25.05.2011

Kdo je človek?

Objavljeno v Žlica vegete 09:00 avtor sosed

Kaj je tisto, kar ljudi dela ljudi? Predstavljaj si, da nas gleda marsovec dol z vesolja. Kako misliš, da bi nas kot vrsto opisal, če bi domov pošiljal enostavčni telegram?

Sami radi verjamemo, da je inteligenca tista, ki nas loči od ostalih vrst na planetu. Ta bo prava. Ljudje – to so tista bitja, ki mislijo precej bolj in bolje kot ostali. No ja…

Ali pa sposobnost prilagajanja. Ja, to je naša glavna značilnost! Da ne bo pomote – ne, da bi se prilagajali mi. Ne, ravno po tem smo drugačni. Imamo sposobnost, da svoje okolje prilagodimo sebi in to je lastnost, zaradi katere je človek edina vrsta, ki je poselila praktično cel planet in obstala v najrazličnejših pogojih. Verjetno bo držalo…

Tudi kultura in vse njene pritikline, skupaj z družbeno pogodbo, zbirko moralnih, etičnih in še kakšnih pravil, ki nam omogočajo življenje v slogi in solidarnosti je produkt izključno človeka. Sloga, solidarnost…  Ja, to bo pravi opis!

Seveda v to zgodbo paše tudi sodni sistem, eden stebrov moderne družbe. Človek – žival, ki s pomočjo pravnega reda ščiti šibkejše v vrsti. Aha, prav njih!

Joj, pa še nekaj je. Empatija!  Sposobnost čutiti srečo in trpljenje drugega. Je še kaj bolj plemenitega? Zaradi sočutja smo to, kar smo.

Kaj pa, če ta isti marsovec ne bi pomislil na nobeno od teh stvari? Kaj, če odgovor ni tak kot bi si ga želeli sišati? Kaj, če smo totalno v kurcu in si nočemo priznati?!? In res smo točno to. Mislim, da bolj kot kadarkoli prej.

In če bom imel kdaj priložnost klepetati z vesoljcem … Če me bo slučajno vprašal, kdo je človek, mu bom brez oklevanja in kančka dvoma lahko odgovoril, da je človek velika napaka evolucije. Bitje, ki je od množice vseh živih bitij daleč najbolj – v kurcu!

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

16 komentarjev »

 1. smoger pravi,

  25.05.2011 ob 09:17

  Za razliko od človeka, evolucija ne dela napak. :)

 2. M pravi,

  25.05.2011 ob 16:39

  Šakrop, a es bet dut idz jeken onduč esv jepuks? Lop el in anul avirk? ;)

 3. sosedsosed pravi,

  25.05.2011 ob 19:31

  @smoger: potem se je pa Drwin zmotil, ko je teorijo skup spravljal, ker nekaj v tej zgodbi ne klapa…

  :M@ Es mijob, ad anul amin ontulosba čin s met!

 4. Fokus pravi,

  25.05.2011 ob 20:24

  Človek je najbolj bedno bitje na zemlji. Edino bitje, ki sovraži in se veseli ob nesreči nekaterih. Žalostno, ampak resnično…

 5. Mašon pravi,

  25.05.2011 ob 22:04

  Marsovci bi nas mel za vrsto podrejeno psom oz. živalim nasploh. kera druga vrsta pa še za drugimi pobira drek?

 6. ulamula pravi,

  25.05.2011 ob 23:52

  inškak icvosram?! a omsin mas im???

 7. sosedsosed pravi,

  26.05.2011 ob 08:05

  :alumalu@ inmops es ešan ekračinderzar v megurd ukintel ejizanmig ni is amas irovogdo.

 8. campari pravi,

  26.05.2011 ob 08:11

  Kaj pa možnost podrejanja drugih? Smo rasa, ki si podreja vse in nenadzorovano raste

 9. ana pravi,

  26.05.2011 ob 08:12

  vsaj zahodni svet je v svoji biti vedno bolj gnil in človeštvo na tem območju notranje razpada. sama prostitucija in agresija. izprijeno. neČloveško. Človek z velikim čjem je generalno gledano izgubljen. Ko bi se le spet našel…
  jaz pa se sestavljam, levim in se poskušam skup držat …ob vsem tem.

 10. Špelca pravi,

  26.05.2011 ob 13:38

  Odgovor je 42. Al pa v brisači, s katero bomo sami sebe zbrisali. Ne obrisali ali nabrisali, ker to smo si že naredili. Zbrisali.

 11. M pravi,

  26.05.2011 ob 16:13

  Špelca, a si sigurna? Troti kot smo, smo itak pozabili vprašanje, pa tud delfini so se (oziroma se bojo prej ali slej) naveličali :)

  Si včeraj imela brisačo?

 12. ulamula pravi,

  26.05.2011 ob 17:52

  :desos@ (((:

 13. Špelca pravi,

  26.05.2011 ob 21:01

  @M, hehe, nisem imela brisače.

  Hm, mogoče pa je, če se je slučajno samo na zahodu izgubil, človek na vzhodu, kjer še dajo nekaj na dostojanstvo in druge vrednote.

 14. Dare pravi,

  26.05.2011 ob 23:31

  Jest sploh ne vem glede teh marsovcev. Verjetno bi rekli, da vsi nekaj gomazimo levo in desno in ne počnemo kaj prida pametnih reči. Ampak lohk pa rečem …sem prišel pred pol ure s šihta, zjeban … Potem pa ta Morava. Ne, ni mi dvignilo morale! lp

 15. Natejsha pravi,

  28.05.2011 ob 15:58

  Človek ni napaka.Napaka je dejanje.
  Ko človek naredi nekaj “narobe”, je to dejanje napaka, on pa ni napaka.
  Človeka torej ni potrebno spreminjat (inteligenca, konstrukcija ipd., ker se to že razvija v sklopu vseh možnosti za preživetje), o spreminjanju njegovega vedenja pa bi se dalo diskutirat.
  Človek je kar dobro “skonstruiran”, upam si trditi, da celo zelo dobro, to pa je le en vidik… uporaba vseh danosti pa je druga zgodba. :) Ali: človek ima ogromno potencialov, način in namen uporabe pa je tisto, kar sproža posledice… pozitivne in negativne…

 16. nevenkanevenka pravi,

  7.06.2011 ob 14:30

  Strinjam se z smogerjem. Mislim, pa da nam ni dano vedeti kam se evoucija obrača in kakšen je njen “cilj”, tako je zelo težko govoriti o napakah. Koliko smo pa sami zadovoljni s seboj in kakšni so naši cilji, je pa človeško vprašanje in ne evolucijsko.
  Do sedaj se je svet zelo spreminjal, pa tudi življenje na njem. Morda je cilj evolucije spet mrtev planet…kdo bi vedel.
  A do sedaj se je držala načela, da je vrste nekako izboljševala in prilagajala razmeram, tiste, ki so se izkazale konceptualno nesprejemljive, so izumrle. A je treba opazovati na precej veliki časovni skali, ne iz časovne točke trenutnega opazovalca.

  Poglejmo npr. bolezen rak iz evoucijskega vidika, kakšen smisel ima nek proces, neko brezkončno deljenje celic, ki na koncu zagotovo ubije gostitelja in se tako deljenje celic ustavi?
  Po drugi strani pa narava učečemu človeku sporoča, da obstaja princip nesmrtne celice, torej princip, ki ne skrajšuje telomer.
  Kaj bo torej rezultat evoulucije?

  In tako naprej.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !