3.05.2011

Iz dneva v dan …

Objavljeno v Žlica vegete 11:00 avtor sosed

Chefov zapis mi je dal misliti… Kako dejansko živijo naši južni sosedje? Standard je zagotovo slabši, država zapufana čez glavo, nad katero ji že več let visi grožnja bankrota. Družbo obvladuje elita, tisti pri koritu kradejo podobno kot pri nas, ljudje so nemočni, v glavnem nezadovoljni in to vse bolj na glas tudi povejo. Če je pri nas Pahor še na nivoju dvornega norčka, ki se mu raja zaenkrat v glavnem posmehuje, so na Jadranko sosedje že konkretno jezni. Zagreb je bil v zadnjem času že nekajkrat na robu vstaje, vsaj tako se je zdelo ‘iz daleka’.

Veliko ljudi v tem išče (vprašanje, če tudi najde) tolažbo. Pa saj nismo tako zelo v dreku, poglej jih, tam je še slabše: politiki so podobno nesposobni, oblastniki isto skorumpirani, poleg vsega imajo pa še bistveno bolj razvito podzemlje, ki redno posega v porazdelitev figur na politični in gospodarski šahovnici. Ja ok, ampak kaj to pravzaprav pomeni za nas? Je zato naš svet bolj pravičen? Na-a. Je domači eliti to lahko alibi za raztur, ki ga izvajajo doma? Nikakor. Gre le za tisti star učinek, ki ga na človeka naredi dejstvo, da je sosedova krava crknila, naša je pa še na aparatih. Juhej, veselje nepopisno!

A ko opazujemo zgodbe okoli nas, postane očitno, da se koruptivnost (uf, kakšno presenečenje!) ne konča pri naših južnih sosedih. Tudi bolj razviti sosedje se ukvarjajo s podobnimi zadevami. V Italiji mafija postavlja mandatarje (ki se tudi po zasedbi položajev obnašajo predvsem … no, mafijsko), Avstrijci so s Strasserjem, Grasserjem in družbo dočakali svoj seženj afer. In pravzaprav bolj na (pravičen, demokratičen?) zahod ko gremo, večje in bolj zamaščene svinje so pri koritu, razlika je le v tem, da je njihovo delovanje, kljub velikosti in smradu, ki se širi od njih, precej bolj subtilno. No ja… Oni so pač tisti, ki držijo cel svet za mednožje. Kdo jih bo torej ustavil? Ljudstvo? Kako je že rekel Borut? Malo morgen!

Ja, kradejo vsi in povsod. Super! In kaj to pomeni za nas, male, nepomembne in spregledane? Nič dobrega. Skorumpiranost oblasti je univerzalna komponenta in s tem v mislih vsaka sprememba oblasti prinese iste rezultate. Pravzaprav je že sprememba sama zgolj ideja. Iluzija za mase, ki ima občutek, da kroji svojo usodo, čeprav se na individualni ravni vsak od nas prekleto dobro zaveda svoje popolne nemoči.

Vem, to ni nič novega. Kot je že davno tega v svojem pismu zapisal Lord Acton: “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men.” V glavnem se strinjam, sam bi iz citata odstranil le besedo ‘almost’.

In če sem že začel s sosedi, naj z njimi tudi zaključim. Z nekaj let staro pesmijo, ki si jo vrtim te dni. Delimo si namreč isto misel: reci karkoli, razen da bi lahko bilo slabše …

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

7 komentarjev »

 1. Katarina pravi,

  3.05.2011 ob 13:38

  No vidiš, ti si se pa huduješ, ker se ljudje ‘poveselijo’ s Poroko… :)

  Kaj pa češ? Vsak poskuša najbolje poskrbeti zase in za svoje, iluzija o spreminjanju sveta je kot kaže mrtva (po mojem fatalističnem mnjenju upravičeno).

 2. sosedsosed pravi,

  3.05.2011 ob 14:19

  Itak! Na ulico, ne pa šmrkat od ganjenosti, ko se grejo princi dekadenco :)

 3. Katarina pravi,

  3.05.2011 ob 15:38

  Jaz sem šmrkala samo zato, ker prasec ni izbral mene :D

 4. chefchef pravi,

  3.05.2011 ob 16:05

  Ampak dejansko nam voditelji, ki so vse to zakrivili, plozajo o tem, da je na jugu še slabše. Naravnost neverjetno – kot da je bilo sploh kdaj enako.

  Tako pa v Istri, spet en primer top turistične lokacije (ki bi to lahko bila, pa ni) ponudbo še vedno prilagajajo poflu – pred vsaki krčmo se vrti odojek, pred cestami pa vabijo kartonasti napisi “alles von grill” in “frei zimmer billig”. S tem da sploh ni billig, ampak samo ceneno.

  Skratka, marsikdo je že to ugotovil, pa bom še enkrat napisal: nismo ravno Balkanci, pa tudi razviti ne. Smo točno vmes. Če ne bi vedeli, kako je v razvitem svetu, se sploh ne bi grizli, hehe.

  Mimogrede … dejstvo, da je socialna enakost glede na plače v Sloveniji tako rekoč največja na svetu, naj bi bilo po mnenju naše vlade pozitivno. To je seveda čista neumnost. Kot prvo: pri nas je delavec z minimalno plačo dokazano in izračunano siromak. Enakost seveda pomeni samo to, da so po svoje siromaki tudi visoko kvalificirani kadri, ki bi imeli v tujini dva do tri tisoč evrov plače, pri nas je imamo pa 1000 do 1500.

  To je res fantastičen uspeh, ja, hvala lepa, moroni hudičevi zahojeni (ki imate 3 jurje plače, ja krucefix), najslabše plačani DELAVCI ne zaslužijo dovolj za minimalne standarde dostojnega življenja, vsi ostali – ki niso barabe – pa samo malo več.

 5. sosedsosed pravi,

  3.05.2011 ob 19:22

  @Katarina: :lol: sej konja že imaš doma, zdej res rabiš sam še princa, ki ga bo zajahal (joj, upam, da ne bere mojega bloga… no ja, bom vsaj vedel, zakaj vsi ti favli na ponedeljkovem basketu…)
  @chef: vsakič ko te berem, ratam bolj jezen. daj že nehaj, dokler imam še veselje do življenja :)

 6. chefchef pravi,

  3.05.2011 ob 19:35

  Kako se šele jaz razpizdim, ko pišem :lol: Uboga tipkovnica.

 7. NordStar pravi,

  4.05.2011 ob 14:14

  Medtem ko se Chef ukvarja z mikro sceno, si ti Sosed, pokomentiral malo širše. Zelo dobro si opisal stanje in izrazil nemoč, kljub pripravljenosti – nekaj narediti. Ne bi rad izpadel prepameten, oguljen ali paničar, ampak moje utemeljene slutnje o globalnen stanju na svetu niso optimistične. Po konkretnih podatkih svet upravlja nekaj skupin ljudi. Le ti lahko naredijo krizo, kjer jo hočejo ali vojno, kjer se jim zdi. Lahko tudi ustvarijo sovražnika in ga kasneje pokončajo. Že zdrava pamet nam da misliti, da bi se revščina v Afriki lahko končala že pred 50-timi leti. Že takrat smo zbirali “dinar za Afriko” in tudi danes je tako. Kje je smisel? Razlaga je obširna, preveč za en komentar.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !