slovenceljni skritizirat in v nič dat, dejte se mal zamislt no, zakaj vas to tolk moti? sprašujem se včasih a smo res taka majhna beda od naroda:( sram naj vas bo

 22. Špelca pravi,

  29.04.2011 ob 11:10

  Sosed, samo veš kaj, še imamo čas, da skočimo do tja ;) Pa kako v pravljice zaljubljeno samsko žensko vzamemo zraven – mogoče bo pa ujela šopek od Kejt :mrgreen:

 23. Reno pravi,

  29.04.2011 ob 11:19

  Vsemu skupaj nisem namenil celokupno niti cele minute časa. Kaj takega pa je na tem? Plebs oz. kar ovce so vedno bile…ali v srednjem veku ali danes, glede tega se ni nič spremenilo. Torej, vse skupaj ni omembe vredno.
  Čudi me pa, da se nekateri s tem toliko obremenjujete. Izklopiš, kot izklopiš RA kanal, četi pač ne ustreza. Anglija, London,.. so daleč, daleč stran. Ne seveda toliko po kilometrih temveč ideološko.

  Mi smo še žal vedno v juniju, leta 1945! Živio Stalin in podobne oslarije….le malo manjka, da folk teh oslarij ne kriči izza grmov! Smo najbolj komunističnia in najbolj balkanska republika bivše Juge! In na daleč se vidi: zelo berazvita, mentalno zaostala, kot eno slepo črevo Evrope!

 24. Bor pravi,

  29.04.2011 ob 11:19

  Pa seveda je treba kritizirat, pa kaj so oni? Ljudje tako kot mi in nič drugega. Zato jih ni treba častiti kot nekateri to počnete.

 25. Vanja pravi,

  29.04.2011 ob 11:36

  Ja, za bruhat bedasto. Tale kraljeva poroka. nacd katero se navdušuejjo celo eni bedniki, ki niti niso Britanci. Cvileči pudlji! Dajte budalam malce tujega” veselja”, čeprav se mi zdi, da sta še najmanj nad vsem tem navdušena mladoporočenaca, ki morata igrati to ostudno osladnost za mase, ne vem, morda jih bodos tem uspavali še za kakšno dekadoo, da ne bodo začeli zganjati podobnega kot Arabci. Sicer pa se mi mladoporočenca to be, ne zdita navdušena niti drug nad drugim.

 26. Safet AlibegSafet Alibeg pravi,

  29.04.2011 ob 11:53

  Svet gre v maloro, glavna novica, neposredni prenos pa ta poroka. Da ne bo pomote, nič nimam proti tej poroki, celo želim jima vse lepo, a to enostavno ne bi smela biti svetovna novica številka ena.
  Vraga, čeprav nisem fan SDS-a in njihovega generala Janše, je za Slovenijo njegova poroka bila bolj pomembna, čeprav minorna, od te angleške, a je bil kakšen prenos?
  Sicer pa, pravljica v živo… čeprav to ni. Ker v pravljicah princi ubijejo zmaja in se poročijo s princesko, v real life pa se največkrat poročijo z zmajem. ;)

 27. Špelca pravi,

  29.04.2011 ob 12:22

  Safet, itak se pravljice končajo s poroko ( … In potem sta srečno živela do konca življenja.), v realnem življenju se pa takrat šele začne ;)

 28. nevenkanevenka pravi,

  29.04.2011 ob 12:24

  Sem ravno prejle ujela, da se menda danes poročita.
  Pa se naj.
  Vmes sem slišala samo to, da naj bi naši mandljci ponudili Argeta pašteto za poročni meni.
  Amen.
  Mislim, da nista ravno kriva, da sta živa.
  A glavna novica?
  Ne me basat. Če nočeš, pač ni.

 29. nejc pravi,

  29.04.2011 ob 14:28

  nevenka, sj zato, ker si nista sama kriva da sta živa, bi pa lahko šla iz kraljevine. ampak kje pa, onadva sta navajena glamurja, bogastva, streženja od zadaj in spredej, brisanja riti. lep prosim. ni jima treba delat p anič uglavnem! kk srečn sm da se nism rodil v neki pofukani kraljevini. BLJAK!

 30. nevenkanevenka pravi,

  29.04.2011 ob 14:46

  Ah, nejc, bogvedi kaj še bo. Saj sta se komaj poročila. Na dvoru se vedno kaj godi.

  Ti kar bodi srečen. A ni to fajn.

 31. d-mashina pravi,

  29.04.2011 ob 15:09

  Zakaj vsa ta zagrenjenost? A bi raje gledali prenos vojne v Libiji? Malo pravljice še ni nikogar ubilo. Medijski brainwash se dogaja v vsakem primeru… isti mediji, ki so ustvarili hype glede poroke, tudi najbolj konsistentno skrbijo, da v družbi ne zmanjka zagrenjenosti. In včasih so dobre novice res samo dobre novice in ne nek opij za ljudi, da pozabijo na pizdarije, ki se in se bodo dogajale še naprej. Lahko bi bilo tudi obratno… forsiranje slabih novic in morbidnih zgodb, ker je s prestrašenim in zagrenjenim ljudstvom precej lažje upravljati. Nikoli ne moreš zmagati… vedno se najde nova teorija zarote.

 32. žan pravi,

  29.04.2011 ob 15:24

  ja nejc ti si se zih boril v afganistanu, končal šolanje na uglednih šolah, maš licenco za vojaškega pilota, boš,opravljal vojaško službo 20 let in si sploh družbeno zelo koristen in vpliven … to da moraš delat za male pare in nisi happy s svojim lajfom v bedni državici v kateri so vsi vsem vedno fovš (čeprav boš trdil da si) niso krivi ne angleška monarhija, še manj pa Will in Kate

 33. Maj pravi,

  29.04.2011 ob 15:57

  Vsaj poljubljati bi se lahko doslej že naučila.

  Še sestrco bolj strastno poljubim, ko pridem na obisk, kot pa sta to naredila ta dva na poroki.

  Sicer pa hvalabogu, da nimamo kraljevine še pri nas(upam, da janša ne zmaga z dvotretjinsko večino, ker potem bomo kmalu dobili kralja tudi mi), ker stane ogromno in še dobro, da Britanci ne znajo računat, koliko vsak od njih plača za to maškarado.

 34. PepiPepi pravi,

  29.04.2011 ob 17:33

  @Maj: Kot da bi dihur dihurju rekel, da smrdi.

  Veš, Angleži si take stvari lahko privoščijo, ker nimajo za vsak drek razpisanega pofukanega referenduma.

 35. nejc pravi,

  29.04.2011 ob 18:02

  žan pravi,

  29.04.2011 ob 15:24

  ne posplošuj! js sm zase dosegel veliko! ogromno! preskrbljen sm do konc lajfa, imam vikend na pohorju, pravo kočo. in ja imam tudi visoko izobrazbo in diplomo. in vse sm si priboril z svojimi ROKAMI, golimi rokami!

  kar je prevč je prevč! tole medijsko pumpanje BLAH! takile v kraljevini bi mogli delat v kamnolomu! v živleju si še nohta niso zlomli ka šele da bi kaj fizičnega naredli. lep prosim in pol takle POMP po celem svetu o enmu tipu ko ma plešo pr 27 letih?! pa bejba ko se po sili smehla pa maha naokol ko mutava lutka v izložbi spodnjega perila! take stvari mi pač grejo na K! tale poroka ne bo zdržala, kvečjemu par let.

 36. Maj pravi,

  29.04.2011 ob 18:37

  @Nejc kaj ima pa veze pleša pri 27tih?

  Mati narava pač ne obdari vseh enako.
  Sicer pa pregovor pravi kdor nima na glavi ima pa v glavi.

 37. gloria pravi,

  29.04.2011 ob 20:41

  Sosed,BRAVOOOO ZA TVOJ KOMENTAR!!!

 38. chefchef pravi,

  29.04.2011 ob 23:16

  Strinjam se z @d-mashino. Vsekakor v poročilih raje 20 minut poslušam o nekem načeloma pozitivnem dogodku v Londonu kot o enih in istih političnih aferah, ki jih zakuhajo eni in isti ljudje. Da ne govorim o tem, da raje gledam angleško poroko kot poroko Janše in splohnevemvečkakojijeimepasajsplohnipomembno.

 39. Simona ReboljSimona Rebolj pravi,

  29.04.2011 ob 23:50

  Podpišem.

  Še bolj od kraljevalskega ropa za luksuzno življenje na račun plebsa so pa zaskrbljujoči prenekateri komentarji pod tem zapisom. Zmaga tisti o kraljevskem paru, ki bojda ni nič kriv, da se vsi tako zanimajo za njiju. Okej. I give up! Plebs si zasluži, kar ima, ker je pač tako slaboumen in nerazgledan. Zasluži si celo to, da jih zajebavajo s sprehodom pod javorji v imenu skromnosti.

  Z vabili diktatorjem in igrnoranco Obame hkrati so pa ti klošarji z največjim fehtarskim izkupičkom na zahodu itak vse povedali.

 40. chefchef pravi,

  30.04.2011 ob 11:51

  Zakaj bi pa povabili Obamo?

 41. nevenkanevenka pravi,

  30.04.2011 ob 12:54

  Oh, Simona, koliko kraljvskih parov je po svetu, pa so pol manj izpostavljeni. Angleži pa hočejo, da so izpostavljeni in jih sami izpostavijo tako zelo, da svet sploh ne more pogledati stran.
  Jaz imam vseeno občutek, da nekaterim članom kraljeve dužine to ne ustreza.
  Zakaj pa imajo Angleži še vedno monarhijo? Jim že paše.
  Kaj imamo pa mi? Nič, nič nas ne drži pokonci, ne zastava, ne grb, še zgodovina nas cepi na dvoje in vlado imamo tako zanič, da nas je lahko samo strah jutrišnjega dne. S čim ali s kom se naj identificira Slovenec?
  O čem naj sanja? Nek navaden Brazilec ima svoje bogove na naogometnem igrišču, kaj pa Slovenec? Sem pa tja imamo kakšno bogo miss in evrovizijsko popevko ob kateri se kreše naš nacionalni ponos. In to je vse.

 42. polonikapolonika pravi,

  30.04.2011 ob 14:09

  Tale članek samo dokazuje, da imamo slovenci na oblasti zlobne (slabe) ljudi, da so slovenci zlobni (slabi), in da imamo zloben (slab) standard itd. Zlobne (slabe) plače. Zlobno (slabo) zavest. Pač vse je zanič. Ljudje, oblast, mentaliteta, duševnost,… vse gre, al pa je že pri hudiča. Vladavina zla. Samo slabo, zlo,… o Bog, kaj so komunisti naredili iz tega naroda, duševne invalide. Čeprav hvala bogu, se še najdejo zdrave izjeme,….

 43. polonikapolonika pravi,

  30.04.2011 ob 14:11

  Kdo pri tako velikem ZLU sploh še lahko ostane normalen v tej državi.

 44. Simona ReboljSimona Rebolj pravi,

  30.04.2011 ob 21:55

  @chef:

  Ni treba. Ker si vzel sporočilo iz konteksta, si ga, kot izgleda, napačno razumel. Zapisala sem:

  “Z vabili diktatorjem in igrnoranco Obame hkrati so pa ti klošarji z največjim fehtarskim izkupičkom na zahodu itak vse povedali.”

  Torej nisem zapisala, da bi morali družino Obama povabit, ampak sem opozorila na sporočilo, ki se izcimi ob povabilu dikatorjem in hkratni, po logiki stvari, odsotnosti povabila Obami. Glede na to, da so nekateri po zgražanju javnosti sami odpovedali prihod in so bili naknadno črtani z liste povabljencev je sramota še toliko večja, ker je očitno, da mladunčeta s svetovalci na kupu premoreta premalo sofisticiranosti, da bi se v političnem smislu znala ustrezno obnašat. Pri izbiri poročne obleke za vogalom in črtanju uboganja v zaobljubi, ko se Katici še ravno ne uboga več v tem stoletju, še gre. Ko so na vrsti bolj komplicirana protokolarna vprašanja, pa je aristokracija po pameti že v kurcu. Tudi monarhija ima namreč predvsem simbolno vlogo, koristi od nje itak ni nobene. Mastno so plačevani oziroma vzdrževani za to. Torej od tako bogatih klošarjev lahko pričakujemo nekaj inteligence in poznavanja situacije. Odločitev na politične področju je možnih več. Lahko se odločiš, da povabiš samo kraljeve družine, ne glede na njihov nazorski predznak in se pripraviš na posledice, saj se bodo v tem primeru po logiki stvari nagužvali tudi navadni mafijozoti in celo morilci, ki tradicijo zlorabljajo nič drugače, kot jo je bolj upravičeno in elegantno katera koli vplivna sicilijanska mafija. Lahko se odločiš, da boš povabil samo pomembnejše predsednike evropskih držav in izbrane monarhe ter s tem nekaj povedal. Lahko se odločiš, da boš podprl prijateljsko zavezništvo tudi z ZDA in povabil še Obamo, ne pa tudi na primer predsednika Kitajske itd. V vsakem primeru gre za politično sporočilo. Ker to ni zasebna poroka Mateja ali Simone, ampak javna poroka znotraj monarhije. Ni pa slabšega, kot da, posebej v teh časih, ko Francija, Britanija in ZDA skupaj furajo taktiko poseganja na arabske fronte, naštepaš nekatere diktatorske kvazikralje na guestlisto in ne povabiš Obame. Ob tem, ko furaš piar posodobljene monarhije (ja, na obleki in čvekanju). Vse skupaj pa itak izpade ne koncu, da pojma nimajo, kaj se sploh grejo. Niti Kate, ki je prva bodoča kraljica z univerzitetno izobrazbo pri tem pač ne pomaga … hehe …

  @Nevenka:

  Ne razumem. Saj nisem nikoli trdila, da Angleži nočejo, da bi bili člani kraljeve družine neizpostavljeni. WTF?! In ne, nimam občutka, da nekaterim članom kraljeve družine to ne ustreza? Komu pa? Mlajšemu sinu, ki raje popiva naokrog, kot da se gre vojaka? Jah, saj ni problema. Manj problemov je imel zaradi tega kot Mel Gibson. Bolj je pomembno, da tudi nekaterim Angležem to ne paše, pa jim vseeno pulijo denar skozi davke, da jih vzdržujejo. Se ti ne zdi? Cerkev je sekularizirana, kraljeva fehtarska familija pa ne. Smešno.

  Kaj imamo pa mi, kaj imamo pa mi? Marsikaj, kar ne znamo cenit in ubijemo zaradi neumnosti. In nikoli nas ne bo držala pokonci zastava ali grb, kot še nobene države ni. Ravno to je narobe, da marsikdo, ki pri nas najbolj glasno vrešči, še vedno misli, da lahko državo pokonci držijo grb, zastava, srp in kladivo ali pa križ. My ass! Najprej je treba kaj ustvarit in v kaj vsebinsko omembe vrednega verjet, sicer se vse zastave zrušijo. Tudi Anglije ne drži pokoci kraljeva družina. Manj kot Beckhama ali Robbie Williams. To si samo privoščijo za povrh. V trenutku, ko bi zaškripalo na polno, kar se je tudi že svitalo, je pa kraljeva družina s svojo pozo v kurcu in priljubljenost ji drastično pade po logiki stvari.

  Poleg tega o tem, kaj kakšno ljudstvo res hoče, ni dobro kar tako opletat, ker so zadeve zgodovinsko bolj komplicirane. Tudi za Gadafija bi še pred letom dni marsikdo blebetal, da ga že Libijci hočejo, če ga imajo, pa kako spodobne plače imajo in podobne neumnosti. Neverjetno, kako se ćez noč ankete spremenijo. Seveda ni nič neverjetnega, če se komu ljubi malo spoznat na psihologijo povprečja in s tem povezanih tegob.

  Se popolnoma strinjam s tabo, da smo Slovenci hlapci sami sebe. Ampak ne zato, ker imamo pregrdo zastavo ali grb ali ker nam bi manjkala monarhija. Manjka nam substanca, pamet in s tem ponos na ponosa vredne pojme, stavri in ljudi. Potem bi pa tudi rezidenco predsedniku z veseljem postavili, tako za povrh. In bi bili ponosni pač. Pa ne zaradi rezidence.

 45. mnd pravi,

  1.05.2011 ob 09:56

  mene osebno zabava predvsem to, kako se raja lahko identificira, oziroma je fascinirana z nečim, kar jo dejansko postavlja v vlogo drugorazrednega človeškega bitja. biti kralj, princ in kar je še tega je pač pogojeno z dedovanjem in ne s kakršnimikoli dejanji itd. skratka “modra kri” je nekaj s čimer se pač rodiš in ne nekaj, kar si pač s svojimi dejanji prislužiš. in to, da te kot nekoga, ki se ni rodil “modre” krvi, ta “modra” kri dejansko privlači in fascinira je popoplona isto, kot če bi se nek črnec navduševal nad ku-klux klanom ali pa žid nad nacisti. razlika je samo v tem, da je v primeru kraljeve družine ta odnos dovolj zlagan in zmanipuliran in ne tako direktno nasilen in poniževalen, da ga pač raja lahko prebavi in to celo z navdušenjem. in to je pač paradoks. če se nekdo s privilegiji itd. rodi je to pravljica, če se nekdo do privilegijev dokoplje z delom, morda tu pa tam kaj še pogoljufa, ker je pač iznajdljiv, potem je pa tajkun. takle mamo.

 46. Žogca pravi,

  1.05.2011 ob 10:32

  “in ne povabiš Obame.”

  Obama ni bil povabljen zato, ker:

  1. tako in tako pride v Anglijo in bo kraljičin gost meseca maja, torej kmalu

  2. ker je bilo poskrbeti za varnost zeloooooo težko, če pa bi imeli zraven še Obamo, bi to postala misija nemogoče. Da bi jim Američani pripeljali s seboj 2000, 3000 svojih FBI; CIA in razna druga čudesa, mislim … Je bilo pa to brez skrbi dogovorjeno in s strani Amerike ni nobene zamere.

 47. Simona ReboljSimona Rebolj pravi,

  1.05.2011 ob 15:53

  @Žogca:

  Ja, vemo za uradna pojasnila, ampak to so seveda piarovske buče za rajo.

  1. Obisk v mesecu maju nima nobene zveze z vabilom na poroko. Taki diplomatski obiski potekajo kar naprej, a ne. Obisk poroke je pa obisk poroke in tega nič drugega ne more nadomestit. Si povabljen ali nisi, prideš ali ne prideš. To je vse. Halo? Še pri običajnih nejavnih porokah, bi bil smešen odgovor moje prijateljice, da me ni povabila na poroko, ker itak čez en mesec po poroki pridem na obisk … hahaha … WTF?!

  2. Ja, ja, zelo težko bi bilo poskrbet za varnost, pajade. Z diktatorji, ki so bili povabljeni, in to v času vihranja revolucij, tudi v Siriji, pa ni bilo problema, a ne. Nobenega strahu po atentatu. Yeah, right. Obama se nasploh ne pojavlja v javnosti, ker je tako težko poskrbet za njegovo varnost, v VB pa še posebej prežijo nanj antentatorji, zato je toliko bolj logično, da ostane v zaklonišču, al’ kaj? Bi radi izvedeli o tem kaj več … hehe …

 48. Simona ReboljSimona Rebolj pravi,

  1.05.2011 ob 16:01

  Aja … mimogrede … je pa itak popolnoma jasno, da Obama nima nobenega razloga za poseben interes do srednjeveške kraljevske poroke v Evropi in bi predstavljalo predvsem ZDA to povsem odvečen in simbolno za njihovo državo povsem neustrezen akt in strošek potovanja z varnostjo vred. Če bi se Obama udeležil poroke, bi zelo verjetno precej Američanov protestiralo. Glede na to, da so se pritoževali nad zapravljivostjo gospe Obama pri obisku Španije, bi verjetno v takem primeru popizdili. Ampak to je nekaj drugega, če se iz razumljivih razlogov predsednik ZDA opraviči in ne udeleži poroke ali pa če ni povabljen (ker je jasno, da je britanski monarhistični rompompom v popolnem neskladju s politiko ZDA, ki jo predsednik mora zastopat).

 49. nevenkanevenka pravi,

  1.05.2011 ob 17:46

  Simona, zgodovinsko gledano, so ljudstva vedno rabila simbole na katere so navezovala svojo identiteto.
  Polno je boljšega od neke kraljeve družine v Angliji.
  In dosti dobrega je tudi v Sloveniji, pa ne odigra svoje vloge.
  In nikar ne reci, da je potrebno zamenjati Slovence, ker se to ne bo zgodilo.
  Da smo pa slabo vzgojeni, je pa res. Ampak so tudi vzgojitelji zanič.
  Zgodovine pa spremeniti ne moremo. Prav edinstveni smo v tem, da nas je skupni sovražnik med 2.sv. vojno razdelil. Vsak normalen narod bi vsaj za ta čas stopil skupaj. Manjka nam nacionalno jedro.
  Mislim, da Angleži svojega povezujejo z monarhijo. Sicer bi se je že davno znebili. Niso tako monasti kot smo mi.

 50. Simona ReboljSimona Rebolj pravi,

  1.05.2011 ob 23:45

  Se strinjam, da so ljudstva vedno navezovala identiteto na simbole. Ampak najprej so našla in utrdila identiteto. Osebno celo menim, da je simbolika pomembna vsakemu človeku, ker človek kot umetnik, ustvarjalec, bitje razuma, je ravno zaradi tega hkrati simbolično bitje. Trdim le, da se navezava na simbole zgodi, če in ko določen simbol že ima podporo z vsebinskega aspekta. Obratno ne gre, tudi če posiljuješ simboliko z vzgojo. In prav je tako. Potem je pa seveda vprašanje od primera do primera, na čem se določena simbolika napaja in kaj prinaša. Tudi kljukast križ je pač simbol, ampak … Še povprečen fuzbalerski navijač bo pač začel mahat z zastavo, ko bo tim, za katerega navija, zmagal ali pa v podporo, ne pa zato, ker je na primer učiteljica v šoli silila otroke, da mahajo z zastavico pred državnim praznikom, pa pojma nimajo, zakaj neki se gre.

  Zato se tudi strinjam, da gre za recipročno reakcijo. Vzgojitelji so zanič in temu primerno zanič vzgajanci, ja.

  Edinstveni smo Slovenci predvsem v tem, da ne najdemo nič skupnega, ampak smo ostali le razdvojeni. Razlogi tičijo v nesamokritičnosti in posledičnih manipulacijah, ki so povzročila, da so se določene evidentne krivice “popravljale” z ustvarjanjem novih krivic zaradi pohlepa in arogance novo formirane elite (v osamosvojeni Slo), ki si je poravnavo obetala na način enake politike tistim, ki so jih kritizirali. In so se ušteli. Zato ostajajo zagrenjeni in se počutijo oškodovane. Demos je izpeljal pošastno krivično verzijo denacionalizacije, s čimer so Cerkvi in nekdanjim aristokratom kar pavšalno po rodbinsko zelo široki politiki šenkali precej bogastva v imenu poravnave krivic, ampak so s tem okradli nič krive državljane. Bog jim bo sodil. Njim, ki so verni, zagotovo bolj kot kdorkoli obstoječi. Vatikan nas je sicer res z veseljem podpiral v osamosvojitev, ampak žrtev je bila ogromna. Nadaljnji namen je bil pa pač vladat vsaj toliko časa kot grdi, grdi nekdanji komunisti. Bodočnost se je zdela svetla: nova elita bo okupirala še gospodarstvo in ustvarila novo politiko po vzoru desnice. Pravi borci za svobodo naroda, tudi tisti, ki so niso sprejeli komunizma v paketu z OF (na kar bi morali bit ponosni), kar je tudi prav, so bili itak že pokojni ali zbrcani v anonimo. Na površje se je prisvaljkalo samo še veliko dodatnih pohlepnih in ambicioznih šarlatanov, katerih morala in osebno stališče se obraća po vetru. Zato veliki osamosvojitelji niso izpeljali lustracij. In zdaj smešno hrumijo do onemoglosti, ker se stari in mlajši partijski dobičkarji u vzgojenim podmladkom vred ne lustrirajo kar sami. Patetično. Temu narodu ni pomoči, dokler dež ne izplakne trupla v kanalizacijo in ne vstane prenovljen rod, ki bo čim manj zastrupljen od pripravljene papice staršev.

  In ja, Brutanci imajo monarhijo, ZDA pa Hollywood. Priznam, da raje pogledam kakšen dober film v imenu tovarne sanj, kot pa spremljam tabloide. Ker britanska familija pač ni za nič drugega dobra kot za polnjenje tabloidov, ko se slučajno na pop sceni ne zgodi nič posebej žgečkljivega. Pa še pri tem je najbolj zanimiv mlajši delikventski sin, ampak le ko se obnaša tako, kot se za princa ne spodobi. Patetično. Monarhija tipa VB, ki je itak bolj simbolične narave (no, v ozadju se že trudijo politikantski drek mešat, ampak okej), me sama po sebi niti ne moti, da obstaja. Motijo me bolj njeni neumni, prazni, dolgočasni in ničemur koristni družinski protagonisti. Da kaj drugega ne morem z njimi počet, kot da šimfam pleše, Charlesovo kmetavzlarskost, trebuhe ali pohvalim novopečeno bodočo kraljico, ker je končno vsaj čedna in z razmeroma dobrim okusom za oblačenje. Mizerno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !